Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De Zwarte

Inmiddels was het al weer koffiepauze en het gesprek van de dag was het overlijden van ene Mia.
Alhoewel ze haar niet persoonlijk kende, zei ze op tijd ”ach en wee“ en vond haar natuurlijk veel te jong, toen ze de leeftijd vernam.

Vreemd eigenlijk dat mensen soms zo meewarig konden doen, terwijl het hen volgens haar niet echt raakte.
Er was al zo veel leed op de wereld, dat als je op leeftijd gekomen was, je het je niet kon permitteren te erg van slag te raken wegens een sterfgeval.
Helaas liet deze overledene een man achter en dat was natuurlijk wel triest. Ze kon dan ook meer meeleven voor degene die achterbleef.

Tactvol probeerde ze de aandacht naar de achtergeblevene te sturen met de valse hoop dat ze iets anders te horen zou krijgen dat haar wel interesseerde,
Het lukte niet, want het vervolg werden de uitspraken van deze en gene dat die met haar naar een kledingboetiek waren geweest.
De volgende had wel eens bij haar gegeten en weer anderen kenden haar persoonlijk en zouden haar erg missen.
Toen de koffiepauze voorbij was, was ze blij dat ze bij die mensen weg kon gaan.

Maar toen, toen werd het lunchpauze.
Ze kwam naast een bekende te zitten en die begon zowaar ook over het overlijden van Mia.
Ze haalde diep adem en glimlachte beleefd.
“Die mevrouw ken ik eigenlijk niet” antwoordde ze.
“Die zwarte”, was het antwoord.
Verbijsterd drong het tot haar door dat met “die zwarte” Mia werd bedoeld.
Mia van wie ze die morgen een foto had gezien.
Ze gaf geen antwoord meer en vroeg zich af hoe het in hemelsnaam mogelijk was dat een vrouw met Indonesische wortels “zwarte” werd genoemd.

Het woord bleef de hele verdere dag in haar gedachten.
Nooit had ze Indische mensen zoals zij zezelf noemde als anders beschouwd.
Wat was een zwarte eigenlijk?
President Obama?
Zij vond dus van niet, want zo zwart was die nu ook weer niet. Zwarte mensen waren toch de Bosjesmannen uit Afrika?

Ze voelde zich ineens erg naïef, zo naïef om te denken dat iedereen gelijk was.

