Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Morgen is De dag

Er zijn al enige opmerkingen te maken over ‘Gedichten op de kaart van Trouw’. Morgen komen de bundels uit en wordt de prijs overhandigd. Van het internetproject voor dichters die hun plaatsgebonden gedichten konden plaatsen. Op de juiste plaatsten in Nederland en België. Spannend. Onderwerp al van mijn column zaterdag jongstleden.
Wat ik nu schrijf kunt u zelf checken, alles behalve de scores en de sterren per gedicht staat er nog.

Winnaar is Patrick Maroye uit Nederbrakel met 'Onder de golven van de tijd'. Een winnaar om blij en trots mee te zijn. Heeft nog te weinig geschreven naar eigen zeggen voor een bundel en nu al drie mininaties, één publieksprijs en deze grote TROUW-prijs!

Allereerst de deelname: 1806 gedichten, redelijk verspreid over Nederland en Vlaanderen. Limburg misschien wel onze meest beeldrijke en historisch meest poëtische provincie blijft met 31 gedichten iets achter. Ook het Westland, Vlaardingen en Maassluis stellen teleur. Vlaanderen met 200 deelnemers kan ook meer. Maar over het geheel een fraaie spreiding over de kaart.

De toegankelijkheid: uitstekend met uitzondering van de grote concentraties. Bij Amsterdam trof je steeds dezelfde gedichten met je cursor. De techniek werkte uitstekend voor wat betreft in- en uitzoomen.
Zoeken kan alleen op titels van gedichten. Niet op naam en daar valt wat voor te zeggen. Je moet weten waar iemand staat met zijn/haar gedicht om te kunnen zoeken. Ik ontdek nu pas dat als je uitzoomt bij grote steden de gedichten op een rijtje krijgt.

Waarderen was voor velen te moeilijk. Misschien een punt voor een volgende keer. Althans hier kwamen herhaaldelijk mailtjes binnen dat men de sterretjes niet kon vinden. Misschien omdat ze de stand al aangaven, door op te lichten. Zodat men verder ging zoeken.
De rubriek commentaren is frequent en juist gebruikt – zelden voor flauwe grappen.

Het niveau vind ik doorsnee hoog. Zwervend lezen levert trouwens ook bij matige gedichten vaak een meerwaarde op. Informaties over plekken. Wijlen mijn vader zou lyrisch geweest zijn met zijn fascinatie voor aardrijkskunde en mensen. Overal stuit men op briljantjes: ‘Haiku (bontje) de Haarlemmer meer’ van Jan Bontje, ‘De Heldenmoedstraat’, van Peter van Breusegem in Brussel-Jetten, niet alleen omdat ik in die straat heb gewoond. Bij Damme Oostkerke ‘retour au siphon’ van Anna Maria. ‘Brugge’ te Brugge van Marlise Joubert. 'It moat hâlde kinne', Aldegea door Dichter Û. Eindeloos, mensen gaat toch zwerven!

De top-tien staat bol van de verrassende namen. Diverse grote en bekende namen deden mee. Zonder automatisch tot de voorste rijen door te dingen.
Soms ten onrechte: Pom Wolff(Amsterdam) staat met ‘ik breng het licht terug tot een streep op het museumplein’ pas op de 81e plek. Voor mij was dat de winnaar. Zonder aan de kwaliteit van anderen afbreuk te doen. Wat wij lezers echter vooral doen is ons gelukkig prijzen dat hij en anderen zich niet te groot en te goed voelden om mee te doen.

Morgen komen de bundels uit. Die met de beste 100, en de regionale. Alle gedichten worden ergens in opgenomen. Let op bij TROUW hoe u eraan kunt komen. Een must morgen met de Gedichtendag.

Tot slot nog een geheimtip. Inge Boulonois, winnares van vele prijzen, merkte bijna niemand op. Ze hield zich schuil te Andijk aan het IJsselmeer boven Hoorn. Met ‘Vogeleiland De Kreupel’ en vooral ‘Buurtjeskerk’. Juweeltjes zonder stemmen. Laten we haar met een bezoekje vereren. En een monter commentaartje achterlaten, misschien is ze wel in ons teleurgesteld.


Zie ook: http://indebuurt.trouw.nl...reng_het_licht_terug_tot_een_s

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 27 januari 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.5 met 10 stemmen 393



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Jos
Datum:
29 januari 2010
Bij zo'n compliment heeft een dichter geen stemmen meer nodig.
Hugo u wordt bedankt!
Naam:
hugo
Datum:
29 januari 2010
Een zeer mooie column van een zeer groot dichter.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)