Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Roel Houwink: Afscheid

Afscheid

O, dat uw jeugd zo toomloos mij moest haten,
dat gij niet meer een vriendenwoord verstond!
Wat mocht bij dit hooghartig neen nog baten
tegen de bittre wrok van uwe mond?

Zo heb ik u met smart alleen gelaten
en losgelaten wat ons in vriendschap bond,
maar vraag niet, dat ook ìk u nu zal haten,
die weet: wij staan geworteld in dezelfde grond.

Want, dichter, 't zelfde werk roept onze handen
en, in de spiegel, schouw ons eender lot
van smalle kaarsen, die aan weerszij branden
naar 't vlammend Aanschijn van de Ene God.


Roelof Martinus Frederik (Roel) Houwink is geboren in 1899 te Breda.
Zijn vader was een hoge ambtenaar bij de P.T.T., waardoor Roel in grotendeels middeleeuws Middelburg is opgegroeid. Zijn vader kreeg vervolgens een baan in Utrecht, waardoor Roel daar naar het gymnasium ging, een paar jaar later was dat het geval in Groningen.

In 1918 schreef hij zijn eerste kritieken in het 'Utrechts Dagblad'. Hij had contact met de hoofdredacteur P.H. Ritter jr.; ook publiceerde hij een gedicht in 'Stroomingen'.
In 1919 woonde hij in Zeist, waar zijn vader een boekhandel had, waardoor hij kennismaakte met Hendrik Marsman, die daar geregeld een boek kocht. Ze werden goede vrienden en beiden waardeerden ze het expressionisme. Ook waren ze beiden een periode redacteur van 'De Vrije Bladen'. Roel maakte Hendrik bekend als dichter.

In 1921 publiceerde hij zijn novelle 'Muggendans'.
Roel ging rechten studeren aan de universiteit van Utrecht. In 1925 studeerde hij af en hij besloot om christen te worden, daarin aangespoord door 'Der Römerbrief' van Karl Barth. Hij
werkte bij de Utrechtse boekhandel 'Kemink', waar hij dat boek van Barth had gevonden.
Datzelfde jaar verscheen zijn eerste dichtbundel 'Madonna in tenebris'.
In 1926 beëindigde hij zijn vriendschap met Marsman en hij stapte in het huwelijksbootje met Petronella van Nie. Ze kregen een zoon en een pleegdochter.
Hij werd directiesecretaris bij uitgeverij Elsevier in Amsterdam, maar hij nam al snel ontslag vanwege zakelijke beslommeringen. Weer terug in Utrecht wilde hij van de pen leven. Later vestigde hij zich in Zeist.
Hij was zwaar ontstemd over de christelijke burgerlijkheid en de laconieke schijnheiligheid. Christus was een modewoord geworden en kwaliteit was kwantiteit geworden, sensatie was in de plaats gekomen van intensiteit, zodat het met Europa bergafwaarts ging, vond hij.
In 1940 werd hij Nederlands Hervormd, hij behoorde tot de jong-protestanten en hij werd redacteur van 'Opwaartsche Wegen'. Hij werd dik bevriend met Gerrit Achterberg, voor wie hij een grote steun in de rug werd.
Tijdens de oorlog was hij lid geweest van de Kultuurkamer (vanaf 1941) en hij werkte mee aan Duits-gezinde bladen 'De Schouw' en het 'Haagsch Maandblad'. Hij was geen lid van de NSB geweest, want elke vorm van rassenhaat en Jodenvervolging wees hij af. Volksgemeenschap, zelfdiscipline en sociale dienstbaarheid lokten hem wel.
Hij kreeg na de oorlog een publicatieverbod van vijf jaar en een geldboete van duizend gulden.

Vanaf 1945 studeerde hij psychologie aan de Utrechtse universiteit en in 1952 behaalde hij zijn doctoraal. In 1947 ging hij nog in beroep tegen zijn veroordeling, maar dat was tevergeefs.

Hij publiceerde zijn werk in 'In de Waagschaal' en in Zeist hielp hij mensen met huwelijks- en gezinsproblemen. In 1971 ging hij met pensioen.

Hij publiceerde nog enkele filosofische artikelen in de 'Nieuwe Zeister Courant' en hij schreef nog haiku's en tanka's. Hij had het gefaalde westen ingeruild voor het bloeiende oosten, want als oudere man verdiepte hij zich in oosterse, boeddhistische wijsheden, o.a. Lao Tse, en hij was christen-af.
Hij overleed in 1987 te Zeist.
In 1997 verscheen posthuum zijn laatste bundel 'Homo Viator. Ballade van een buitenstaander'.

'Ik ben een door de wind vergeten riet, achtergelaten op het randgebied van tijd en eeuwigheid, geen kent mij en ik ken mijzelf niet'

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 november 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

2.8 met 4 stemmen 195



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)