Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Moedig en tragisch eindverzet op het Binnenhof

(voor Gerrit Willem Kastein (1910 - 1943))

Je bent geboren op 25 juni 1910 in Zutphen. Je was de oudste zoon van Albertus Gerhardus Kastein en Gerdina Leurink. Je studeerde medicijnen in Groningen en je werd neuroloog. In de jaren dertig werd je communist en gaf je vaak lezingen. Daarom werd je door de Nederlandse autoriteiten (de BVD) bespioneerd. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog was je arts in een ambulanceteam. Je assisteerde de Haagse communist Arie Kloostra, die je later weer in het gewapende verzet ontmoette. Je was getrouwd met de Duitse Elisabeth Marie Sachse en jullie kregen twee kinderen, o.a. Elisabeth (1939 - 1966). Je studeerde ook in Heidelberg, waar je met Elisabeth trouwde. Je voltooide je studie in Leiden, vlak voor de bezetting.

Direct na de Nederlandse capitulatie dook je in het verzet. Je was lid van de Onafhankelijke Socialistische Partij en de CPN. Je was redacteur van de communistische krant 'Politiek en Cultuur'. Je hielp communisten uit Duitsland smokkelen. Je vormde een verzetsgroep met Arie Kloostra, zijn broer Tjerk, Cornelis Simones en Sally Dormits. Je publiceerde een boek tegen racisme. Op 15 mei 1940 werd de communistische verzetsgroep, de Vonk-groep, opgericht. Je was ook mede-oprichter van het Medisch Verzet. Op 2 september 1941 wilden ze jou arresteren, maar door een tip dook je onder.

Je werd de leider van de verzetsgroep CS-6 met Jan Verleun, Pam Pooters, Reina Prinsen Geerligs, Leo Frijda, Hans Katan, Sape Kuiper, Jan-Karel, Gideon Willem en Louis Boissevain. Je wilde foto's van Duitse verdedigingsstellingen langs de Nederlandse kust naar Londen laten brengen, maar de koerier was de gereformeerde verrader Anton van der Waals, die het filmrolletje aan de nazi's gaf. Op 5 februari 1943 pleegde je samen met Jan Verheul een aanslag op de luitenant-generaal Hendrik Seijffard, die een dag later overleed. Seijffard woonde op de Van Neckstraat 36, 200 meter van jouw woning aan de Van der Aastraat 14 in Den Haag. Op 7 februari 1943 schoot je op de NSB-er Hermanus Reydon en zijn vrouw. Reydon zou Minister van Oorlog worden in een schaduwkabinet van Anton Mussert. Zijn vrouw overleed direct, maar hijzelf leefde nog een half jaar.

Op 19 februari 1943 zou je in het Delftse café 'De Kroon' de communistische verzetsman Piet Wapperom ontmoeten, de leider van een sabotagegroep. Zijn broer Hugo was in het concentratiekamp Gross-Rosen vermoord. Je zou met hem praten over het plan om alle Nederlandse arbeidsbureaus op dezelfde tijd in brand te steken, om de uitzending van Nederlandse mannen naar Duitsland te verhinderen. Piet was op 11 februari 1943 in Utrecht gearresteerd en zat in de Rotterdamse Noordsingelgevangenis. Ook zijn vrouw Kitty was gearresteerd en vier leden van zijn verzetsgroep, die een half jaar later op de Waalsdorpervlakte zijn doodgeschoten. Piet zat in het café, maar met een bezemsteel in zijn broek, zodat hij niet kon vluchten. Je werd door de SD gearresteerd en naar een auto gesleurd, waarin de SS-Untersturmführer en SD-leider Ernst Knorr zaten. Je greep je pistool en je wist de SS-er met zijn vingerloze linkerhand danig te verwonden.

Je zou later die dag nog een de verzetsman Lucas Spoor ontmoeten, die je had ontmaskerd als de verrader Toni de Wilde, oftewel Anton van der Waals, die je wilde uitschakelen. De SD kreeg je medewerking, maar voor het koffiehuis in Voorburg, toen de SD-er Johannes Hoffman naar het koffiehuis liep, greep je met je geboeide handen een verstopt pistool, waarmee je de SD-er Martin Kohlen in zijn been schoot. Je kwam niet ver en op het Binnenhof wilde je jezelf met een tweede, verstopt pistool in je borst schieten, maar het wapen haperde. Later sprong je vastgebonden aan een stoel door een raam van de tweede verdieping boven de ingang van Binnenhof 7. Je had een schedelbasisfractuur en je overleed een paar uur later. Je werd tweeëndertig jaar en je bent begraven op het Ereveld Loenen.

Schrijver: Joanan Rutgers, 21 april 2014


Geplaatst in de categorie: idool

1.0 met 2 stemmen 248



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
22 april 2014
Slecht of onduidelijk Nederlands? Een slechte kat, zeker Nederlands gestudeerd hé? Jezelf taalmeesteres wanend, de opvolgster van Kees Fens, leuk geprobeerd, maar maak dat de kat maar wijs! Iedere beschouwing maak ik met evenveel enthousiasme en tomeloze inzet, steeds met een frisse kijk, maar wel bewust zonder al teveel eigen fantasie, omdat ik niet onnodig wil uitweiden of in leugens vervallen. Dat kan wellicht robotachtig overkomen. Voor fantasie moet je bij de rubriek 'Verhalen' zijn.
Nou, Hillbilly, je tweede reactie was wat milder en ik heb genoeg fantasie om er filmische beschouwingen van te maken, maar daar zit de redactie niet op te wachten en zoals ik al aangaf, schrijf ik bewust zo sec mogelijk, zonder afleidende romantiek en tierelantijntjes. Door de herkauwing van de stijl zakt de boodschap dieper in. Ik loop tegen de vijftig, dus een jonge verzetsheld kan ik niet meer spelen, maar ik zou dat best wel willen, ja, met Carice van Houten als tegenspeelster in de rol van minnares al helemaal! Rutger Houwer speelde haar vader in 'Black Butterflies', diezelfde Rutger wilde ooit een film maken over Walraven van Hall, maar kreeg het budget niet los. Joanan Rutgers als Walraven van Hall, Carice van Houten als Tilly van Hall. Ik denk dat de toneelacademies veel betere kandidaten afleveren. Ieder zijn ding.
Naam:
Hilly
Datum:
21 april 2014
Terwijl er eigenlijk ook veel meer beeld van te maken valt. Filmscripts bijvoorbeeld over een dramaserie "Verzetshelden in Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog". Kun je zelf nog eens een keer een echte heldenrol spelen. Starring Joanan Rutgers! - Lijkt wel wat op de voornaam van Hauwer, vind je niet? Het is maar een (gouden?) tip.
Naam:
Hilly
Datum:
21 april 2014
Op scharnierpunten van het verhaal slecht of onduidelijk Nederlands. Het valt me steeds vaker op. Je beschouwingen beginnen te lijken op die van een robotschrijver.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)