Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zoek naar verbinding

Tijdbalk;

twee dichters met wortels in Den Haag. Toentertijd, zowel eind 16de als eind 19de eeuw, bekend van/door hun talenten die zij, naar mijn mening, ten volle hebben benut.

Huygens & Nijhoff

Op 4 september 1596 werd Constantijn Huygens hier geboren en bijna drie eeuwen later kwam Martinus Nijhoff in deze stad ter wereld. Muziek had Huygens' grote voorkeur boven de letterkunde. Naast dichter, diplomaat en geleerde, was Constantijn namelijk ook componist; hij bespeelde luit, gitaar, viola da gamba, een strijkinstrument met oorsprong in de gitaar, en klavecimbel. Hoewel het leven van destijds nauwelijks nog is te vergelijken met ons alledaagse leven, was het in de 17de eeuw veel lastiger iets te realiseren. Volkomen logisch, daar het hen aan middelen ontbrak. Ze hadden voor díe tijd natuurlijk alles. Alles echter niet te vergelijken met onze voorzieningen en al het andere dat ons leven hier op de globe een stuk aangenamer maakt.

Huygens en Nijhoff

In 1614 echter, Constantijn was toen 18 jaar, schreef hij zijn eerste Nederlandse gedicht. Geïnspireerd door de Franse dichter Du Bartas, beschreef hij hierin het boerenleven dat door Huygens zeer werd geprezen. Dit zou voor hem een argument kunnen zijn geweest om zijn heil op zeker moment ergens buiten 's Gravenhage te zoeken.

Nijhoff en Huygens

Voor zijn gehele oeuvre heeft Martinus Nijhoff in 1953 de Constantijn Huygensprijs mogen ontvangen.

Huygens en Nijhoff

Zijn eerste liefde heeft Constantijn Huygens met Dorothea van Dorp mogen beleven. Een liefde met blijvende vriendschap. Bijzonder is het verhaal dat door blijvende vriendschap tussen Constantijn en Dorothea zo op Lodewijk XIV van Frankrijk is ingepraat dat verwoesting van Kasteel Zuilichem in het rampjaar 1672 is voorkomen. Constantijn Huygens was overigens vader van staatsman en natuurkundige Constantijn Huygens jr. en natuur- en wiskundige Christiaan Huygens. Hij, Constantijn Huygens sr., is op 28 maart 1687 eveneens te Den Haag overleden. De stad waar hij ruim 90 jaar daarvoor ter wereld kwam.

Nijhoff en Huygens

Deze stad in Zuid-Holland was eveneens zowel geboorteplaats als stad-van-overlijden van de invloedrijke dichter van een klein oeuvre, Martinus Nijhoff. Grandioze vormbeheersing blijkt uit 'Het lied der dwaze bijen' en uit 'Ik zou een dag uit vissen'. Ooit noemde Nijhoff zijn dichtkunst wereldse mystiek. Dus allesbehalve een ontkenning van iedere vorm van raadselachtigheid, iets bovennatuurlijks of transcendentie.

Nijhoff en Huygens

In de poëzie van Nijhoff zie jij als lezer de zoek naar verbinding, vandaar de beelden van de brug en het veer. Het sonnet 'De moeder de vrouw' is misschien Nijhoffs bekendste gedicht. De brug over de Waal bij Zaltbommel komt in dit klinkdicht voor. Deze zorgt voor verbinding tussen de noordelijke- en zuidelijke oever. Elders wordt de oversteek per veer gemaakt.

Deze beschouwing eindig ik met 'Awater'. Dit verhalend gedicht uit 1934 wordt gerekend tot de klassieken der Nederlandse letterkunde. Het motto van dit lange gedicht is: 'ik zoek een reisgenoot'.

'LEES MAAR, ER STAAT NIET WAT ER STAAT'.

Schrijver: Annejan Kuperus, 4 april 2012


Geplaatst in de categorie: tijd

4.5 met 2 stemmen 229



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Marcy
Datum:
9 april 2012
Dank voor deze bijdrage. Ik heb heel wat opgestoken van deze toelichtende en vooral zinnige benadering. Ik vond in mijn oude schoolboeken het gedicht “La terre se couvre de fleurs et de fruits” van Guillaume de Salluste DU BARTAS (1544-1590) terug, waaruit deze regels:
…/…
Que son age décline avec l'âge du monde,
Que sa fécondité la rende moins féconde,
Semblable à celle-là, dont le corps est cassé …/…
Naam:
Annejan Kuperus
Datum:
4 april 2012
Email:
ajkuperushotmail.com
Bericht voor Joanan; dat jij Martinus Nijhoff uitvoeriger in een beschouwing hebt geportretteerd dan ik, inderdaad mooi en goed beoordeeld, is helemaal jouw verdienste.
Jij kan mijn - in jouw ogen - magere benadering ook zien als een aanvulling op jouw beschouwing; postuum wordt overigens zonder 'h' achter de 't' geschreven, maar dit terzijde.
Bedankt voor jouw reactie. Jammer alleen, dat jij mijn link, die verbindende factor, niet ziet of wilt zien...
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 april 2012
Ik heb Martinus Nijhoff veel hoger zitten dan deze magere benadering, maar wel leuk dat je de Huygensprijs als verbindende factor centreert, wat natuurlijk lariekoek is.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)