Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De roman MUMBAI MASSALA als elixer voor bescherming straatkinderen India

In Mumbai leven vele kinderen zonder een dak boven het hoofd en hebben zij ook geen familie die voor hen zou kunnen zorgen. Dagelijks lopen deze straatkinderen - vooral de meisjes - grote risico’s en worden zij geconfronteerd met geweld, uitbuiting en misbruik. De rosse buurt bijvoorbeeld is volgens diverse beschrijvingen bevolkt door 15.000 meisjes terwijl vrouwen gedwongen worden om als prostituee te werken. Zij werken en verblijven in een grote aaneenschakeling van kleine kamertjes, allemaal naast elkaar gebouwd, zonder ramen en met in de deuropening een gordijn. De steegjes tussen deze kamers zouden niet meer dan een meter breed zijn, met ook nog eens een diepe gleuf van 40 cm breed die dienst zou doen als open riool in het midden. Aan het begin van deze steegjes zouden tientallen meisjes , zwaar opgemaakt met roze, rode of paarse lippenstift, en met de meest kleurige Saris en salwaars op hun klanten staan wachten. Deze meisjes zouden met 6 of 7 een kleine eenpersoonskamer ,die door gordijnen in smalle stukjes zou zijn verdeeld, met elkaar delen. Daarin zouden zij volgen de beschrijvingen acht tot twintig klanten per persoon per nacht, voor 50 roepies per keer, één euro ontvangen.

De in Nederland wonende en werkende schrijfster Janice Aliar , in haar hoedanigheid ook voorzitter van de Sapna Foundation , zet zich in om deze straatkinderen een handje te helpen middels investering van de opbrengst van haar in 2011 verschenen roman, Mumbai massala , in dit soort initiatieven. Haar intentie zit ‘m erin dat de straatkinderen na een gewenningsperiode samen met hun meer bevoorrechte leeftijdsgenootjes weer naar school kunnen en dat ze ook voorzien worden van alles wat zij nodig hebben. Het doel is om deze kinderen inclusief de meisjes een gelukkige jeugd te bezorgen en hen via hun opleiding goede kansen te bieden op een goede toekomst. De kinderen die in Mumbai en in andere steden en dorpen op straat wonen zijn vaak weggelopen van huis omdat ze te maken kregen met huiselijk geweld, gescheiden ouders of armoede. Veel weggelopen kinderen belanden in criminele handen, raken verslaafd aan alcohol en drugs, worden seksueel misbruikt of belanden in de gevangenis. De kinderen uit de sloppenwijken moeten vaak een bijdrage leveren aan het familie-inkomen, en worden aan het werk gezet of moeten op jongere broertjes en zusjes passen. Kinderarbeid komt zowel in de stad als op het platteland voor, en treft vaak kinderen uit de laagste klasse in India, de Dalit.

Sapna foundation probeert als organisatie opvang te verlenen aan de kinderen door stapsgewijs voeding , medische zorg, recreatie en onderwijs bereikbaar te maken. Ook krijgen de kinderen de mogelijkheid om een vak te leren, zodat zij beter op hun toekomst zijn voorbereid. Sapna Foundation zet zich in om sociale netwerken in Mumbai en andere steden die de kinderen zorg en opvang kunnen bieden, te versterken. Ook kunnen deze netwerken helpen bij de integratie van kinderen in de maatschappij en de naleving van hun rechten. Het is in dit geval zeker zaak om met behulp van desnoods een hulpgroep, bestaande uit bijvoorbeeld taxichauffeurs, politieagenten en winkelpersoneel, die met vereende krachten de straatkinderen kunnen identificeren en hen de gewenste ondersteuning en begeleiding kunnen bieden.
Als de roman Mumbai Massala niet kan dienen als eerste aanzet tot realisatie van dit initiatief dan is het op z’n minst een elixer om het leed tot een aanvaardbaar minimum te helpen reduceren.

Schrijver: rabin gangadin, 11 juli 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.2 met 10 stemmen 209



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
15 juli 2012
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Een verhaal dat me doet huiveren denkende aan al die jonge mensen die zulk een vreselijk lot beschoren is.
De Westerse wereld vreet zich zat terwijl vele volkeren in de zogezegde derde wereld aan het kreperen zijn. Er over schrijven is een druppel op een hete plaat, doch één druppel kan misschien de emmer doen overlopen. Dank voor deze humane bijdrage.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)