Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De maand Maart

Het naargeestige weer van februari, koud en grijs zette zich begin maart voort, maar ineens was de hemel vandaag op 4 maart onbewolkt en deed de zon haar best de temperatuur behaaglijker te maken, maar pas op want maart roert zijn staart. Het kan ineens weer koud worden. De meteorologen laten de lente op één maart beginnen. De lente duurt dan tot en met 31 mei. Officieel begint de lente in 2013 op 20 maart om 12.02 uur. Dat noemen ze de astronomische lente, want dan staat de zon precies boven de evenaar. Dat is heel leuk, want overal op onze aarde is de dag en de nacht dan even lang.

Waarom laten ze dan de lente op 1 maart ingaan?
Dat hebben ze gedaan om praktische redenen, want dan kunnen ze de meteorologische gegevens, zoals temperatuur en luchtdruk, beter met elkaar vergelijken. Internationaal is dat afgesproken.
Hoe ontstaan de seizoenen?
Onze aarde draait om zijn schuine as en die loopt van de noordpool naar de zuidpool. Daardoor komt in de lente en de zomer de zon op het noordelijk halfrond hoger boven de horizon. We krijgen dus meer warmte toegevoerd en de dagen blijven langer licht. Daar profiteren wij ook van, want Nederland ligt ook op het noordelijk halfrond. Op het zuidelijk halfrond is het precies andersom. Daar blijft de zon beneden de horizon en wordt het kouder.

Het koude buiige weer is in maart heel normaal, zelfs in april komt dat voor, maar geleidelijk zullen de temperaturen toch hoger worden, omdat de zon langer blijft schijnen. Nog even geduld, want straks als de wind uit het zuiden gaat waaien, neemt het warme lucht mee naar het noorden en kan het erg warm worden. Ook de Oostenwind kan zeer warme lucht uit Rusland, waar een landklimaat heerst, naar ons toe laten stromen, maar dat is weer afhankelijk hoe de luchtdrukverdeling in Europa is.
Laten we ons maar verheugen, dat de natuur zich weer gaat ontwaken uit de lange winterslaap. De voedingssappen stromen dan weer omhoog naar de takken van bomen en struiken. De akkers worden weer groener en de trekvogels komen weer terug in ons land.

Maart is bekend om zijn maartse buien, die komen vanaf de Noordzee en worden met de noordwesten wind aangevoerd. De oorzaak is de aanvoer van zeer koude lucht in de hogere luchtlagen. Omdat de zee nog betrekkelijk warm is vergeleken met de koude daarboven ontstaan opwaartse luchtstromen. Die lucht koelt af en condenseert. Daardoor ontstaan enorme buienwolken, de Cumulonimbus, waarin het behoorlijk kan spoken, zelfs met onweer en hagel.

Mijn vader vertelde mij eens, dat hij op 3 maart 1929 met een auto over het ijs kon rijden van Groningen naar Schiermonnikoog. Toen had je nog echte winters, maar dat schijnt voorbij te zijn. Het warme klimaat rukt op naar het noorden, zeggen ze. Je merkt het ook aan de vogels en de planten. De tuinen worden weer groen en zullen de bloemen weer hun prachtige kleuren laten zien. Dan komen de insecten en vlinders weer tevoorschijn. Maar al is het nu nog zo koud, de krokussen zijn al weer zichtbaar boven het gras. Nog even geduld, dan kunnen weer lekker genieten van het Hollandse weer met die prachtige wolkenluchten.

Schrijver: kees niesse, 5 maart 2013


Geplaatst in de categorie: natuur

3.2 met 4 stemmen 660



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)