Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het EPD: health care is watching you

Al jaren worden er door de overheid heel optimistische verhalen verspreid over het electronisch patiëntendossier. Zo kunnen er met behulp van het EPD gemakkelijker en op grotere schaal dan tot dusver medische gegeven tussen artsen, ziekenhuizen en apothekers worden uitgewisseld. Daardoor kan worden voorkomen dat een arts een middel voorschrijft, dat de patiënt vanwege zijn gebruik van andere medicijnen niet kan verdragen. Dankzij het EPD krijgt men snel een totaaloverzicht van de medische situatie en voorgeschiedenis van de patiënt. "Handig en praktisch", vindt men bij het ministerie van VWS, “de kans op medische fouten wordt kleiner als zorgverleners snel en betrouwbaar actuele gegevens kunnen uitwisselen.”

De folder over het EPD die vorig jaar bij alle Nederlanders in de bus gleed, schetst een zonnig beeld. Blijmoedig gaan we nu de toekomst in - tenminste, als je minister Klink van VWS moet geloven. Maar is dat het hele verhaal? Of is er misschien nog meer dat we niet mogen weten?

Als je het internet afstroopt op zoek naar goede artikelen en analyses van het EPD komt er een heel ander beeld naar voren. Dan lees je wat er in het recente verleden allemaal is misgegaan met electronische overheidssystemen waarin gegevens van miljoenen burgers worden opgeslagen. Hieronder een greep:

- In 2007 raakten de kinderbijslaggegevens van 27 miljoen burgers (inclusief sofinummers) van Groot-Brittannië zomaar zoek. Hun financiële gegevens lagen op straat.
- In 2005 konden tweehonderd politieagenten hun nieuwsgierigheid niet bedwingen toen ze - onbevoegd - het dossier van de van verkrachting verdachte profvoetballer Van Persie probeerden in te zien.
- Bij een proef met het EPD die vorig jaar in Twente werd uitgevoerd om te zien hoe veilig zo'n electronisch dossier is, bleek het systeem vrij gemakkelijk te kraken.

Er liggen dus verschillende gevaren op de loer. Zo kunnen zeer privacygevoelige gegevens in verkeerde handen terecht komen of op straat komen te liggen. Verder kunnen zorgverzekeraars en de overheid uit commerciële overwegingen misbruik maken van het systeem, of - zonder dat men daar ruchtbaarheid aan geeft - deze data gebruiken voor het grootschalig in kaart brengen van allerlei gegevens op medisch gebied. Ook is het heel goed mogelijk dat mensen, die in principe toegang hebben tot het EPD, op een indiscrete manier gaan grasduinen in de gegevens van anderen (bv. buren, familieleden etc.) Dat komt nu ook al voor, maar wordt door het EPD een stuk gemakkelijker gemaakt. Naar schatting krijgen immers ca. 80.000 mensen toegang tot het EPD.

Gelukkig heeft men kort geleden in de Tweede Kamer ingezien dat er nogal wat gevaren kleven aan een snelle invoering van dit uitwisselingssysteem. Over de veiligheid van het EPD en de inzage in het dossier door de patiënten leven nog heel veel vragen. Dat neemt echter niet weg dat een dergelijk systeem nooit waterdicht kan zijn en de mogelijkheden tot misbruik legio blijven. Het pint mensen voor altijd vast op de ziekten en aandoeningen waaraan zij ooit hebben geleden. Daarom werkt het in principe stigmatiserend. Het EPD is in principe gevaarlijk en zal dat ook altijd blijven.

Schrijver: Hendrik Klaassens, 27 januari 2009


Geplaatst in de categorie: ziekte

2.1 met 7 stemmen 761



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)