Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Judith Herzberg en Charlotte Salomon

Kinereth

Het water ligt niet zwaar en diep
maar hangt als nevel tussen bergen
een vangnet tot de kanten uitgespannen
en opgehangen aan de punten licht
hier en daar zichtbaar aan de kusten.
Een vangnet voor de sterren?
Er valt er geen, de hemel is wel stevig
maar hier is veel te wensen
rondom dit wachtend en geladen water
waar vaker vrede werd gepreekt
dan waar dan ook
en gelovige veroveraars
sterk als tornado's, hun sporen
lieten aan ruïnes. Goden
verschillen zo. En ook vannacht
liggen geweren scherp gericht;
voor ieder licht een ander licht
dat het wil smoren.

Judith Frieda Lina Herzberg is geboren in 1934 te Amsterdam. Ze was de dochter van de schrijver Abel Herzberg, van o.a. het ontroerende 'Drie rode rozen'. In de Tweede Wereldoorlog was ze ondergedoken en haar ouders overleefden het concentratiekamp Bergen-Belsen. In 1961 had ze haar debuut in 'Vrij Nederland', ze schreef daarin ook stukken over Israël. In 1963 kwam haar debuutbundel 'Zeepost' uit, gevolgd door nog tien andere dichtbundels. De tot nu toe laatste was uit 2004: 'Het vrolijkt'. Ze woont in Nederland en in Israël. In 1984 kreeg ze de Joost van den Vondelprijs en in 1994 de Constantijn Huygensprijs, die drie jaar later werd opgevolgd door, we weten het inmiddels, de P.C. Hooftprijs.
Naast dichteres is zij ook toneelschrijfster en ze bemoeit zich met (TV)films en musicals. Haar toneelstukken 'Leedvermaak' en 'Rijgdraad' zijn verfilmd door Frans Weisz. Deze filmmaker verfilmde ook haar scenario over het leven van Charlotte Salomon, 'Charlotte'.

Charlotte Salomon werd geboren in Berlijn. Haar moeder pleegde zelfdoding in haar kindertijd. Haar vader hertrouwde later met Paula Lindberg, een beroemde mezzosopraan, die haar de liefde voor de kunst bijbracht. Haar vader zat in een concentratiekamp, zijzelf vluchtte voor de oprukkende nazi's. Ze verbleef aan de Franse Rivièra, vlakbij Nice. Haar oma pleegde daar zelfdoding. Toen ontdekte ze die verschrikkelijke geschiedenis van haar familie, die bol stond van de zelfdodingen. Ze begon ook zelf te worstelen met die zelfdodingsdrang. Ze schilderde haar autobiografie 'Leven of Theater?'. Tijdens beestachtige razzia's werd ze gearresteerd en in 1941 werd ze op 26-jarige leeftijd vermoord in Auschwitz. In haar biografie bevindt zich een prachtige foto van haar met ogen die de wereld terecht niet vertrouwden. Haar originele schilderijen worden bewaard in het Joods Historisch Museum.

Schrijver: Joanan Rutgers, 22 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 1 stemmen 203



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)