Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De geknakte levensgenieter

(voor Oscar Fingal O' Flahertie Wills Wilde (1854 - 1900))

Je bent geboren in Dublin, 21 Westland Row.
Je vader was Sir William Wilde (1815 - 1876), een oog- en oorchirurg en een schrijver over geneeskunde, archeologie en folklore.
Je opa Thomas Wills Wilde was een arts.
Je moeder Jane Francesca Agnes, Lady Wilde (1821 - 1896) was een dichteres onder het pseudoniem Speranza (= Hoop).
Je oudere broer was William Charles Kingsbury (1852 - 1899) en je jongere zus was Isola Francesca Emily (1857 - 1867). Isola stierf door koorts.

Je bent Anglicaans gedoopt in de St. Mark's Church en tot je negende kreeg je les van twee gouvernantes, die je Duits en Frans leerden. Je moeder las je Ierse gedichten voor en je zat tot je zeventiende op de Portora Royal School in Enniskillen. Van je zeventiende tot je twintigste studeerde je klassieke literatuur aan het Trinity College, waar je contact had met geleerden als J.P. Mahaffy, die met je keuvelde over de oud-Griekse homoseksualiteit. Later zou hij een van de velen zijn, die zich van je afkeerden na je veroordeling voor sodomie, terwijl hij nog met je naar Griekenland was gereisd.
Je was een briljant, gevierd lid van de University Philosophical Society en later studeerde je aan Magdalen College in Oxford, waar je ook lid werd van de vrijmetselaarsloge. Je wilde graag rooms worden, maar dan kreeg je geen geld meer van je vader. Je had lang haar, je haatte sport en je kamer was decadent versierd met kunstobjecten, blauw porselein, lelies, zonnebloemen en pauwenveren. Je was een esthetische dandy en de schrijver Walter Pater beïnvloedde je subtiele kijk op de schoonheid. Ook John Ruskin bevestigde je schoonheidsideaal.

Je ontmoette de artistieke Frank Miles (1852 - 1891) en jullie raakten intiem bevriend. Je jeugdliefde Florence Balcombe trouwde met Bram Stoker, de schrijver van 'Dracula'.
Op je vijfentwintigste vertrok je met je moeder en broer naar Londen, maar je trok al snel bij Frank in huis, die een riante woning bezat. Hij onderhield je en jullie waren minnaars. Je gaf lezingen in Londen, Parijs en Amerika, waar je whisky dronk met de mijnwerkers en overal geëerd werd. In Parijs ontmoette je Robert Sherard, een vriend en je eerste biograaf. Je was leraar van het Gaiety Theatre in Dublin.
En op je dertigste trouwde je met de beeldschone Constance Mary Lloyd (1859 - 1898) en jullie kregen twee zonen, Cyril (1885 - 1915) en Vyvyan (1886 - 1967). Constance viel in jullie huis op 34 Tite Street, waarna ze verlamd raakte en een chirurgische ingreep haar fataal werd.
Cyril werd als kapitein door een Duitse sluipschutter gedood.
Vyvyan studeerde rechten en schreef gedichten en korte verhalen.
Je kreeg een diepgaande, seksuele verhouding met Robert Ross (1869 - 1918), die openlijk met zijn geaardheid voor de dag kwam, terwijl het seksueel gezien met Constance voorbij was.

In 1890 verscheen je roman 'The Picture of Dorian Gray' en een jaar later de tragedie 'Salomé', voortreffelijk bevonden door ene Lord Alfred Douglas (1870 - 1945), dichter/schrijver en zoon van de rancuneuze, homofobe, atheïstische, brute John Douglas, Markies van Queensberry, die steeds probeerde jou te schande te zetten, terwijl Alfred ook mannelijke hoeren bezocht en betaalde. Hij bedreigde jullie allebei op schandelijke wijze, terwijl jij ondertussen 'The Importance Of Being Earnest' schreef.
De markies had je in de val laten lopen en in 1895 kreeg je twee jaar gevangenisstraf voor sodomie. Je schreef er 'The Ballad of Reading Gaol'over.
Constance is van je gescheiden en ze gebruikte voortaan 'Holland' als achternaam.
Je stervende moeder wilde je graag in de gevangenis bezoeken, maar dat werd geweigerd, waardoor Constance je van haar overlijden vertelde. Zwaar geknakt door de gevangenistijd zat je de laatste jaren van je leven in Parijs en je stierf door alcoholisme en verloedering, vereenzaming en een hersenvliesontsteking. Dat was in je hotelkamer in Hotel d' Alsace, waar ik in het trappenportaal omhoog geloerd heb. Je ligt begraven op Père-Lachaise onder een enorm, sfinxachtig grafmonument van Jacob Epstein, dat ik gekust heb.

Engeland heeft nog steeds geen officieel eerherstel aan jou gegeven, maar Robert Ross heeft die klus al voor hen geklaard en zijn as is terecht bij jou geplaatst. Je was één van de grootste genieën op aarde en je hebt desondanks zoveel onrechtvaardig lijden moeten doorstaan.

Schrijver: Joanan Rutgers, 2 augustus 2012


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 4 stemmen 68



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)