Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Aardige mensen

Beste I.

Aardig gevonden willen worden betekent van oudsher investeren in de groep om in geval van nood op ze te kunnen rekenen; het streven omarmd te worden door de groep is instinctief; wolven in de roedel zijn daar voortdurend mee bezig.
Door aardig zijn voorkom je moeilijkheden, je treedt anderen tegemoet met ontwapenend gedrag.

Het idee dat mensen jou aardig moeten vinden kost energie; gewaardeerd worden voelt goed maar de prijs mag niet te hoog zijn. Je leeft met de angst of ze je wel aardig vinden, en zoekt alsmaar bevestiging. Dat stoort je functioneren en je kan ziek worden van de spanning.
Je zal nooit door iedereen aardig gevonden worden; sommigen liggen je gewoon niet en je aanhankelijk gedrag kan de omgeving irriteren en daarmee bereik je het omgekeerde.

Je bent steeds alert dat je niemand voor het hoofd stoot: daar word je doodmoe van. Je werk lijdt er onder en je raakt gefrustreerd en gaat een andere baan te zoeken in een andere omgeving maar dat lost niets op, alles begint weer van voren af aan want je neemt je fobie mee. Je doet wat anderen willen en cijfert je zelf weg, je weet niet meer wie je bent en wat je wilt, je hebt geen eigen leven.

Ik ken iemand die heel aardig overkomt, hij zegt overal ja op, biedt meteen hulp aan en zit daardoor vaak in de problemen. Ook anderen die op hem rekenen komen in moeilijkheden. Waarschijnlijk doelde mijn oude vriend Kees daarop als hij zei: ’Praat me niet van aardige mensen’. Ik kan het hem helaas niet meer vragen.

Belangrijker is dat jij jezelf ontwikkelt en daardoor zelfvertrouwen kweekt, jezelf wordt, dan pas heb je ruimte voor anderen.
In plaats van op anderen indruk te maken, moet je onaangename situaties vermijden, en aardiger voor jezelf zijn, wat egoïstischer jouw deel opeisen, geen droog brood eten en anderen het beleg laten.
Jezelf worden, voorwaarde voor levensgeluk; als je gelukkig bent straal je dat uit en dan vinden ze je vanzelf aardig. Die jou niet mogen die mag jij meestal ook niet, die kun je missen als kiespijn.

Je kunt je gedrag veranderen volgens een kleine-stappen-plan. De vordering met kleine stapjes motiveert, zelfoverwinning geeft een euforisch gevoel, ‘wie zichzelf overwint is groter dan wie een stad verovert’, volgens een Romeinse denker.
Zeg niet wat anderen willen horen, je belooft dingen waar je geen tijd voor hebt, alleen om aardig gevonden te worden.

Neem bedenktijd voor je weer ja zegt, luister naar je gevoelens want dat ben je zelf, antwoord iets later en je merkt dat het aantal onderbouwde nee’s toeneemt en je een eigen leven krijgt.

Je moet mensen kunnen laten gaan uit je leven, niet omdat ze slecht zijn maar omdat ze ongeschikt voor jou zijn. Oude vrienden hou je vast, ze zijn onvervangbaar, je kan jezelf zijn in hun gezelschap.

Schrijver: Custor
Inzender: Janneke Koster Baas, 7 november 2009


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.0 met 6 stemmen 389



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)