Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je liep moedeloos naar je overleden broer...

(voor Franciscus Gerardus Jozef Obers (1924 - 1968))

Je bent geboren op 18 maart 1924 in Deurne.
Je vader Leonard Hendrik Obers was een vertegenwoordiger van fietsen. Je moeder heette Joanne Theodora Coopmans.
Jij was de oudste van dertien kinderen. Je jongere broer Leo Johannes Josephus was een dichter, die publiceerde onder het pseudoniem Leon van Kelpenaar. Leo studeerde Nederlands en Geschiedenis aan de Katholieke Universiteit van Nijmegen. Leo verdronk in de Noordervaart in Meijel. Hij werd eenentwintig jaar. Het was de grootste schok in je leven.

Jij ging je naar de HBS-A op het Carolus Borromeus College in Helmond. Je was net als Leo dichter en door zijn overlijden werd de druk om in de dichtkunst te slagen extra groot. Alsof je voor twee moest dichten. Antoon Coolen stimuleerde je om te gaan schrijven. Jouw pseudoniem was Frans Babylon.
Op je twintigste verscheen je dichtbundeldebuut 'Jeugdalbum'. Een jaar later verscheen 'Fragmenten. Oorlogsverzen en andere'. Daarna volgden 'Zes minnaars' en 'In memoriam Leon van Kelpenaar', met illustraties van de beeldhouwer/dichter Gerard Bruning.
En daarna volgden nog twintig dichtbundels, met als laatste '21 erotische gedichten'. In 1958, 1959 en 1960 ontving je de Literatuurprijs van de gemeente Hilvarenbeek voor respectievelijk je bundels 'Goudvissen in aquarium', 'Oester' en 'Moeder'.

Op je zesentwintigste trouwde je met Tosca de Vries en jullie kregen jvier kinderen; Angela, Dionys, Leon en Sylvia. De artistieke Dionys (1957 - 2011) was de beroemde hofnar van de Efteling, Dio Oberon.
Je werkte na de oorlog een tijd als klerk bij de gemeentedienst van Deurne, maar na een artikel in de 'Deurnesche Courant', waarin je als pacifist iedereen vroeg om dienst te weigeren voor de oorlog in Indië, ben je meteen ontslagen. Je probeerde genoeg geld te verdienen als een tijdschriftenverkoper en je werkte vaak als boerenknecht in Zuid-Frankrijk en Spanje.
Na tien jaar zijn Tosca en jij gescheiden.

Op je zevenendertigste ben je hertrouwd met de beeldend kunstenares Nel Waller Zeper. Nel en jij kregen twee zonen, Paco en Arjen. Nel studeerde aan de Kunstnijverheidsschool in Amsterdam, nu de Rietveld Academie, het Nationaal Hoger Instituut voor Schone Kunsten in Antwerpen en een jaar aan de Beaux Arts in Parijs. Ze is lid van de Amsterdamse kunstenaarsvereniging 'De Onafhankelijken'. Ze is zeer gecharmeerd van het kleiwerk van de Duitse kunstenares Irmgard Meefout. Ze maakte tekeningen bij de gedichten van wijlen Carla Dura, die met haar inmiddels overleden man Wim Simons uitgeverij 'De Beuk' runde.
Op je drieënveertigste zijn Nel en jij gescheiden.

Je woonde in Amsterdam, waar je niet alleen langs de grachten durfde lopen, vanwege je watervrees en water trekt nu eenmaal aan. Je had al twee keer eerder een poging tot zelfdoding ondernomen.
Op 21 augustus 1968 nam je op een stralende dag een enkele reis van Amsterdam naar Zandvoort. Je was verzwakt door je drankzucht. Je was een stevige drinker, bevriend met Gerard den Brabander en jullie betaalden de drankschuld via gedichten op bierviltjes.
Je deed je bril daar in Zandvoort af en je legde je kleren op een hoop, waar je drie afscheidsbrieven in stak. Je bent moedeloos de zee in gelopen. Je lichaam spoelde aan bij Bloemendaal.

Je werd vierenveertig jaar en je bent begraven op het kerkhof bij de St. Willebrorduskerk in Deurne, naast het graf van je broer Leo. Net als Vincent en Theo van Gogh. Ware broederliefde.

Je afscheidsgedicht luidt:

'Toen hij van vrouw en kinderen gescheiden, vereenzaamd zijn gemis niet meer kon lijden en vreesde voor een trage ondergang, liet hij zich door de dood in zee bevrijden.'

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 maart 2013


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 202



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)