Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wachten op de Barbaren

van JM Coetzee (boekbespreking)

Een afgelegen grensplaatsje van Het Rijk wordt bestuurd door een magistraat die rustig naar zijn pensioen toewerkt. De kleine gemeenschap aldaar kan bovendien goed overweg met de nomaden in de omgeving, beter bekend als “de Barbaren”. Alles is pais en vree, totdat de regering het decreet uitvaardigt dat de Barbaren vanwege kwade bedoelingen moeten worden aangepakt en een legereenheid nestelt zich in de gemeenschap om van daaruit de klus te klaren. Uiteindelijk kan de magistraat zich niet meer vinden in de manier waarop het Barbarenprobleem wordt opgelost en zijn dilemma vormt het thema van het boek.

Coetzee geeft een beangstigend universele schets van verdachtmaking leidend tot verkettering, van kritiekloze volgzaamheid, van meedogenloos afrekenen met vermeende kwade bedoelingen en van de eis om in zo’n conflict vooral geen verkeerde keuzes te maken. Je leest het boek in de wetenschap, dat dit nu werkelijkheden zijn elders in de wereld. Je leest het boek in de huidige turbulentie van onze eigen samenleving, je afvragend of we zelf in een dergelijke situatie kunnen geraken en welke kant je dan zou kiezen; in het besef dat we niet allemaal de held zullen uithangen.

De zuid-afrikaanse schrijver Coetzee kreeg de Nobelprijs voor de Literatuur in 2003 en als je aan "Wachten op de Barbaren" begint, zal je het zo snel mogelijk willen uitlezen. Al was het maar om dat akelige kippevel weer van je armen te krijgen, want eigenlijk is dit boek ook niet te beschrijven zonder het gebruik van superlatieven.

Schrijver: Max R. Hubeek, 14 september 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.8 met 5 stemmen 465



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)