Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je gevangen kornuit had je nog zo gewaarschuwd

(voor Johannes Antonius Alphonsus Mekel (1891 - 1942))

Je bent geboren op 22 december 1891 in Bedum. Je vader Johannes Jacobus Mekel was deurwaarder en je moeder was Catharina Henrica Amsing. Je groeide op in een streng-rooms gezin. Tot je elfde zat je op de rooms-katholieke lagere school in Bedum. Daarna verbleef je in het internaat Sint-Louis, waar je de lagere school afrondde. Op 20 juli 1910 kreeg je het HBS-diploma aan het Canisiuscollege in Nijmegen. Je studeerde medicijnen in Groningen en bouw- en mijnkunde aan de Technische Hogeschool in Delft. Op je 24-ste behaalde je een ingenieursdiploma en voor de praktijkervaring werd je assistent aan de T.H. Delft. Een jaar later werkte je als geoloog voor de Bataafsche Petroleum Maatschappij. Op 9 mei 1917 trouwde je met Maria Antonia Christina Ahsmann en jullie kregen één zoon en twee dochters. Op je 26-ste studeerde je geologie bij professor Arbenz in Bern.

Je reisde voor de B.P.M. naar Amerika, Mexico, Venezuela en Curaçao. Daarnaast deed je een groot gravinetrisch onderzoek van de zuidrand van de Horst van Winterswijk. Op 21 maart 1928 promoveerde je tot doctor in de technische wetenschappen met je proefschrift 'Theorie van het tektonisch-gravinetrisch onderzoek'. Op 5 september 1929 werd je hoogleraar in de historische geologie en paleontologie aan de T.H. Delft. Je was helder in het lesgeven en je hanteerde een strakke structuur. Je was ook bezig met muziek, geschiedenis, literatuur en godsdienstleer. In het dagblad 'De Tijd' publiceerde je commentaren op de Spaanse Burgeroorlog, waarin je aan de kant van Franco stond.

Je was bevriend met Anton van Duinkerken, Dirk Coster, de hoogleraar in Spaanse letterkunde Johan Brouwer en de schrijver/politicus Louis Feber. In 1939 zat je in Perzië om te dealen over olie. In het begin van de tweede wereldoorlog richtte je een verzetsgroep op. Jullie verzamelden inlichtingen, die per radio naar Engeland werden gezonden en jullie deden aan spionage. Je had contact met prof. Richard Schoemaker, maar je zat niet bij de Ordedienst, de Mekel-groep stond daar los van. Richard werd verraden door de 19-jarige Hugo de Man, die tot jouw verzetsgroep behoorde. Hugo was portier van hotel 'De Bolk' in Delft, waar verzetsgroepen vaak vergaderden. Hugo werkte als dubbelspion voor de nazi's. Richard wist je vanuit de gevangenis voor Hugo te waarschuwen, maar je was niet overtuigd.

Op 4 juli 1941 werd ook jij door Hugo verraden en je werd naar het Oranjehotel gebracht. Je verzetsgroep en 71 verzetsmensen van de Ordedienst werden in hotel 'De Witte' in Amersfoort ter dood veroordeeld. In april 1942 werd je naar kamp Amersfoort gebracht. Hugo werd op 14 augustus 1941 door de verzetsleden Jan van Blerkom en Charles Hugenholtz onschadelijk gemaakt,verdacht van verraad. Zijn lichaam werd in de vijver van het Agnetapark in Delft gegooid. Jan en Charles wilden per kano naar Engeland, maar ze verdronken. Op 3 mei 1942 werd je in het concentratiekamp Sachsenhausen vermoord. Richard ook.

Je werd vijftig jaar.
In Bedum en Delft is een straat naar jou genoemd.
Je vrouw ontving van koningin Wilhelmina het verzetskruis voor jou.

Schrijver: Joanan Rutgers, 3 mei 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 2 stemmen 84



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)