Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

F. Starik: 13 juni 2009

13 juni 2009
(voor Anne Frank)

Vandaag werd ik dus tachtig
alle dromen van de wereld waargemaakt
meer dan mezelf deelachtig
ik wist niet eens dat ik belangrijk was
of worden zou
alleen dit schreef ik
meisje onderweg naar vrouw
een kikker zal vermeerderen tot prinses
gevierde schrijver
later heks misschien
ik was het ideale kind
net iets te bleek
dat elke ouder droomt
het kind dat nergens is
dat alles ziet
maar nergens woont
op iedereen leek
noteerde
zich verweerde
niet eet
niks kost
waarop een lange rij toeristen wacht
en elke dag in dromen
in mijn achterkamer
staart blind
niemand aanwijst
niemand lacht
I 'm lost.

F. Starik is geboren in 1958 te Utrecht.
Als zestienjarige maakte hij al een dichtbundel in eigen beheer, getiteld 'Mot of de neerslag van de twijfel', onder zijn pseudoniem Osi Peuke, afgeleid van 'Aussi peu que' oftewel 'je schaamt je dood'. Best gevat.

Hij studeerde aan de Rietveld Academie en de Rijksacademie, fotografie en mixed media. Hij werkte mee aan het poëziefestival One World Poetry en samen met andere bevlogen dichters struinde hij de jongerencentra af.

Hij bewonderde Rainer Maria Rilke, Hermann Hesse en Prentice Mulford, een filosoof.

In 1987 verscheen zijn officiële dichtbundeldebuut 'Nepvuur' bij uitgeverij In de Knipscheer, niet lang daarna opgevolgd door de bloemlezing 'Maximaal'.

Naast dichter is Starik ook zanger, fotograaf en beeldend kunstenaar. In de Flatland Galerie te Utrecht hield Starik enkele tentoonstellingen en aan de Rozengracht te Amsterdam begon hij het Starik Museum voor Kleine Werken.
In 1993 publiceerde hij dan ook de briefroman 'Mijn Leven Als Museum', wat in 1995 met 'Nieuwe Vleugel' werd aangevuld. In 2000 lanceerde Starik het kunstwerk 'De zwaaiende fietser', gesitueerd op zestien onopvallende straathoeken nabij het Westerpark. In neonletters pronkt daar zijn dichtregel 'Langs de Kostverlorenvaart zag ik het schip Ambitie varen'.
De Iraanse architect Siah Armajani ontwierp De Drijvende Poëziekamer, een verblijfsaccommodatie op IJburg, met in het hekwerk een gedicht van Starik.

In 2001 verscheen de dichtbundel 'Simpele Ziel' met een CD en met het Voerendaals Mannenkoor zong hij op het Crossing Border-festival. In 2003 verscheen 'De grote vakantie' en in 2004 'Rode vlam' en 'De verdwijnkunstenaar' bij uitgeverij Vassallucci.

Vanaf 2002 onderhoudt hij de Amsterdamse Poule des Doods, een groep dichters, die bij eenzame uitvaarten gedichten schrijft en voordraagt. De dichters wisselen van samenstelling.
In 2005 verscheen het boek 'De eenzame uitvaart' bij uitgeverij Nieuw Amsterdam. Het gaat over de eenzame, overleden mensen aan de zelfkant van de maatschappij; een vereenzaamde, vergeten oudere, een asielzoeker die zichzelf wanhopig verhangt, een doodgevroren psychiatrische zwerver en alcoholist, een vermoorde pasgeborene, een misdadig vermoorde et cetera. Kortom, medemensen waar werkelijk niemand meer naar omkijkt!

Hij werd door het Parool als 'Amsterdammer van het jaar' genomineerd.
In 2007 verscheen 'Songloed' en in 2009 'Victoria' en zijn tweede roman 'De gastspeler'.

Hij is de zanger van de bands Willem Kloos Groep, Cor Vos en Desmond Haneveer. Best indrukwekkend.
Verder deed hij mee aan Dichter aan Huis, Lowlands en De Nacht van de Poëzie.
In 2011 verscheen 'Een steek diep', een vervolg op 'De eenzame uitvaart'. Zijn stem klinkt heel krachtig, weloverwogen en genuanceerd, met een nagalmende, ingroevende 'R', sterk te vergelijken met de stem van cabaretier Hans Teeuwen. Diepgevoelig en hoogstintelligent.

'Iemand sluit maar vlug de kist: vermoedelijk een mens, wat rest. De zwarte lamp die jouw weg moest verlichten doofde. Nemen we afscheid, naamloze. Geen Dieudonné, geen Mohammed, geen John, maar goede reis man, en wandel in de zon.'

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 januari 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 2 stemmen 155



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)