Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het meest gevreesd door de hoogste SS-er

(voor Theodorus Dobbe (1901 - 1944))

Je bent geboren op 19 maart 1901 in Amsterdam. Je ouders waren Theodorus Dobbe en Maria Sophia Smit.
Je was getrouwd met Apolonia Maria Lucia Koreman en jullie kinderen zijn Theodorus en Lucia.

Je was hoofdvertegenwoordiger van een linoleumfabriek. Meteen na de bezetting ging je in het verzet en de nazi's ontdekten dat, waardoor je in Amsterdam-Zuid onderdook. De Duitsers wilden je kinderen gevangen nemen, maar het verzet was hen voor. De Duitsers wilden hen ruilen tegen jou. In juli 1940 overviel je met vijf anderen een depot in Naarden. Met de gestolen wapens en munitie zorgde je verzetsgroep voor veel verliezen bij de bezetters.

Tijdens de oorlog woonde je in Bussum. De Groep-Dobbe bestond o.a. uit de Bussumse drogist Gerard Reeskamp, zijn zoon Gerard, Henri Vroom en Jan van Straelen. Jij was rusteloos en veelzijdig. Jullie deden aan spionage, sabotage, hulp aan Joodse onderduikers en neergeschoten, geallieerde piloten en het verspreiden van het verboden 'Vrij Nederland'. Op 14 mei 1941 werd er door jouw groep aan de Bernard Zweerskade in Amsterdam-Zuid een villa opgeblazen. Daar woonden Duitse officieren, die ongedeerd bleven. Later was er een aanslag op de telefooncentrale van de Luftwaffe op Schiphol en op opslagplaatsen van telex- en seinapparatuur.

De wraak was afschuwelijk, want er werden 300 Joden per direct naar het concentratiekamp Mauthausen afgevoerd, waar zij werden vermoord. Dit gaf een grote gewetenswroeging, maar je bleef verzet plegen, want die noodzaak bleef voortduren. Daarbij vielen Duitse doden. Op 24 november 1941 werd je gearresteerd. Je was verraden door Anton van der Waals, die deed alsof hij een gedropte, Engelse agent was. Hij bezocht je vrouw om jouw adres te verkrijgen. Er kwam een ontmoeting bij de Bijenkorf, waar een oud-collega je ontmaskerde door 'Hé Dobbe, hoe gaat het?' te zeggen. Je werd geboeid en via Scheveningen naar Utrecht gebracht. Anton wilde meer verzetsleden oppakken en hij bleef je vrouw bespelen, maar dat jij volgens hem veilig in Engeland zat, geloofde ze niet en ze zweeg verder. Ook je kinderen werden gemanipuleerd.

Jij werd op beestachtige wijze door de Gestapo gefolterd en je was al zes keer ter dood veroordeeld. Je smeerde je magere lichaam in met zeep en zo wist je tussen de tralies van een toiletraam in de gevangenis door de glippen. Werkelijk fenomenaal. Je klom nog over een hoog hek met prikkeldraad en daarna ging het alarm af. Je dook onder in een verlaten jachthuis in Oranjewoud.

Verkleed als marechaussee overviel je op 14 oktober 1942 het distributiekantoor in Joure. Je dook met je gezin onderin een boerderij bij Woudenberg, in hartje Arnhem, bij de paters in Nijmegen en in het huis van de familie Burgers in Velp. Je kinderen gingen daar onder schuilnamen naar school.

Je was gespecialiseerd in het doden van verraders en de hoogste SS-er Johann Rauter vond jou zijn grootste tegenstander. Jan van Straelen was op 29 juli 1943 op de Leusderheide doodgeschoten en jij had hem beloofd om de verrader Johnny de Droog te vermoorden, een Arnhemmer die als sluwe fietsenmaker voor de SD werkte. Op het afgesproken moment kwam je knokploeg niet opdagen en de Duitsers arresteerden jou.
Het was 5 september 1944 en op het landgoed 't Hof in Dieren moest je je eigen graf graven. Je wist nog een pistool van een SS-er te ontvreemden, terwijl je een afscheidsbriefje voor je gezin overhandigde, waarna je door talloze kogels werd vermoord. Je werd drieënveertig jaar.
Op 10 juli 1945 ben je herbegraven in Amsterdam-Buitenveldert.

Schrijver: Joanan Rutgers, 16 april 2014


Geplaatst in de categorie: idool

5.0 met 1 stemmen 330



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Petra Hermans
Datum:
17 april 2014
Email:
worldpoet546live.nl
'Mooi beschreven, Joanan Rutgers.
Ik sta er iedere keer versteld van, hoe sterk
de veerkracht van het Joodse volk is!
Door alle eeuwen heen, sinds de historie der
mensheid. Bedankt.'

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)