Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Bedot door een huichelende SS-er

(voor Johannes Post (1906 - 1944))

Je bent geboren op 4 oktober 1906 in Hollandscheveld. Je ouders waren Jan Wolters Post en Trijntje Tempen. Je was de jongste van elf kinderen. Je vader was landbouwer en vervener.
Na één jaar Mulo werkte je mee in het bedrijf van je vader. Je was gereformeerd. en
In 1929 trouwde je met Dina Salomons. Je werd landbouwer in Nieuwlande. Je was tevens handelaar in paarden, pluimvee en eieren. Je regelde een vrachtdienst voor de pluimveehouders in jouw streek. In 1930 werd jullie zoon Jan Wolter geboren, die overleed. Daarna kregen jullie nog drie zoons en vijf dochters.
Je was lid van Ant-Revolutionaire Partij en in 1935 werd je raadslid/wethouder van de gemeente Oosterhesselen. Je was een harde werker, intelligent, avontuurlijk, en heel principieel. Je had een zwakke gezondheid.

Als jongen was je al bevriend met de latere verzetsman Henk Dienske. Je dominee was de verzetsman Frits Slomp. In 1940 en 1941 was je tamelijk rustig, maar in mei 1942 kwam de domineeszoon Arnold Douwes bij jou onderduiken, die door de SD werd gezocht. Arnold werkte met jou samen en hij overleefde de oorlog.
In de herfst van 1942 was je bij je broer Marinus in Kampen, waar je vele ondergedoken Joden ontmoette en je een revolver kreeg. Je bracht talloze Joden naar onderduikadressen in Drenthe.
Begin 1943 kwam de Joodse Celina Johanna Kuijper bij jou onderduiken en haar verloofde Peter Davids volgde. Celina werd koerierster en Peter bewerkte persoonsbewijzen.

Jullie overvielen distributiekantoren, op één dag zelfs vier kantoren. Ene Frans Fergonet, die jij ergens liet onderduiken, bleek een vuile verrader te zijn. Aanslagen op de NSB-er De Krol mislukten. Je speelde een bloedlink spel.
Op 16 juli 1943 ging je samen met Celina naar Ugchelen om onderduikers te plaatsen. Bij het pension 'Elyo-Zamy' liepen jullie in een val van de SD. Jullie werden in het politiebureau te Apeldoorn gevangen gezet. Na een ontsnapping werd je al gauw weer opgepakt. Op 18 juli 1943 werd je door een politieman bevrijd. Celina werd na een mislukte ontsnappingspoging naar kamp Westerbork gebracht. Men wist haar niet te bevrijden en op 27 augustus 1943 is zij in het concentratiekamp Auschwitz vergast. Zij werd 21 jaar.

Je schuilnamen waren Hemke van der Zwaag en Johannes van Setten. Je sloot je aan bij de Meppelse Knokploeg en er was een geslaagde overval op het distributiekantoor in Staphorst. Uit wraak schoten de Duitsers lukraak drie mannen dood. Via Rijnsburg, waar je broer Henk dominee was, opereerde je begin 1944 vanuit Breda. De meeste overvallen lukten en uit een Haags politiebureau wist je vele revolvers en documenten buit te maken.
In mei 1944 was je bij de overval op drukkerij Hoitsema in Groningen. De buit: ruim 130.000 distributiebonkaarten. Vanuit de Witte de Withstraat in Amsterdam werkte je veel samen met de Joodse Betty Trompetter, die nu 97 is en in Amerika woont.

Vele verzetsleden als Henk Dienske en Jan Wildschut zaten gevangen aan de Weteringschans in Amsterdam. Je wilde hen bevrijden via de conciërgewoning en de Nederlandse SS-er Jan Boogaard verschafte een plattegrondkaart, maar was ook meteen een verrader. In de vroege ochtend van 15 juli 1944 werden de bevrijders verrast door de schietende SD. Jij was elders, waar je snel werd opgepakt. Op 16 juli 1944 werd jij samen met veertien andere verzetsleden in de duinen bij Overveen doodgeschoten. Je werd zevenendertig jaar.
Op 27 november 1945 ben je herbegraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal. Anne de Vries schreef een roman over jouw leven.
Boogaard heeft op 1 maart 1947 de doodstraf gekregen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 10 april 2014


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 1 stemmen 299



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
H. van den Bos
Datum:
4 januari 2015
Als schoonzoon van Betty Trompetter kan ik het volgende toevoegen/corrigeren:
Betty Trompetter was feitelijk de opvolgster van Celina Johanna Kuijper en dus koerierster voor Johannes Post. Net als Johannes zat ze ondergedoken in Rijnsburg. In tegenstelling tot wat vermeld staat, is Betty na de oorlog niet naar Amerika vertrokken, maar in 1945 in Rijswijk (Z-H) getrouwd en daar gaan wonen. Ze is in 2003 op 86-jarige leeftijd overleden. Er staat een artikel over haar op Wikipedia.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)