nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren

Top-3 dagcolumns
1.
2.
3.

Top-3 beweringen
1.
2.
3.

Top-3 verhalen
1.
2.
3.

Top-10 hartenkreten
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.gedichten.nl


Garnier Projects
Welkom op Nederlands.nl


Er zijn in totaal 23.444 inzendingen gevonden.

Idiotologieën

afbeelding
Behalve de oorlog tussen de seksen, tussen het Westen en het Oosten, tussen links en rechts, tussen progressief en conservatief, tussen Ajax en Feijenoord, en tussen honden en katten, vindt er op de achtergrond daarvan een oorlog plaats tussen ideologieën. Hoe komt dat? Waarom is de gedachtenwereld...
Lees meer...

Schrijver: Ton Hettema, 20-01-2018, Beoordeling: 7.67 (3)


Beeldenstorm

afbeelding
In de afgelopen week was er “Beeldenstorm”-nieuws: Een museum had een standbeeld verwijderd en een school kondigde aan de schoolnaam te zullen veranderen. De historische figuren (resp. Maurits en Coen) waarnaar werd verwezen, zouden namelijk volgens betrokkenen bevlekt zijn met het wrede...
Lees meer...

Schrijver: Hanneke van Almelo, 19-01-2018, Beoordeling: 9.50 (2)


Ruig geleefd, de schrijver van 'Pancho and Lefty'

afbeelding
(voor Townes Van Zandt (1944 - 1997))
Je bent geboren als John Townes Van Zandt op 7 maart 1944 in Forth Worth, in 1849 gesticht als een legerpost om de kolonisten tegen de aanvallen van de Indianen te beschermen. Het werd welvarend door veemarkten en daarna door gokpaleizen, saloons en...
Lees meer...

Schrijver: Joanan Rutgers, 20-01-2018


afbeelding
In die tijd en in die zomer had ze zozeer gewenst dat die poort die die bloementuin begrensde plotseling en onverwacht open zou zwaaien en dat Hij daar weer voor haar zou staan, in vol ornaat, in zijn groene zomerjas.
Maar haar handen reikten tevergeefs naar het verre continent, naar de verten die...
Lees meer...

Schrijver: I.Broeckx, 20-01-2018


afbeelding
Daar, waar ik nog dacht dat de eerste forse rekening die binnen zou komen, die van de zorgleverancier zou zijn moet ik terugkomen op die uitspraak want: afgaande op een ongelooflijk lawaai, samen met de hulp bleek dat het kabaal vanuit de badkamer kwam!
Een beetje huiverig opende ik de deur, in de...
Lees meer...

Schrijver: An Terlouw, 20-01-2018


afbeelding
Het getuigt van een volwassen samenleving als af en toe de bezem wordt gehaald door achterhaalde gebruiken, naamgevingen, monumenten.
Reageer...

Schrijver: Marja Raadt, 19-01-2018, Beoordeling: 9.00 (4)


Verloren liefde

afbeelding
Wanneer was het definitieve moment dat ik de liefde voor mijn zestien jaar oudere erudiete hospita verloor, vroeg ik me af terwijl ik een oud gedichtenboek bekeek met op de eerste bladzijde een opdracht van Emma Petronella. Ze had me de liefde voor poëzie bijgebracht. Ik vroeg me af of die liefde...
Lees meer...

Schrijver: Bjarne Gosse, 18-01-2018, Beoordeling: 9.50 (2)
Laatste nieuws:

Naam: Raadselige Roos
Datum:12-06-2016

Bericht:‘Vliegen op eigen vleugels’

is het nieuwe thema van de 24e editie van de oudste schrijfwedstrijd Raadselige Roos in Zuid-Nederland. De schrijfwedstrijd wordt georganiseerd door Literair Café Venray.
Het thema ‘Vliegen op eigen vleugels’ is verplicht voor alle inzendingen zowel proza als poëzie. Zoals bij elke wedstrijd geldt een aantal spelregels. De spelregels staan vermeld in het Reglement: www.literaircafevenray.nl, webpagina: Raadselige Roos. De inzending in het Nederlands mag niet eerder gepubliceerd zijn. Iedereen boven de 18 jaar en woonachtig c.q.afkomstig uit Noord-Brabant, Gelderland, Limburg, Zeeland en Nederlandstalig België kan meedoen.
De inzendingen stuur je naar: raadseligeroos@literaircafevenray.nl onder vermelding van je naam en woonplaats.
Doe dit vóór 1 oktober 2016: een gedicht in 50 tot 150 woorden of een verhaal dat uit 500 tot 1500 woorden bestaat. Dan maak je kans op een publicatie in een vernieuwde uitgave van de bundel Raadselige Roos 2016.

De prijzen bestaan uit een oorkonde met een juryrapport, een boekenbon, een bos rozen en de publicatie in de nieuw uit te geven bundel.

Prijsuitreiking
Op zondag 22 januari 2017 is de officiële prijsuitreiking van de Raadselige Roos 201 door burgemeester van Venray, Hans Gilissen.

raadseligeroos@literaircafevenray.nl
www.literaircafevenray.nl -> Raadselige Roos -> Reglement

afbeelding


Naam:Redactie
Datum:04-12-2015

Bericht:De Gouden Ganzenveer – die jaarlijks naar een persoon of instelling gaat die veel heeft betekend voor het geschreven woord in Nederland – is nu toegekend aan Xandra Schutte.
Xandra heeft veel geschreven over feminisme, kunst en literatuur.
Ze was hoofdredacteur van Vrij Nederland en redacteur van literaire tijdschriften.
Sinds 2008 is zij hoofdredacteur van De Groene Amsterdammer.
Andere prijswinnaars waren o.a. Geert Mak, Remco Campert, Adriaan van Dis en Joost Zwagerman.
De prijs wordt op 21 april 2016 uitgereikt in Amsterdam.
Van harte, Xandra!

afbeelding


Naam:Redactie
Datum:04-11-2015

Bericht:De redactie heeft besloten dat inzenders maximaal één inzending per dag mogen laten plaatsen. Dit om eenzijdigheid bij inzendingen te voorkomen.
De redactie vraagt inzenders van reacties die tot maximaal 3 per dag te beperken.

afbeelding


Naam:Hoofdredacteur
Datum:02-10-2015

Bericht:Frans Pointl is 1 oktober op 82-jarige leeftijd overleden.
Frans is in 1933 geboren in Amsterdam als zoon van een Nederlandse moeder en een Oostenrijkse vader.
Zijn bekendste werk is zijn debuut ‘De kip die over de soep vloog’, een verhalenbundel uit 1989. Hierna verschenen nog acht verhalen- en gedichtenbundels.
In het autobiografische ‘De kip die over de soep vloog’ beschreef hij zijn tijd als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog.
Zijn laatste jaren verbleef Frans in een verpleeghuis in Amsterdam. Zijn laatste werk ‘De laatste kamer’ kwam in 2013 uit.
Hij schreef toen: "Oud zijn is een chronische kwaal. Elke avond voor het slapen gaan hoop ik dat ik weg mag schuiven in de eeuwigheid. Een grafsteentekst heb ik al vastgelegd: Van mensen eindelijk verlost."
Op 1 oktober 2015 was het voor Frans dan eindelijk zo ver.

afbeeldingVorige  4-8  Volgendevragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl