Inloggen
voeg je autobiografie toe

Autobiografieen

Vroeger, toen, erna en NU

Een veelgehoorde kreet: vroeger was alles beter, een tikje achterhaald want TOEN wist je niet beter, nam genoegen met datgene wat voorhanden was, immers: er was geen keus?

Ouders met een volkstuin, wat betekende dat: seizoensgroenten bijvoorbeeld een aantal keren in de week voorgeschoteld werden, maar je moest eten en de borden gingen leeg.

Niks mis mee, denk ik nu, immers: nu we met zijn tweetjes overblijven komt het met regelmaat voor dat er twee maal in de week hetzelfde gegeten wordt.

Alleen: wordt dan de aardappel vervangen door bv. rijst. Andere samenstelling gewoon...net zo gewoon als dat we toen niet nadachten over de regelmaat van elke keer dezelfde groente op je bord te krijgen.

Wat verderop, sprongetje in de tijd: moest ik creatief omspringen met geld en dus kwam het voor dat: een krop sla, een komkommer, een half pondje tomaten en een paar eieren, een appel ook door twee gedeeld werd.

Twee dagen hetzelfde eten, de ene keer met gekookte de andere dag met gebakken aardappels. Dus zat ook daar verschil in. Je moest wel.
En soms werd er geklaagd, maar de borden gingen leeg.

En dan komt er een tijd, dat het allemaal wat ruimer is, wat makkelijker gaat en toch: wordt er nooit iets weggegooid, kliekjes vinden altijd wel hun weg naar een andere geïmproviseerde maaltijd, of als extra erbij, opgebakken, of zomaar koud, want weggooien is zonde!

Dan worden we ouder, gezin krimpt, met af en toe een mee-eter komt het nog steeds voor dat er restjes overblijven, maar de borden gaan wel leeg, de pannen niet altijd en zo komt het dat er altijd wel verrassingen liggen in de vriezer. Zo komt het dat door het leren niks te verspillen, we eigenlijk niks verder zijn dan pak-weg vijftig jaar geleden, want al GAAN de borden leeg, de inhoud van de pannen, oftewel de restjes, blijven gewaardeerde klusjes die we maar wat graag weer tevoorschijn halen, al:

GAAN DE BORDEN LEEG.

Echter: vroeger was NIET beter, net zo min als dat NU het geval is.

Schrijver: An Terlouw, 23 februari 2016


Geplaatst in de categorie: economie

3.0 met 5 stemmen 2.412



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)