Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het Engelse Kerstfeest en de Christmas carol (2)

De oudste gedrukte Christmas carols zijn uit de collectie van Wynkyn de Worde, gepubiceerd in 1521.
Een carol uit deze beroemde verzameling is "Boat's Head Choral", nog steeds gezongen tijdens de traditionele kerstmaaltijd in Queen's College te Oxford. Deze carol doelt op de goede sfeer en stemming rond kerstmis.

Voor een deel van de zeventiende eeuw werden religieuze feesten, waaronder de kerstfeestviering, door Engelse en Schtse priesters verboden. Er mochten in deze periode geen carols worden gezongen.
Deze merkwaardige gang van zaken heeft zonder twijfel schade toegebracht aan de continuiteit van de geschiedenis van de carol. Wanneer carols rond 1660 weer terugkomen omdat kerstfeestvieringen weer worden toegestaan, blijkt dat zij vooral in de Schotse Presbyteriaanse Kerk nooit meer volledig zijn teruggekeerd.
De Schotse Nieuwjaarsviering komt sterk overeen met de Engelse kerstviering; het Schotse nieuwjaar wordt met de meeste hartelijkheid gevierd en nodigt als geen ander feest uit om te zingen.

Gedurende de negentiende eeuw was het zingen van carols een vorm van huismuziek, ook van "huis-aan-huis"muziek. In ieder district liepen kleine groepen kinderen vanaf eind november al zingend langs de huizen. Maar al gauw ontaardde het in een vorm van bedelarij.

In die periode komt een type Victoriaanse muziek op bestaande uit zwak geharmoniseerde versies van de oude carolzangen. Deze zijn te beschouwen als muzikale tegenhangers van de geïmiteerde gotische kerkarchitectuur uit die periode.

In het begin van de twintigste eeuw ontstaat een beweging die zich inzet voor de verbetering van de kerstmuziek en stimuleert de opleving van de oude, trditionele Christmas carols.
Voormannen van deze beweging zijn de componiten Ralph Vaughan Williams en Gustav Holst, die zelf ook nieuwe carols componeren. Later zullen ook Benjamin Britten, David Wilcocks en John Rutter deze traditie overnemen. Veel grote, prachtige en zorgvuldige uitgaven van carols komen tot stand, en men kan stellen dat de traditie van het carolzingen zich door dergelijke publicaties weer herstelt en de carol tegenwoordig weer met groot elan wordt gezongen.
De Christmas carol heeft een rijk verleden en een lange traditie. Historische bezinning en het nationale gebruik zijn voor de Engelsen van groot belang. Het zingen van Christmas carols maakt daar deel van uit.

Ik wens ik u prettige kerstdagen toe!

Schrijver: Wim Brandse, 25 december 2009


Geplaatst in de categorie: muziek

4.3 met 3 stemmen 254



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)