Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De nieuwe roman van Tommy Wieringa

Tommy Wieringa is op 20 mei 1967 geboren in Goor, provincie Overijssel. Zijn ouders hebben elkaar door te trouwen gered van de ondergang.
Hij heeft drie jongere zussen. Hij verhuisde op jonge leeftijd naar de Antillen. De Antillen was het begin van zijn zwervend bestaan als volwassene. Zijn school stond boven op een heuvel en de wind waaide door de lokalen en er was altijd een helderblauwe lucht. In de vakanties ging hij met de boot naar Columbia en Venezuela. Zijn moeder smokkelde papegaaitjes in kalebassen mee naar huis.

Op zijn negende verhuisde hij terug naar Twente. Hij vond het de eerste jaren in Nederland maar een koude, treurige hel. Hij voelde zich down en beklemd. Hij ging elke dag anderhalf uur met de trein naar en van de Vrije School in Zutphen. Hij kweekte er een gruwelijke hekel aan de antroposofen. Hij zegt: 'De antroposofie is een sektarische rotclub, die walgelijke, racistische nonsens uitkraamt!'.
Vanaf zijn elfde hield hij jarenlang dagboeken bij. Zijn ouders waren hippies, wat bij hem een afkeer van overspel opleverde. Zijn moeder is een serieuze anarchiste en zijn vader een grappenmaker.

Op zijn twaalfde zijn zijn ouders gescheiden. Zijn zusjes en hij kwamen door de rechter bij hun moeder en haar vriend te wonen. Hij bleef maar één nacht en hij ging bij zijn vader wonen, omdat hij dat rechtvaardiger vond. Hij gaf zijn moeder lange tijd de schuld van de scheiding. Zijn vader en hij woonden in een kathedraalachtige boerderij in Twente. Hij las en schreef heel veel. Hij blowde in Amsterdam, hij nam een oorring in Utrecht en hij ging uit stelen in Apeldoorn. Taal was zijn wapen. Taal gaf hem controle en macht. Hij studeerde geschiedenis aan de Rijksuniversiteit van Groningen en vanaf zijn negentiende doet hij aan rugby. Na Groningen studeerde hij journalistiek in Utrecht. Hij was o.a. aanstekerverkoper op de markt en lokettist bij de spoorwegen.

Reizen werd één lange vlucht voor hem en soms was hij wel een half jaar op reis. Veel van zijn familieleden zijn naar Amerika vertrokken. Het waren landverhuizers en dagloners.

Op zijn achtentwintigste debuteerde hij met de roman 'Dormantique's manco', in 1997 volgde de roman 'Amok'. In de muziekgroep 'Donskoy' experimenteerde hij met de combinatie van poëzie en muziek. In 1998 verscheen de CD 'Beatnik glorie'.
In 2000, op zijn drieëndertigste, besloot hij na een bootreis naar New York in Nederland te settelen. In 2002 verscheen de roman 'Alles over Tristan', waarvoor hij de Halewijnprijs kreeg. Hij trad o.a. op bij Crossing Border, Winterschrift, Double Talk, De Nachten en Lowlands. Hij was gastschrijver aan de Technische Universiteit Delft. Hij publiceerde o.a. in Passionate, Bunker Hill, De Opkamer en Rottend Staal Online.

In 2005 brak hij door met de roman 'Joe Speedboot', waarvoor hij de Ferdinand Bordewijk Prijs kreeg, de Magazijn La Vie en Rose Prijs en de Tzumprijs.
Hij was de mede-oprichter en redacteur van 'Vrijstaat Austerlitz'. Als journalist werkte hij voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, Vrij Nederland en Rails. Hij was columnist voor De Pers, Spits, Hollands Diep en Propria Cures.
In 2006 verscheen zijn reisverhalenbundel 'Ik was nooit in Isfahaan'. In 2007 verscheen 'De dynamica van begeerte', een onderzoek naar de oorsprong van begeerte en de grote rol van pornografie in de moderne wereld. In 2008 schreef hij samen met de letterkundige Aart Gideon Broek een hommage voor de Nederlands-Antilliaanse schrijver/dichter Boeli van Leeuwen.

In 2009 verscheen de roman 'Caesarion' en in 2010 schreef hij het Groot Dictee der Nederlandse Taal. In 2012 verscheen de roman 'Dit zijn de namen', waarvoor hij de Libris Literatuurprijs en de Inktaap kreeg. In 2013 presenteerde hij de televisieserie 'De Grens' voor de VPRO. In 2014 verscheen zijn boekenweekgeschenk 'Een mooie jonge vrouw'. Le Figaro vergeleek hem met J.M. Coetzee, Philip Roth en W.G. Sebald.

Tommy woont samen met zijn vrouw en twee dochters in een boerderij in een dorpje boven Amsterdam. De titel is een lokkertje. Bedankt voor het lezen en laten we hopen, dat Tommy in zijn schrijfhok in zijn tuin midden in een nieuwe roman zit...

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.3 met 6 stemmen 183



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
29 augustus 2014
Toch mooie service van Joanan, zo'n compacte bio over Tommy Wieringa.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)