Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Minirokjes

Mooie lange benen, niet langer zichtbaar in de straten van Parijs, daar het minirokje inmiddels is verboden en vervangen door een djellaba. Ook in de Franse hoofdstad heeft de tijd niet stilgestaan; de kerk is tot moskee getransformeerd en wijn ligt niet meer (zichtbaar) op rekken, terwijl bier en spiritualiën al veel langer taboe zijn. Langzaam, maar zeker, zijn scholen en universiteiten tot madrassas omgebouwd en hoewel er nog wel enige tijd overheen zal gaan, wordt binnenkort van rechts naar links in plaats van links naar rechts gelezen... .

Jij had het al voorspeld, terwijl ik bleef ontkennen. Is naïviteit besmettelijk? Zit argeloosheid in de genen of is deze eigenschap gecreëerd, ontstaan door gebrek aan inzicht? Met onderscheidingsvermogen op het niveau van een draaideurcrimineel?
Een entiteit is iets dat een bestaan heeft, maar waar trekken wij de grens? Uiteindelijk is die getrokken, maar hoe gaan wij als natie om met personen die eigen lijnen trekken, zich van God noch gebod iets aantrekken en hun eigen tolerantiegrens moedig, gedwongen door omstandigheden of anderszins, zodanig oprekken dat grenzen als sneeuw voor de zon verdwijnen en zij derhalve grenzeloos zich door het leven denken te kunnen bewegen? Waarom wordt onze globe getreiterd? Waarom is voor een deel respectvol verworden tot respectloos? Wat bezielt dommeriken, snoodaards en waanzinnigen die hun wil aan mensen die intelligenter zijn, willen opleggen? De kracht van de meerderheid is hierop het antwoord.

De kracht van de meerderheid is altijd sterker dan de kracht van het woord. Hoe dat woord ook wordt geformuleerd of benadrukt. Waarschijnlijk is dit de reden dat de Franse schrijver Houellebecq in SOUMISSION voorspelt dat Frankrijk in 2022 zijn eerste islamitische president heeft gekozen. Vermoedelijk ziet Houellebecq de ineenstorting van de Twin-Towers op 9/11 als aanleiding tot uiteindelijk die Franse islamitische president ruim twee decennia verder in de toekomst.

De titel alleen al, is natuurlijk veelzeggend:

- ONDERWORPEN

De Nederlandse vertaling verschijnt als het goed is in mei van dit inmiddels lopende nieuw jaar.

In SOUMISSION wordt van de mogelijkheid angst aan te jagen, volop gebruik gemaakt. Over zeven jaar is het 2022. Zeven is een belangrijk getal uit Het Boek; bijvoorbeeld het Genesis-verhaal waarin de schepping in zeven dagen wordt beschreven...!
Persoonlijk geef ik de voorkeur aan bewijzen en gelukkig mag ik dit zeggen en schrijven, aangezien wij hier in een vrij land leven. Bovendien beledig ik daar niemand mee, want het is hetgeen ik GELOOF. Het verhaal van Houellebecq is expliciet geen aanval op de islam. Wel gaat de minirok met de daarin lopende benen uit het straatbeeld verdwijnen en bovendien blijven vrouwen niet lang na beëdiging van de islamitische president 'gewoon thuis'.

Even voor de duidelijkheid: dit alles komt NIET overeen met de denkwijze van schrijver dezes!

Wel zal de orde terugkeren en de criminaliteitscijfers daarentegen zullen ongelofelijk dalen...!


Titel: Onbezoedeld


Zijn
wij allen
Charlie Hebdo?

Spotprent
maar ook
gedichten
boeken en films
het vrije woord

Waar-
om zo opgefokt
driftig

terwijl
jullie weten
dat tegendeel waar is?

Terreur
veroorzaakt
deugdzaam leed...


Snel hervindt Frankrijk zijn optimisme. Wat zou er in principe met een islamitische president mis zijn? Als iedereen het (on)geloof van een ander respecteert, hoeft er dus geen enkel probleem te zijn.

RESPECT is het sleutelwoord! Het belangrijkste woord voor het juiste begrip, aldus van Dale. Even wennen is het natuurlijk wel, maar alles went. Zelfs Nieuwe Nederlanders op hogere posities. Zij hebben de vereiste kwalificaties, daar zij anders deze posities niet zouden kunnen bekleden. Laten wij in gedachten houden dat wij allemaal mensen zijn die elkaar nodig hebben. Iedereen heeft hier op aarde een eigen taak. Hoewel niet elke opdracht even belangrijk lijkt, is natuurlijk het tegendeel waar; waar zouden wij zijn zonder W.A.O.'ers die veel vrijwilligerswerk doen? Waar, zonder eigenzinnige mensen die het heft in eigen hand nemen, robuuste lieden die het fysieke werk voor hun rekening nemen en waar uiteindelijk zouden wij zijn zonder mensen met karakter en het juiste arbeidsethos?

De globalisering zet door en hierbij moeten wij ons neerleggen, daar deze niet meer is te stoppen. Bovendien stonden wij als Nederlanders vooraan als het over 'het wereldwijd worden' gaat: wij hebben altijd al ons steentje bijgedragen in de handel, het transport, het verspreiden van internationaal beleid en regels, internationale financierings- en kapitaalstromen, multinationals als Philips, ICT-ontwikkelingen, in de politiek en het toerisme.

Het zou, ik ga nu waarschijnlijk té idealistisch klinken, mooi zijn als iedereen verder kijkt dan zijn neus lang is...!

Schrijver: Annejan Kuperus, 13 januari 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.7 met 3 stemmen 192



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
14 januari 2015
Ik heb veel respect voor Michel Houellebecq, die met 'De eenzaamheid van de priemgetallen' zijn statuur heeft bevestigd, en met zijn nieuwste roman 'Onderworpen' zal hij zeker niet positief zijn over een islamitische president anno 2022. Hij bedoelt het satirisch en cynisch. Als de islamitische zwartrokken niet alleen in getale oprukken, maar ook in politieke macht, dan mogen we vrezen voor hun schrikbewind, wat te vergelijken is met de Franse adel en waardoor de Franse Revolutie is ontstaan, dat weer wel, dus! Gatver, je kunt je toch geen Frankrijk zonder wijn voorstellen, dát is pas blasfemie van de bovenste plank! De vette, Franse brie en camembert zullen het wel overleven bij een moslimtirannie, net als alles waar veel suiker in verwerkt zit.
Minirokjes en lange benen, God mag verhoeden dat dat ooit verboden wordt! Net als half openstaande decolletés! Alsof het leven op zich al niet zwaar genoeg is, komaan zeg, daar mag toch wel wat aangename versoepeling tegenover staan! Wat kan mij het in godsnaam verdommen wat dat geestvernauwende, goddeloze boek de Koran zegt over alcohol, drugs en seksbeleving.
Hafid Bouazza heeft terecht uit de school geklapt en de perverse erotiek van Arabische mensen te kijk gezet. Ze zijn net zo vulgair als iedereen en zowaar nog erger. Lachen toch. Hun trotse ijdelheid is pure leugenachtigheid. Een pronkzuchtige, hautaine, quasi-heilige maskerade. Bovendien is hun standpunt over homofilie en vrouw-zijn nog zo middeleeuws als maar kan. Het zal nog wel een eeuw of wat duren, maar wacht maar af wat er gebeurt, als de Zestiger Jaren binnen de islam-gelederen uitbreken!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)