Schrijver: Eva Mensch, 18 februari 2009


Geplaatst in de categorie: discriminatie

2.3 met 13 stemmen 1.466



Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Eva
Datum:
2 april 2009
Het is soms diep triest dat we zulke slechte voorlichting krijgen in Nederland over mensen die verdorie zelfs bij Nederland hoorden.
Tegenwoordig lijken we wel voorlichting te krijgen over mensen die eigenlijk niets met ons te maken hebben. Bedankt voor alle uitleg, vr.gr Eva
Naam:
J. Huber
Datum:
1 april 2009
Ter verduidelijking: de mensen die uit het toenmalige Nederlands Indië kwamen, werden "Indische" mensen genoemd, omdat ze namelijk geen Indonesiërs waren, maar Indo's. Indo is eigenlijk een afkorting van Indo-Europeaan. Dat waren gemengdbloedigen. Verder had het ook te maken met het feit dat het land in de (Nederlandse) koloniale tijd "Indië" werd genoemd. Omdat de gemengdbloedigen ontstaan zijn in die koloniale tijd en velen onder hen (die tenminste het geluk hadden dat ze door hun vaders werden erkend en opgevoed) een Europese opvoeding kregen, waren de (vaak idiote) opvattingen die ze in Nederland over hunzelf hoorden hen vreemd, bijvoorbeeld dat zij in boomhutten woonden. Omdat men ook nog in de veronderstelling was dat zij de Nederlandse taal niet verstonden en mensen vaker in de verkeerde veronderstelling zijn dat je dan moet schreeuwen, was dit voor diverse Indo's vaak hilarisch ;). Terwijl Nederlands in de koloniale tijd de voertaal was in Indië. Vandaar dat er zelfs nu nog in Indonesië hele oude mensen Nederlands kunnen spreken: dat werd namelijk ook op de scholen gesproken toen.
Wat ik eigenlijk wil zeggen met deze uitleg is, dat er op scholen in Nederland veel te weinig aandacht is geweest voor deze toch meer dan drie eeuwen lange Nederlandse geschiedenis. En áls men er wel aandacht aan besteedde, werd de geschiedenis van de Indo (de gemengdbloedige dus) totaal verwaarloosd. Het is zelfs zo dat de Indo pas rond 1910 (ik weet niet de exacte datum) als bevolkingsgroep werd erkend in Indië zelf. Daarvóór hoorden ze niet bij de blanke bevolking die hun eigen wetten hadden, maar ook niet bij de Indonesiërs, waarvoor weer andere wetten golden. Een bizarre situatie dus.
Het spijt me als u vindt dat ik hier zo lang over doorga, maar op de een of andere manier kun je dit niet in een heel kort bestek uitleggen. In ieder geval hoop ik dat er hiermee weer iets duidelijker is geworden.
Naam:
Eva
Datum:
30 maart 2009
Dank u wel voor deze uitgebreide reactie.
Ik las mijn verhaaltje nog eens door en kwam inderdaad tot de ontdekking dat ik zaken door elkaar haalde.
Inderdaad weet ik dat de meeste mensen die uit Indonesie komen Indische mensen worden genoemd.
Dat is dan ook mijn gewoonte mensen als zodanig te betitelen. Ik vind het erg interessant om uw verhaal op te slaan, er staan heel veel bijzonderheden in, die ik niet wist.
Naam:
J. Huber
Datum:
29 maart 2009
Blanke Indo's bestaan. Raar dat mensen het altijd over de Indonesische roots hebben bij Indische mensen, terwijl ze toch evenveel Europese roots hebben. De "mix" kan zo gevarieerd zijn dat bij zwangerschappen niemand precies weet hoe de boreling eruit komt te zien. Dat kan namelijk variëren van "melk tot puur", zoals wijzelf zeggen. We maken hier ook zelf grappen over (net zoals de Joden grappen over zichzelf maken). In mijn familie overheerst de melkchocoladekleur, maar er lopen ook behoorlijk veel witte chocolade-exemplaren rond met honingkleurige of groene ogen, iets wat vaker voorkomt. Leuk voor mensen die geïnteresseerd zijn in erfelijkheidsleer. Mijn vader leerde in Indië -ik zeg bewust Indië en niet Indonesië, want hij werd woedend als hij Indonesiër genoemd werd (ook hij heeft als lichtgetinte Nederlander in een Jappenkamp gezeten en werd later evengoed vervolgd door de Indonesiër)- dat de Rijn bij Lobith in "ons land" komt. Hij kon tot aan zijn dood nog altijd diverse rijtjes plaatsnamen van alle provincies opratelen en ze ook nog aanwijzen, iets wat velen onder ons niet meer kunnen. Toen hij later bij de politie (recherche) werkte, moest hij Maleis leren om zich verstaanbaar te kunnen maken bij de bevolking. Dan is het een rare gewaarwording om na zijn vlucht uit het latere Indonesië "zwarte", "liplap", "blauwe", of "****chinees" genoemd te worden. Raar dat er nog mensen zijn die dit na ruim 60 jaar nog steeds doen én dat ze nog steeds niets weten over de geschiedenis van de Indo.
Naam:
Iris
Datum:
7 maart 2009
Ik wou dat ik een beetje zwart was al was het maar om de blanken te ergeren!
Naam:
Eva
Datum:
19 februari 2009
Ja Eva, zo zitten de meeste mensen nu eenmaal inelkaar. Het is niet naïef om alle gekleurde mensen als mensen te zien. Want wij zelf zijn blank gekleurd. Ik zou willen dat ik een beetje bruin zag.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)