Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Het weer

Vroeger vond ik het leuk aantekeningen te maken over het weer. Ik had een weerhut op de kop getikt. Daarin had ik geplaatst twee thermometers, één voor de maximum temperatuur en één voor de minimum temperatuur en een hygrometer om de luchtvochtigheid te meten. Verder had ik een regenmeter in de grond geplaatst en de luchtdruk mat ik vanaf een kwikbarometer, die in de huiskamer aan de muur hing. Elke dag schreef ik de gegevens van de instrumenten in een schrift en hoeveel bewolking er was en uit welke richting ze kwamen. De windkracht schatte ik.

De nadering van een depressie( een lagedrukgebied ) vond ik interessant te volgen. Iedereen weet wel, dat een depressie meestal slecht weer brengt. De eerste tekenen zie ik dan al. De barometer daalt. Er verschijnen hoog aan de blauwe hemel windveren, dat noemen ze de Cirruswolken. Wanneer ze in aantal toenemen noemen de weermannen het, sluierbewolking. Deze wolken zijn het teken, dat er een warmtefront nadert. Depressies ontstaan meestal op de Atlantische Oceaan op de scheidslijn van de koude lucht uit het noorden en de warme lucht uit het zuiden.

Omdat de warme lucht lichter is dan de koude stijgt ze en schuift over de koude lucht. Dan zie je pas de nadering van de warmere lucht hoog in de atmosfeer, namelijk de cirruswolken. De warme lucht zakt steeds meer naar beneden en verschijnen de middelbare wolken. Dat is de Altostratus, een egaal grijsachtige bewolking. Vervolgens gaat de warme lucht nog meer naar beneden en verschijnt de lage bewolking, dat is de Nimbostratus, waaruit het regent of sneeuwt. De luchtdruk is inmiddels nog meer gedaald en de wind, die aanvankelijk uit het zuidoosten waait ruimt naar het zuidwesten en neemt toe.

Wat gaat er nog meer gebeuren? We zitten nu in de warme sector van de depressie, maar daarachter is weer een front op komst, namelijk het koufront. De koude lucht, die zwaarder is, perst zich onder de warme lucht en jaagt de warme lucht de hoogte in. Er ontstaat nu een ander soort bewolking, namelijk de Cumulonimbus, waaruit buien vallen, soms met hagel en onweer en rukwinden. Dit is in het kort de geschiedenis van een ideale depressie, want er zijn ook andere vormen van depressies.

Schrijver: kees niesse, 26 mei 2014


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 1 stemmen 133



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Kees niesse
Datum:
2 juni 2014
Email:
c.h.niessekpnplanet.nl
Mijn beste, ik ben geen weerman, alleen heb ik interesse in het weersverloop, zoals de verschijnselen die optreden bij het naderen van een lagedrukgebied, zeg maar een storing. Zeer bedankt voor je uitgebreide reactie waar ik altijd van geniet.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
26 mei 2014
Je bent de zoveelste weerman, die bestaande informatie als nieuws uit de doeken doet. Het zal allemaal wel, maar meestal zitten de weermannen ernaast en speculeren ze maar wat. Op televisie-journaals de digitale beelden ten spijt. Het weer ervaren we allemaal zelf wel, daar hebben we geen valse voorspellingen voor nodig. Ik schaam me vaak plaatsvervangend voor al die serieuze, weerneurotische braveriken, als rammelende geraamten in peperdure, driedelige pakken met extra schoudervullingen, die op televisie het weer voorspellen en daar ook nog een flink salaris voor krijgen.
Niet doen, Kees, voor jou als weerman schat ik de weersverwachtingen uiterst somber in!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)