Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

NIET TE GELOVEN ANNO 2001

Het geloof in een hogere macht, die min of meer ons leven zou leiden, dateert vanaf het begin van het menselijk bestaan.

Ik houd het voor aannemelijk dat de eerste mensen voor de hen omringende verschijnselen verklaringen zochten. Omdat er langs rationele weg nog niet veel te verklaren viel, nam men zijn toevlucht tot hogere machten als de meest voor de hand liggende verklaringsgrond.
Tot aan de Verlichting is men grotendeels blijven moeten afgaan op religieuze verklaringen en voorstellingen, die per periode en per streek op onderdelen overeenstemden of afwisselden.

De laatste eeuwen heeft men een rationelere zienswijze steeds meer veld gewonnen, met name in de ontwikkelde wereld. Velen kwamen tot de logische conclusie dat niet de goden de mensen, maar de mensen de goden geschapen hadden.
Het aantal mensen dat zich als ongelovig afficheert neemt nog steeds toe. Weinig Nederlanders geven nog aan bij een kerkgenootschap aangesloten te zijn, hoewel zij in hun jeugd jarenlang geprest zijn gods lof te zingen.
Toch kan zo’n ongelovige zijn/haar toevlucht zoeken in allerlei irrationele voorstellingen van zaken: ‘Ik ben een Weegschaal, hoor!’

Mijn indruk is dat veel mensen een universeel geldend verklaringsmodel (de almachtige christelijke god, die op afstand alles bestierde in zijn soms niet te volgen eigen wijsheid) hebben laten varen voor een baaierd aan mini-geloofjes. Ik zet er een gemakkelijk uit te breiden aantal zeer summier op een rijtje:
- astrologie: het geloof dat de stand der sterrenbeelden de levensloop beïnvloedt
- aurologie: het geloof in astrale lichamen
- homeopathie: het geloof dat molecuulloze verdunningen uitwerking hebben
- numerologie: het geloof dat (toevallige) getalconfiguraties betekenis hebben
- paragnostiek: het geloof dat buitenzintuigelijke waarneming bestaat
- paranormale genezing: het geloof in genezende, niet traceerbare, energiebanen
- reïncarnatie: het geloof dat men meermaals zou leven
- Sai Baba: het geloof in een godmens
- spiritisme: het geloof in een voortbestaan met communicatieve mogelijkheden na de dood
- etc. etc. etc.

Uitzendingen voor de TV en gedrukte publicaties en openbare manifestaties geven deze voorstellingen van zaken een werkelijkheidsgehalte. Manifestaties als ParaVisie trekken duizenden goedgelovigen.

De Stichting Skepsis (Postbus 2657, 3500 GR Utrecht) probeert met haar blad Skepter paal en perk te stellen aan de onzin van de nieuwe geloofjes, maar vindt nauwelijks weerklank.

Mijn stelling is dat deze behoefte aan moeilijk te weerleggen irrationaliteit voortkomt uit het onvermogen zich neer te leggen bij de eindigheid en de absolute betekenisloosheid van ons mens zijn.

Wie weet krijgen we pas zekerheid over mijn stelling in ons volgend bestaan…………… ;-)

Schrijver: Marja Raadt, 4 november 2001


Geplaatst in de categorie: religie

3.5 met 60 stemmen 1.665



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)