nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren
Categorieën:

actualiteit (4)
afscheid (4)
algemeen (4)
bedankt (3)
dieren (8)
discriminatie (5)
drank (5)
economie (1)
eenzaamheid (15)
emoties (25)
ex-liefde (2)
familie (2)
feest (2)
film (1)
filosofie (3)
fotografie (3)
geld (3)
geschiedenis (27)
heelal (1)
hobby (5)
humor (4)
idool (2)
individu (26)
internet (5)
kerstmis (1)
kinderen (9)
koningshuis (1)
kunst (1)
lichaam (2)
liefde (24)
literatuur (4)
maatschappij (10)
mannen (13)
milieu (1)
misdaad (18)
moraal (1)
muziek (6)
natuur (3)
ouderen (2)
ouders (9)
overig (2)
overlijden (3)
pesten (1)
psychologie (16)
rampen (4)
reizen (4)
schilderkunst (1)
school (15)
sms (1)
spijt (1)
sport (3)
taal (1)
tijd (3)
vakantie (8)
verdriet (5)
verhuizen (2)
verjaardag (7)
voedsel (5)
vriendschap (14)
vrijheid (1)
vrouwen (5)
welzijn (12)
wereld (1)
werk (5)
woede (3)
woonoord (3)
ziekte (18)


gedichten.nl


Garnier Projects

tabblad: autobiografieen

< vorige | alles | volgende >

autobiografie (nr. 322):

Chaos en orde

Terwijl een vrolijke lentezon mij het gevoel gaf dat ik werkelijk in Ghana rondliep in mijn jungleoutfit om de wilde dieren te bekijken, zag ik aan de overkant bij de vuilnisbakken een huismus wegvliegen om zich even verderop in het zand te baden. Het was lang geleden dat ik een huismus had gezien, het stelde me gerust dat dit ijverige vogeltje zo genoot van het mooie weer.

Het wonderbaarlijke van dieren was dat ze je iets konden vertellen zonder er woorden bij te gebruiken. Bij mensen ontstond er altijd ruis, omdat de betekenis van veel woorden niet voor iedereen hetzelfde was. De gevoelswaarde was voor iedereen anders, het was een uiterst beroerd lapmiddel om de onuitgesproken wereld zichtbaar te maken, zonder dat er twijfel ontstond over of het eigenlijk allemaal wel zo veel waarde had.

Ik wist ook dat er mensen waren die deze twijfel niet hadden, omdat ze een plek hadden, en hun denken konden begrenzen met de zaken die er voor hen toe deden. Zij functioneerden in de maatschappij en konden zich ongelimiteerd bedienen van de etiketten en de typeringen die de samenleving hen had geboden.

Toen de blonde vrouw van de woonbegeleiding haar mijn eerste huisbezoek bracht, had ze iets gezegd over chaos en orde. En we hadden samen gelachen, omdat ik grappig was wanneer ik mijn verlegenheid niet kon verbergen. De volgende dag was ik behoorlijk gedeprimeerd. Ze had het waarschijnlijk allemaal goed bedoeld, maar in mijn gedachten werden de mensen steeds respectlozer.

Een paar dagen later zag ik dat “Tussen chaos en orde“ de titel van een boek met essays over het werk van Gerard Reve was. Ik had het een paar maanden eerder bij de kringloopwinkel gekocht, maar er nog niet in gekeken. Ik had al een tijd lang geen boeken meer gelezen omdat er te vaak en te veel chaos in mijn hoofd was geweest.

Het gesprek over de dood van mijn vader en de gevolgen daarvan voor mijn geestelijke leven had met niemand anders dan mezelf plaatsgevonden. Het was een rauw en innerlijk verdriet dat hoorde bij het rouwproces, dat voor mij nog altijd aan de gang was. Ik had de band met mijn vader voor zijn dood niet kunnen herstellen, maar hij had waarschijnlijk veel gedichten van mij gelezen en daar nooit iets over gezegd.

Op het zeilschip van de liefde waren de mensen die geld en status hadden niet welkom.
Zij verdienden geen poëzie die verhaalde over zee, zand, zon en mystieke erotiek.
Je kon er mee naar Ghana varen, met dat schip, en dan kreeg je goudklompjes en kokosnoten, omdat je zo lief was geweest voor de in ons voortlevende geest.

Het weer zou weer omslaan die aankomende maandag, de mensen waren dan weer wat opener in het ontvangen van chagrijn, maar ik had geen zin om naar dat mens van de vampieren-bende te gaan. Ze had me eigenlijk al laten weten dat ze geen verstand had van hetgeen mijn gevoelsleven bezielde.
Ik moest het doen met mijn eigen gebrekkige gaven en maar zien waar het zeilschip van de liefde zou stranden, met een schatkist vol dukaten aan boord.

schrijver

Schrijver: Bjarne Gosse, 10-04-2017


Geplaatst in de categorie: emoties

Deze inzending is 51 keer bekeken

5/5 sterren met 2 stemmen.


Print   |   E-kaart   |  Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

Naam:       E-mail:  

Bericht:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)

vragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl