nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren
dichtwoordenboek

nederlands.nl: biografie

Sybren PoletPolet, Sybren, pseudoniem van Sybe Minnema [Kampen 1924 -....]

dichter en prozaÔst

Polets poŽziedebuut verscheen in Podium, waaraan hij van 1952 tot 1965 als redacteur verbonden was.

Polet wordt gerekend tot de Vijftigers, maar ging rationeler te werk. Zijn eerste dichtbundel 'Demiurgasmen' verscheen in 1953. Van zijn poŽzie wordt gezegd dat zij zich heeft ontwikkeld van persoonlijk (ik) naar onpersoonlijk (mr. X), maar vanaf het begin is er bij Polet een behoefte aan anonimiteit en persoonsverwisseling te bespeuren geweest. Ook in zijn†symbolische proza, ook wel Ďander prozaí genoemd, klinkt steeds het verlangen door iemand anders te zijn, vooral in de zesdelige Lokien-reeks (van Breekwater in 1961 tot Xpertise of De experts van het rode lampje in 1978). Polet gebruikt de literatuur om mogelijkheden open te houden. Dit hangt samen met zijn anarchistisch getinte opvatting van de werkelijkheid. In zijn romans ligt bijna niets vast.

Voor zijn dichtbundel Geboorte-stad (1959) ontving hij de Jan Campertprijs, voor de verzamelbundel Persoon/Onpersoon (1971) de Herman Gorterprijs. De Busken Huetprijs werd hem toegekend voor zijn literair-theoretische geschrift Literatuur als werkelijkheid. Maar welke? (1972).

Naast poŽzie, proza en essays schreef hij sprookjes en experimenteel toneelwerk (Adam en andere spelen, 1975) en stelde hij bloemlezingen samen uit sciencefiction-literatuur en buitenlandse poŽzie.

Gedichtenbundels:

Organon (1958)

Lady Godiva op scooter (1960)

Konkrete poŽzie (1962)

Illusie & Illuminatie (1975)

Gedichten I (1977)

Taalfiguren 1 en 2 (1984)


Inzendingen van deze schrijver


vragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl