nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren
Categorieën:

actualiteit (4)
afscheid (4)
algemeen (4)
bedankt (3)
dieren (6)
discriminatie (4)
drank (5)
economie (1)
eenzaamheid (17)
emoties (23)
ex-liefde (2)
familie (2)
feest (2)
film (1)
filosofie (3)
fotografie (3)
geld (3)
geschiedenis (27)
heelal (1)
hobby (6)
humor (4)
idool (2)
individu (30)
internet (5)
kerstmis (4)
kinderen (9)
koningshuis (1)
kunst (1)
lichaam (2)
liefde (28)
literatuur (4)
maatschappij (9)
mannen (14)
milieu (1)
misdaad (18)
moraal (1)
muziek (6)
natuur (3)
ouderen (2)
ouders (9)
overig (3)
overlijden (3)
pesten (1)
psychologie (18)
rampen (4)
reizen (4)
schilderkunst (1)
school (15)
sms (1)
spijt (1)
sport (3)
taal (1)
tijd (3)
vakantie (8)
verdriet (5)
verhuizen (2)
verjaardag (7)
voedsel (5)
vriendschap (12)
vrijheid (1)
vrouwen (4)
welzijn (11)
wereld (1)
werk (5)
woede (3)
woonoord (3)
ziekte (18)


gedichten.nl


Garnier Projects

tabblad: autobiografieen

< vorige | alles | volgende >

autobiografie (nr. 14):

Bambi

Ik had vroeger een beugel. De goden zij dank. Maar ondanks die beugel, met ook nog een operatie erachteraan om het effect compleet te maken, heb ik toch nog steeds een fietsenrek. Eentje die nu wel rechtstaat, maar een nieuw gebit krijg je niet met zo'n metalen ding in je mond.

Ik durfde nooit te lachen op een foto. Op de jeugdfoto's waar ik wel lach, zie ik eruit als een konijn. Een lief konijntje, dat dan weer wel. Ik durf nog steeds niet echt te lachen op een foto, maar als het dan toch gebeurt, ben ik wel opgelucht dat het er beter uitziet dan het ooit was. Op een foto van afstand genomen zie je zelfs niet eens meer zo opvallend dat ik een fietsenrek heb. Maar op een foto van dichtbij, zie je dat dus nog goed.

Op bijgaande foto (uit 1989) is te zien dat er drie kleine spleetjes overgebleven zijn tussen mijn voortanden en mijn hoektanden: het fietsenrek. Voordat ik de beugel kreeg, had ik tussen mijn voortanden een spleet die zo breed was dat mijn pink er tussen paste, en bovendien staken de tanden vooruit, door het vele zuigen op mijn duim, dat ik moest afleren toen ik de beugel kreeg, en dat was heel moeilijk!

Daarbij komt ook nog dat ik plat op mijn bek viel op het schoolplein, letterlijk, en toen is er een stuk van één van mijn voortanden afgevlogen. Klein stukje maar, is verder niets aan gedaan, maar de ene voortand is daardoor wat schever aan de onderkant dan de andere. Dat is op de foto niet zo goed te zien, maar het is wel zo.

Ook zit er nog een vlek in het glazuur van de andere voortand, geen idee waar dat door gekomen is. Die zie je alleen van heel dichtbij, het is een vlek die witter is dan de tand zelf. Ik vond dat vroeger altijd foeilelijk, en hoopte dat ook daar iets aan te doen zou zijn. Totdat een kind een keer gebiologeerd naar mijn tanden keek toen ik lachte, en heel serieus zei: "Je hebt Bambi op je tanden." Zij zag het hertje Bambi in die vlek op mijn voortand.

Nou wil het geval dat ik een onverbeterlijke Disneyfan was en ben, en volkomen idolaat van het hertje Bambi, dus sindsdien ben ik trots op mijn voortandvlek: het is Bambi! Dat lacht een stuk gemakkelijker!


... De foto is aangepast. Er stond eerst een foto van alleen de mond, maar dat stond ook zo raar, dat je de rest van het gezicht niet zag. Overigens had ik in die tijd niet alle dagen roosjes in mijn haren, maar het was oudejaarsavond en we hadden ons voor de gelegenheid lekker opgetut. ...

Illustratie: Fietsenrek met scheve tand en Bambi-vlek (1989)

schrijver

Schrijver: Gabriëla Mommers, 08-05-2015

gabrielamommersatyahoo.combalBiografie van deze schrijver

Geplaatst in de categorie: algemeen

Deze inzending is 399 keer bekeken

3/5 sterren met 6 stemmen.


Print   |   E-kaart   |  Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:Joanan Rutgers
Datum:08-05-2015
Bericht:Juist in de onvolmaaktheid schuilt de volmaaktheid. 'Je hebt Bambi op je tanden' lijkt wel een dichtregel uit Van Ostaijen's 'Marc groet 's morgens de dingen'. Je hebt maar een inspirerende voortandvlek!...
Geef je reactie op deze inzending:

Naam:       E-mail:  

Bericht:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)

vragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl