Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zeepbellen

Ik zag het Maico doen, een tweejarige zoontje van mijn kleindochter. Hij had het grootste plezier toen zo'n bel weer uit elkaar spatte. Ik moest het ook doen van de rakker en hij gierde van het lachen toen er één tegen zijn gezichtje kwam. Toch een schitterend gezicht die prachtige kleuren in zo’n zeepbel. Hoe komen die kleuren in zo’n bel, vroeg ik mij af. Je ziet die kleuren ook in een olievlek op het asfalt van een weg.

Die kleurenpatronen in een zeepbel of olie op het asfalt zijn een gevolg van interferentie van het licht. Wat is interferentie?
Dat is de werking van golven op elkaar bij het samentreffen, die op elkaar inwerken bij contact en dat ontstaat wanneer onze ogen licht opvangen, dat weerkaatst wordt door twee oppervlakken die uiterst dicht bij elkaar liggen.

Je moet het zo zien. Wanneer je naar een zeepbel kijkt ontvangt je oog zowel het licht dat wordt weerkaatst door de buitenkant van de bel, maar ook het licht dat weerkaatst wordt door de binnenkant van de bel. Er worden dus twee lichtstralen naar je oog gezonden vanuit die zeepbel, namelijk één van de buitenkant en één vanaf de binnenkant van de zeepbel.

Die twee stralen heffen elkaar op, zodat je op die plek geen licht waarneemt. Waarom zien we nu die mooie kleuren? Je moet weten dat wit licht uit verschillende kleuren bestaat met ieder een eigen golflengte. Zonlicht is ook wit en bestaat ook uit verschillende kleuren. Dat kan je goed waarnemen als het zonlicht op regendruppels valt, want dan komt de regenboog tevoorschijn met al die mooie kleuren en die hebben allemaal een eigen golflengte.

Het blauw wordt het meest verstrooid, vandaar dat wij altijd een blauwe hemel zien. Maar ben je eenmaal uit de dampkring dan ziet de hemel echt zwart. Astronauten die buiten de dampkring van de aarde zweven zien buiten alles zwart, behalve het licht van de zon. Ingewikkeld, hé?

In ieder geval weten we, dat die kleuren in zeepbellen ontstaan door de weerkaatsing van het licht van verschillende golflengtes. De regenboog is een duidelijk voorbeeld.

Schrijver: kees niesse, 6 december 2013


Geplaatst in de categorie: natuur

3.8 met 5 stemmen 529



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
12 december 2013
Nou Kees, kijk nu eens wat jou te beurt valt,
zomaar opgenomen in de lijst met hoogvliegers!

Maar ik gun het jou van harte!
Ja, dat meen ik.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)