Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hugo Claus: Vrij wil je zijn?

Vrij wil je zijn? Vergeet het, lady,
je hebt er geen talent voor, geen spriet,
je wilt de kwalen van de vrijheid niet,
de pijn niet, noch de remedie.

Verlies je toch niet in de monotone
slaap die niet wil slapen,
het gepluk aan die ene erogene zone
die blijft vloeien en gapen,

maar speel liever dat je gekluisterd bent
en fluister over vrijheid na het vrijen,
geef mij van je slavernij de schuld

en laat mij in de waan en betijen
en tuimelen in je maanziek tumult
in eenzelfde gegijzeld contentement.

Hugo Maurice Julien Claus werd geboren in 1929 te Antwerpen.
Zijn vader was Jozef Claus, een drukker en handelaar in schoolartikelen. Zijn moeder was Germaine Vanderlinden. Hij was de oudste van vier zonen. Ze woonden te Astene.
Hugo ging al gauw naar diverse kostscholen, in Eke en in Aalbeke bij lastige nonnen. In Kortrijk ging hij 1 jaar naar het lagere middelbare onderwijs, opgevolgd door 3 jaar naar het Koninklijk Atheneum, ook te Astene.
Op zijn 13-de ontvluchtte hij het ouderlijke huis met een vrouw van 28 jaar. Zijn vrouwengekte zat er al vroeg in.
Op zijn 17-de ging hij samenwonen met A. De Clerck, een kunstschilder, dit was in Sint-Martens-Leerne. Aldaar deed hij aan beeldhouwen, schilderen en gedichten schrijven. Hij leefde van boekenillustraties en kleine schilderijen.
In 1947 kwam zijn poëziedebuut 'Kleine reeks' uit en hij werkte een tijd in een Franse suikerfabriek. In Parijs ontmoette hij zijn idool Antonin Artaud. Ook hield hij zijn eerste schilderijenexpositie.
In 1951 kwam zijn debuutroman 'De Metsiers' uit, binnen een maand geschreven en succesvol onthaald.
Van 1950 tot 1953 vertoefde hij in Parijs tesamen met Appel, Andreus, Kousbroek en Vinkenoog. Hij schreef 'De hondsdagen' en het toneelstuk 'Een bruid in de morgen'.
Na Parijs zat hij twee jaar in Rome met zijn geliefde Elly Overzier, een actrice, die in films van Fellini speelde. Ze was de dochter van een reder. In 1955 trouwde ze met Hugo. Van 1955 tot 1964 woonden ze in Gent. Ze kregen een zoon genaamd Thomas Pieter Achilles. In 1965 verhuisden ze naar een boerderij in Nukerke.
Hugo schreef veel romans, verhalen, gedichten en toneelstukken; ook regisseerde hij films, deze literaire duizendpoot met weergaloze energie. Hij reisde ook veel, o.a. met Harry Mulisch naar Cuba. Van reizen krijg je energie en inspiratie, dat maakte vast deel uit van zijn toverformule en natuurlijk zijn passie voor aantrekkelijke vrouwen, drank en tabak met iets erin.
In 1970 - zijn huwelijk met Elly is dan al gestrand - ging hij in Amsterdam wonen en had hij een erotische relatie met Kitty Courbois. Inmiddels bleef zijn werk in rap tempo glorieus groeien. Van 1974 tot 1978 woonde hij in Parijs, tesamen met zijn door vele mannen felbegeerde Sylvia Kristel, de prachtige actrice die het blootgaan voor de camera niet schuwde, o.a. in 'Lady Chatterley's lover', waar haar goddelijke lichaam bedolven werd onder rozeblaadjes. Ze kregen een zoon: Arthur.
In 1983 verscheen het omvangrijke 'Het verdriet van België', beïnvloed door James Joyce, dat werd verfilmd.
In 1993 trouwde hij met Veerle de Wit met wie hij woonden in Zuid-Frankrijk.

Hij was naast Lucebert de belangrijkste dichter van de Vijftigers. Hij ontving de Prijs der Nederlandse Letteren, de Herman Gorterprijs, de Constantijn Huygensprijs en nee, deze keer geen P.C. Hooftprijs en helaas voor hem ook geen Nobelprijs, maar al met al wel meer dan 45 belangrijke prijzen.

In 2008 stierf hij in een ziekenhuis te Antwerpen. Hij leed al geruime tijd aan Alzheimer en hij liet mede om die reden euthanasie toepassen.

Waar je hem ook zag, de boekenwijsheid straalde van hem af, ook toen ik hem in Vredenburg heb zien optreden, zijn stem en zijn gestalte waren tot het meest denkbare verliteraturiseerd. Door de beste hoogleraar niet meer te ontrafelen. Het Mysterie zelf geworden, ontzagwekkend.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.0 met 3 stemmen 288



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)