nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren
Categorieën:

actualiteit (4)
afscheid (5)
algemeen (4)
bedankt (3)
dieren (6)
discriminatie (4)
drank (5)
economie (1)
eenzaamheid (17)
emoties (23)
ex-liefde (2)
familie (2)
feest (2)
film (1)
filosofie (3)
fotografie (3)
geld (3)
geschiedenis (27)
heelal (1)
hobby (6)
humor (4)
idool (2)
individu (30)
internet (5)
kerstmis (4)
kinderen (9)
koningshuis (1)
kunst (1)
lichaam (2)
liefde (28)
literatuur (4)
maatschappij (9)
mannen (14)
milieu (1)
misdaad (18)
moraal (1)
muziek (6)
natuur (3)
ouderen (2)
ouders (9)
overig (3)
overlijden (3)
pesten (1)
psychologie (18)
rampen (4)
reizen (4)
schilderkunst (1)
school (15)
sms (1)
spijt (1)
sport (3)
taal (1)
tijd (3)
vakantie (8)
verdriet (5)
verhuizen (2)
verjaardag (7)
voedsel (5)
vriendschap (12)
vrijheid (1)
vrouwen (4)
welzijn (11)
wereld (1)
werk (5)
woede (3)
woonoord (3)
ziekte (18)


gedichten.nl


Garnier Projects

tabblad: autobiografieen

< vorige | alles | volgende >

autobiografie (nr. 220):

Jeugdhelden

Op de aanverwante site gedichten.nl heb ik gereageerd op twee pakkende gedichten van onze welbekende schrijver Joanan Rutgers, waarin hij schrijft over twee van zijn en ook mijn jeugdhelden. Uit zijn gedichten blijkt hoe de helden uit onze jeugd ons hele leven lang deel blijven uitmaken van onze psyche. Jeugdhelden zijn daarom enorm belangrijk.

Mijn grootste jeugdheld is zonder meer Pippi Langkous. Ik vereenzelvigde mij zozeer met haar persoon, dat ik in de carnavalsoptocht meeliep als Pippi, compleet met rode vlechtjespruik en nog meer sproeten getekend op mijn jonge snoetje dan ik zelf al had en heb. Mijn beugel had ik destijds nog niet gehad, dus mijn vooruitstekende fietsenrek paste uitstekend bij mijn uitgebeelde personage. Mijn moeder, handig met de naaimachine, had zorgvuldig de kleren van Pippi nagemaakt en ik droeg uiteraard ook één rode en één groene kous.

Ik wàs Pippi. Zelden heb ik mij als kind gelukkiger gevoeld dan die momenten waarop andere kinderen langs de kant van de weg mij ook die bevestiging gaven, roepend: "Daar is Pippi!". Ik sprong vrolijk op en neer, de hele optocht lang, zingend dat twee maal drie vier is, en twee is negen, want zó gaat de logica in het bekende Pippi-lied. Héérlijk vond ik dat! Over dingen zingen die tegen de wereld van de volwassenen ingingen! Ook het zinnetje: "Ik doe mijn eigen zin", heb ik mij goed in mijn oren geknoopt. Pippi wist immers wat goed was voor kinderen. Dus ben ik nog steeds net zo eigenwijs als ik ook als kind al was, want wat goed is voor kinderen, is ook goed voor 'grote mensen'!

Een andere jeugdheld is het schattige kuikentje Calimero. Oh, wat had hij toch vaak een pech! En oh, wat was dat toch altijd oneerlijk! En wat was het dan lekker om te roepen: "Zij zijn groot en ik is klein, en dat is niet eerlijk! Oh nee!" Dat gaf je als kind een handvat om je boosheid te uiten.
Zo leerden onze jeugdhelden ons een kinderlijke assertiviteit in een grote mensen wereld, waar je als kind vaak weinig in te brengen had.

Toen ik, tegen wil en dank, tot de grote mensen ging horen, bleef ik vaak kinderprogramma's kijken op de televisie. Zo keek ik in mijn periode dat ik in Friesland woonde naar 'Bear Boeloe' op Omrop Fryslân. Hierdoor leerde ik de plaatselijke taal beter verstaan. Beer Boeloe woont op Skiermûntseach en beleeft altijd avonturen rond de klok van zeven, waarna hij zijn tanden poetst en de kinderen welteruste wenst door te zeggen: "Lekker sliepe!".

Mijn trouwe viervoeter Bas was een geboren Fries en heeft de eerste zeven jaren van zijn leven samen met mij op Friese grond gewoond. Ik wenste ook hem altijd welteruste door beer Boeloe na te zeggen: "Lekker sliepe!"
Een paar weken voordat we de Fryske grûn verruilden voor de Groningse klei, werd de roedel uitgebreid met Kleine Kwispel, die ook geboren is in Friesland en daar haar eerste puppyweken heeft doorgebracht. Nog steeds zeg ik voor het slapen gaan ook tegen haar: "Lekker sliepe!" Zo heeft ook beer Boeloe een plek gekregen in mijn leven.

Ik kijk nog steeds regelmatig kinderprogramma's. Eén van mijn nieuwe helden is 'Snuf de hond', een prachtige serie over een herdershond die een ware redder in nood is. Vooral de afleveringen 'Snuf de hond in oorlogstijd' zijn indrukwekkend en heb ik al meerdere keren gekeken. Ook de afleveringen van 'De kleine prinses' vind ik erg schattig. Een eenvoudige tekenfilm met herkenbare verhalen, over een prinsesje dat alle gewone dingen meemaakt die alle kinderen meemaken. Dat geeft als kind een enorme troost, te weten dat je niet de enige bent die denkt dat er monsters onder je bed wonen!

Ik heb grote bewondering voor de mensen die dit soort verhalen schrijven. Als ik later ècht groot ben, dan wil het kind in mij het allerliefste kinderboekenschrijfster worden.

schrijver

Schrijver: Gabriëla Mommers, 26-08-2016

gabrielamommersatyahoo.combalBiografie van deze schrijver

Geplaatst in de categorie: kinderen

Deze inzending is 148 keer bekeken

4/5 sterren met 9 stemmen.


Print   |   E-kaart   |  Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:Joanan Rutgers
Datum:26-08-2016
Bericht:Catweazle was ook een jeugdheld van mij. Kun je nagaan hoe en waarom ik ontspoord ben!...
Edoch, door 'Arpad, de zigeuner', 'Q en Q' en 'Het zwaard van Ardoewaan' is dat wat bijgetrokken. Ik heb iets van negen jaar in Friesland gewoond.
Heel mooi hoe je ons deelgenoot maakt van je kindertijd en kinderidolen. Met name je persoonlijke ervaringen. Laat de Pippi in jou nooit en te nimmer door wie of wat dan ook afpakken! Pippi staat voor het vrije kind in onszelf (o.a. volgens de T.A. analyse).
Laat je vrije kind nooit door de valse, kritische en negatieve ouderboodschappen ondersneeuwen. Schrijf eens over je Groningse omgeving, want daar ben ik zeer benieuwd naar. Dat je minstens één geweldig kinderboek kunt voltooien, daar ben ik wel zeker van!...
Geef je reactie op deze inzending:

Naam:       E-mail:  

Bericht:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)

vragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl