Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Heeft Kurt Cobain je tot de Club van 27 gelokt?

(voor Kristen Marie Pfaff (1967 - 1994))

Je bent geboren op 26 mei 1967 in Buffalo. In je kindertijd zijn je ouders gescheiden. Je moeder Janet hertrouwde met Norman Pfaff. Je jongere broer Jason is een muzikant. Je studeerde klassieke piano en cello. Op je achttiende studeerde je af aan de roomse Buffalo Academie van het Heilig Hart in Eggertsville. Je verbleef een tijd in Europa en na een korte tijd op het Boston College studeerde je aan de Universiteit van Minnesota. Je hoofdvak was vrouwenstudies.

Je was werkzaam voor het verkrijgen van meer campusbeveiliging en je was adviseuze voor de slachtoffers van verkrachtingen. Je was medewerkster van een herstelprogramma na seksueel geweld, waarbij je o.a. trainde in zelfverdedigingstechnieken. In 1990 deed je mee aan de jaarlijkse dag Rape Free Zone, waarmee je aandacht vroeg voor geweld tegen vrouwen op de campus en wereldwijd.

Na je studie woonde je in Minneapolis en leerde je jezelf basgitaar spelen. Samen met de zanger/gitarist Joachim Breuer, voormalig lid van The Bastards, en de drummer Matt Entsminger was je de zangeres/bassiste van de noise rockband Janitor Joe. In 1992 opgericht in Minneapolis. Janitor Joe werd o.a. beïnvloed door de vroege grunge-sound van de Pacific Northwest. Jouw basgitaar stond centraal in de muziek. De eerste single was 'Hmong' en in 1993 verscheen het debuutalbum 'Big Metal Birds' bij Amphetamine Reptile Records. Het lied 'Boys in Blue' is door jou geschreven.

Tijdens concerten in Californië werd je opgemerkt door Eric Erlandson en Courtney Love van de rockband Hole, die een bassist zochten. Je weigerde aanvankelijk, maar na een heroverweging en het aandringen van Eric en Courtney stemde je toch toe. Je vader vond je overstap naar Hole een goed idee, omdat Hole een contract voor acht albums bij het vooraanstaande Geffen Records had getekend. Hij vond het de ideale manier om hoger op te komen. Je verhuisde naar Seattle, waar je meewerkte aan het tweede album van Hole, 'Live Through This'.

De drumster van Hole was de openlijk lesbische Patty Schemel, op aanraden van haar vriend Kurt Cobain. Patty was verslaafd aan heroïne en crack-cocaïne, waardoor ze ruim een jaar dakloos was, maar Courtney betaalde haar afkickkliniek, wat succesvol verliep. Ze is nu gelukkig met Christina Soletti en hun kind. Je tijd in Seattle was rijk qua creativiteit. Je was dik bevriend met Kurt Cobain en Eric Erlandson. Je had zelfs een liefdesrelatie met Eric. 'Live Through This' was het beste album van Hole.

In de heroïne-hoofdstad Seattle ging het mis met jou. Courtney zei, dat iedereen in die stad aan de dope was en dat al haar vrienden junks waren. Jij gebruikte, vergeleken met de anderen, niet eens zoveel. Je maakte de fout om drugsverbindingen te maken, die al gauw tot drugsverplichtingen van inhalige dealers leidden. Craig Marks van het muziektijdschrift 'Spin' waarschuwde je tevergeefs. In februari 1994 ging je in een kliniek proberen om van de heroïne af te kicken.

Je was oververmoeid door Seattle en je nam een tijd vrij van Hole. Je wilde weer bij Janitor Joe spelen en je ging met hen een lente-tour doen. Daarna was je clean en ging je terug naar Hole. Door de schok van Kurt's zelfdoding wilde je voorgoed naar Minneapolis terug en met Janitor Joe verder gaan. Op 16 juni 1994 heeft je vriend Paul Erickson je in de badkuip gevonden. Je bent overleden door een overdosis heroïne. Je wilde die dag samen met Paul naar Minneapolis terug rijden. Je U-Haul aanhangwagen stond al verpakt in de garage. Je werd zevenentwintig jaar en je bent begraven op de Forest Lawn Cemetery in Buffalo.

Schrijver: Joanan Rutgers, 23 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: idool

3.0 met 3 stemmen 65



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
24 oktober 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Een tijdgenoot en geestverwante qua studie en strijd voor vrouwen, waardoor ik haar naam even op internet gooide. Haar veel te jong beëindigde leven wordt blijkbaar niet door iedereen als zelfdoding gezien. Op de site justiceforkurt.com worden zijn en haar dood, door de opvallende gelijkenis, als verdacht gezien, en in verband gebracht met de persoon van je vorige beschouwing, ook hier genoemd, Courtney. Men denkt dat de politie misschien te snel heeft aangenomen dat in beide gevallen sprake was van zelfdoding. Er is zelfs een documentaire gemaakt over Kurt en Courtney, waarin eenzelfde theorie naar voren kwam, en Courtney heeft veel moeite gedaan om te verijdelen dat die film werd vertoond. Ze zou zelfs een voorvechtster zijn geworden voor het censureren van de vrijheid van meningsuiting. We zijn gelukkig allemaal onschuldig tot het tegendeel bewezen is, 'beyond a reasonable doubt', en ruimte voor twijfel is hier zeker, maar het zet je toch tot denken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)