nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren












dichtwoordenboek





nederlands.nl: biografie

Fernand van der Auwera



Fernand Auwera [Antwerpen 1929] 
Fernand was als kind vaak ziek en voelde zich daarom regelmatig eenzaam. Dit had een weerslag op zijn eerste literaire werk.

Hij was ambtenaar en medewerker van de "Volkskrant" en "Dietsche Warande en Belfort".
Fernand Auwera debuteerde met de psychologische roman "De weddenschap" in 1963. Later ging hij meer therapeutisch schrijven, zoals blijkt uit "Zelfportret met gesloten ogen" (1973) en "Uit het raam springen moet als nutteloos worden beschouwd" (1983).
Hij publiceerde intervieuws met collegae-auteurs in "Schrijven of schieten" (1969) en "Geen daden maar woorden" (1970). Tevens schreef hij enkele kinderboeken en literaire essays.
Tenslotte was hij mede-auteur van de filmscenario's "De Witte van Sichem" (1980) en "Lijmen / Het Been" (2000). Ook "Uit het raam springen moet als nutteloos worden beschouwd" werd verfilmd onder de titel "Springen".

Bibliografie:

* De weddenschap (1963)
* Het manneke en de roestige ridders (1963)
* Het manneke en de zielige zeerovers (?)
* Het manneke en de grimmige goochelaar (?)
* De donderzonen (1964)
* De koning van de bijen (1966)
* Mathias 't kofschip (1967)
* In memoriam A.L. (1968)
* Vogels met rode beulskoppen (1968)
* Schrijven of schieten (1969)
* Geen daden maar woorden (1970)
* Zelfportret met gesloten ogen (1973)
* We beginnen de dag opgeruimd en lopen rond de tafel (1974)
* Piet Van Aken (1974)
* Bloemen verwelken, schepen vergaan... (1976)
* Zonder onderschriften, 'n kleurboek voor volwassenen (1977)
* De nachtridders (1978)
* Ik wou dat ik een marathonloper was (1978)
* Cowboy spelen (1980)
* De Witte van Sichem (filmscenario, 1980)
* Uit het raam springen moet als nutteloos worden beschouwd (1983)
* Huilen met de pet op (1984)
* Mooie, gekwetste ziel (1984)
* Chantage (1985)
* De gnokkel (1985)
* Engagement of escapisme? (1985)
* Het Antwerps kroegenboek (1986)
* De toren van Babel is geen puinhoop (1986)
* Marc Sleen (1987)
* Zeer slordig woordenboek (1987)
* Wachttijd (1989)
* Een duidelijk maar doodlopend spoor (1990)
* Memoires van een afwezige (1982)
* Schrijvers drinken om helder te blijven (1992)
* Tedere schade (1993)
* Cultuurstad Antwerpen (1993)
* De nachten van Andreas Richter (1994)
* Een hart in het lijf (1995)
* De man in de stoel en andere novellen (1996)
* Een hond van Vlaanderen (1996)
* De katten van Krakau (1997)
* Antwerpen centraal (1998)
* Willem Elsschot (1999)
* Lijmen / Het been (filmscenario, 2000)
* Vliegen in een spinneweb (2001) 


Inzendingen van deze schrijver










vragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl