Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Eerst wraak op de ingebeelde schuldenaars

(voor Tjakko Kuiper (1899 - 1927))

Je bent geboren op 22 december 1899 in Groningen.
Je vader was Lulof Kuiper en je moeder Grietje Eefting. Je had een zus Wieka en een broer.
Je bent calvinistisch opgevoed.
Je was kappersbediende in Dordrecht.

Je kreeg zangles van Hendrik Giltay. Betaald door zus Wieka en haar man.
Vanaf je eenentwintigste studeerde je klassieke zangkunst bij Cornélie van Zanten, een lerares in Den Haag. Je studeerde ook aan de Royal Academy for Music in Londen, waar je bij je broer woonde.
Je was lid van een operettegezelschap en je was verloofd met de Engelse Leslie Cockshott.
Je moest van haar ouders voldoende geld verdienen om haar te onderhouden, dus zocht je een betere baan. Je gaf recitals voor de Nederlandse en de Engelse radio. Je werkte samen met de beroemde zangeres Jo Vincent, wier vader de beiaardier van het paleis op de Dam was.

In het cabaretgezelschap van Jean-Louis Pisuisse was een werkplek vrijgekomen, omdat Jean-Louis de romantische liederen niet meer bij zijn leeftijd vond passen. Jij werd aangenomen als lyrisch tenor. Je mocht met zijn veel jongere Belgische vrouw Jenny Gilliams samen zingen. Ze betoverde je met haar bevallige schoonheid en haar roesverwekkende stem. Op 1 augustus 1927 was de eerste keer en je familie was erbij. Fronsend, gezien hun calvinistische soberheid.

Tijdens de optredens die volgden, werd je meer en meer smoorverliefd op Jenny, die zeven jaar ouder was en een diepe gevoelens opwekkende droomvrouw voor jou was.
In een café in Roosendaal was ze ontdekt door Jean-Louis en vanaf 1919 was ze zangeres/cabaretière bij hem. Hij was twaalf jaar ouder en ze kreeg een relatie met hem. In 1920 werd hun dochter Jeanne-Louise Wilhelmina geboren. Jean was nog tot eind 1925 getrouwd met 'Fie Carelsen', de actrice Sophia de Jong. Op 16 juli 1927 is Jenny met Jean-Louis getrouwd.

Jean-Louis organiseerde vanaf 1912 cabaretvoorstellingen in het Kurhaus. Dirk Witte schreef het geslaagde cabaretlied 'Mens, durf te leven' (zie link) voor hem.
Er ontstond een krankzinnige spanning tussen Jean-Louis, Jenny en jou. Deze gestoorde driehoeksverhouding moest wel ontploffen en begin oktober 1927 heeft Jean-Louis jou ontslagen.
Dat was een grote vernedering voor jou, maar het zou je liefde voor Jenny niet in de weg staan. Nadat je je verloving verbroken had, wilde je in België met Jenny je eigen cabaret beginnen. Je familie was zeer teleurgesteld in jou, gezien je snode plannen om er met een getrouwde vrouw en moeder van twee kinderen vandoor te gaan.
Jenny doorbrak de overspannen onzekerheid en ze besloot om bij Jean-Louis te blijven. Jenny wees jou af en jij ontstak in woede en jaloezie, want je was knettergek verliefd op haar en je voelde je misbruikt en verraden. Bovendien snapte je niet dat ze bij die nare Jean-Louis wilde blijven, over wie ze aan jou zulke belastende feiten had verteld, vooral over zijn overspel met vele minnaressen.

Je ging naar iedere voorstelling van haar, waar dan ook, en je schreef haar talloze liefdesbrieven, die ze niet beantwoordde.

'En nooit, nee nooit gebeurt een mooie passiemoord' dichtte Jan-Jacob Slauerhoff. In ieder geval gebeurde er tijdens zijn leven wel het volgende:

Op 26 november 1927 stond je om acht uur 's avonds op het Rembrandtsplein. In je jaszak stak een Parabellum-pistool, kaliber 9.5 millimeter, een Duits pistool, gekocht langs de grens van Groningen-Duitsland. Jean-Louis en Jenny zaten te eten in Hotel Schiller, terwijl jij Jenny een briefje liet brengen, waarop je om een gesprek onder vier ogen vroeg. Ze liet het papiertje aan Jean-Louis lezen, die de koerier zei, dat dit niet zou worden beantwoord. Met een bleek gelaat nam je positie achter het standbeeld van Rembrandt.

Een kwartier later wandelden Jenny en Jean-Louis richting het theater Mille Colonnes, waar zij zouden optreden. Het botweg afwimpelen van jouw hooggespannen emoties maakte je razend van woede. Je schoot op Jenny, maar Jean-Louis sprong er voor en de kogel ging dwars door zijn zij en doorboorde de linkerarm van Jenny. Je schoot de gevallen Jean-Louis in zijn hart en in zijn buik. Je schoot Jenny in haar borst en met de vijfde kogel schoot je jezelf door je diepgekwetste hart.

Jullie werden naar de politiepost in de Halvemaansteeg gebracht. Jij was al overleden en Jean-Louis overleed niet lang daarna. Jenny werd nog geopereerd in het Binnengasthuis, waar ze rond half tien overleed.

Je werd achtentwintig jaar.
Je bent eerst in de Nieuwe Oosterbegraafplaats in Amsterdam begraven, maar later herbegraven in de begraafplaats van Stadskanaal.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=ssTpB9hu9Bs

Schrijver: Joanan Rutgers, 9 april 2013


Geplaatst in de categorie: misdaad

4.5 met 6 stemmen 146



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)