Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Zonder vader en man zielsverloren

(voor Josephina Johanna (Fien) de la Mar (1898 - 1965))

Je bent geboren op 2 februari 1898 in Amsterdam.
Je vader Napoleon Christiaan - oftewel Nap de la Mar - was acteur en regisseur. Zijn vader Charles, ook een artiest, was fan van Napoleon Bonaparte, vandaar.
Je moeder was de actrice Clasina Klopper.

Jij bent vernoemd naar Joséphine de Beauharnais, de eerste vrouw van Bonaparte.
Je ging naar de meisjes-HBS, waar je drie maanden voor het eindexamen mee kapte om actrice/cabaretière te worden. Je eerste rol was als Eliza Doolittle in 'Pygmalion', met je vader als vader Doolittle. Je kreeg acteerlessen van je vader en door hem speelde je in de revue 'Had je me maar' van Louis Davids.
Op je dertigste speelde je bij het Vereenigd Rotterdamsch-Hofstad-Toneel, o.a. in 'Het proces van Mary Dugan' en 'Minna van Barnhelm'. Je speelde vooral met Jan van Ees.
In de jaren dertig was je al een legendarische vedette van het toneel, cabaretrevues en films.

Op je 22-ste ontmoette je in café Schiller de liefde van je leven, de architect Piet Grossouw. Jullie hadden een onrustige relatie, ook nadat je op je 43-ste met hem trouwde. Je had jarenlang een liefdesrelatie met Jan van Ees.

Op 4 juli 1930 overleed jouw vader in de psychiatrische inrichting in Den Dolder. Je hebt zijn tragische afgang van nabij meegemaakt. Hij werd 52 jaar. Je kwam deze breuk nooit te boven, ook niet via je vader-projectie Piet, al verlengde hij wel je leven.

In 1934 ging Piet met jou samenwonen. Jullie waren gelukkig met elkaar, terwijl jullie beiden liefdesaffaires hadden, jij o.a. met de acteur Henk Rigters, die jou kwetsbaar en aantrekkelijk jeugdig vond. Je had een grillig, egocentrisch en vinnig karakter en je was alcoholiste.

Op je 36-ste debuteerde je als filmactrice in 'De Jantjes', waarin je Toffe Jans speelde. Daarna speelde je in 'Bleeke Bet' en je zong daarin je lijflied 'Ik wil gelukkig zijn'. Ook met Corry Vonk en de later omstreden Johannes Heesters.
Na nog vijf films eindigde je filmcarrière in 1940 met het romantische oorlogsdrama 'Ergens in Nederland', met Lily Bouwmeester in de hoofdrol en met Jan de Hartog. De film werd door de nazi's verboden. Je weigerde jezelf bij de Kultuurkamer aan te melden, waardoor je carrière blokkeerde. Na de oorlog herleefde je bij o.a. het Cabaret Cro Ruys en het Cabaret Will van Hemert.

Piet kocht in 1947 het gebouw van de vroegere Spieghelschool aan de Marnixstraat in Amsterdam. Het was in de oorlog uitgebrand door een aanslag van het verzet, omdat er nazi's zaten. Piet liet het ombouwen tot het De la Mar Theater.
Het was niet erg florissant en vijf jaar later werd Wim Sonneveld de eigenaar en doopte hij het tot Nieuwe de la Mar Theater.

Op 9 april 1957 overleed je geliefde Piet door longkanker. Je werd zwaar depressief en op 30 december 1957 deed je een poging tot zelfdoding. Je sneed je polsen door, terwijl je de gaskraan had opengedraaid. Daarna werd je behandeld in een psychiatrisch ziekenhuis en kwam je er weer bovenop. In 1959 begon je weer met optredens en in 1960 stond je weer op het toneel, maar je vond geen aansluiting meer bij de jonge acteurs, die andere opvattingen over acteren hadden. Je verloor je betrokkenheid, je vereenzaamde en je verviel steeds meer tot hysterie. Je speelde nog twee keer in de reeks 'Vrouwenlevens', je laatste rol was een angstige moeder van een astronaut.

Op 18 april 1965 pleegde je een zelfdodingspoging door uit het raam van je woning te springen. Je overleefde de val en je werd naar het Wilhelmina Gasthuis gebracht, waar een verpleegster je vroeg waarom je was gesprongen. 'Om alles!', antwoordde je. Eerder zei je 'Vader is alles!'. Op 23 april 1965 ben je overleden.
Je werd zevenenzestig jaar en je bent begraven op Zorgvlied, naast Piet.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 januari 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.2 met 6 stemmen 88



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)