Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

En hoe je zelf de toneelgordijnen wilde dicht trekken

(voor Annie M.G. Schmidt (1911 - 1995))

Je bent geboren als Anna Maria Geertruida Schmidt op 20 mei 1911 in Kapelle. Je vader was Johannes Daniël Schmidt, vanaf 1909 Nederlands-Hervormd predikant in Kapelle. Je moeder was Geertruida Maria Bouhuijs. Twee eerdere zussen waren al vroeg overleden.

Je was bibliothecaresse in Amsterdam en Vlissingen. Na de Tweede Wereldoorlog werkte je als documentaliste en later als redactrice van Het Parool, tot 1958. Na de HBS in Goes ging je naar Den Haag om een notariaatstudie te volgen, maar dat werd al rap een cursus steno en typen bij Schroevers.

In 1930 was je een tijd au pair in Hannover. In 1938 debuteerde je met twee gedichten in het literaire tijdschrift 'Opwaartsche Wegen'. In 1941 werd je de directrice van de Openbare Bibliotheek in Vlissingen.
Vanaf 1948 schreef je wekelijks een column en kinderversjes voor Het Parool. Toen je bij Het Parool werkte, was je lid van de cabaretgroep De Inktvis. Je schreef cabaretteksten voor Wim Kan, Wim Sonneveld en Conny Stuart.
In 1950 verschenen er drie dichtbundels; 'En wat dan nog?', 'Het fluitketeltje' en 'Brood en Mangelpers'.

Je kinderverhalen over Jip en Janneke verschenen wekelijks in Het Parool, van 1952 tot 1957. Deze verhaaltjes werden voorzien van tekeningen van Sophia Maria Westendorp, die ook voor Het Parool werkte.
In 1953 verscheen je kinderboek 'Abeltje' bij De Arbeiderspers. In 1998 is dit verhaal verfilmd. Je werd bekend door je muzikale hoorspel 'In Holland staat een huis' (1952 - 1958), met Sophie Stein, Kees Brusse en Hetty Blok. Coen Flink speelde in deze komedie de eerste, homoseksuele radio-rol. Een bekend lied is 'Ik ben Alie Cyaankali', gezongen door Hetty Blok. Hetty schitterde ook als Zuster Klivia in jouw komische tv-serie 'Ja zuster, nee zuster'. Harry Bannink componeerde de muziek.

Vanaf 1950 had je een liefdesrelatie met de chemicus/zakenman Dick van Duijn, die met een andere vrouw getrouwd was, met wie hij twee kinderen had. In het begin waren jullie ontmoetingen hoogst geheim. Tijdens een rendez-vous in Parijs gooide je de door zijn vrouw zorgzaam ingepakte koffer uit het hotelkamerraam. Daarbij krankzinnig krijsend.
Op 20 januari 1952 werd in Amsterdam jullie zoon Philip Dirk geboren, die later acteur is geworden. Je zoon speelde regelmatig mee in je werk. Vanaf 1954 woonde je afwisselend aan de Côte d'Azur en in Berkel en Rodenrijs. Toch bleef Amsterdam je meest geliefde woonstad.

Van 1957 tot 1959 verscheen jouw tv-komedie 'Pension Hommeles', met Mieke Verstraete, Kees Brusse, Maya Bouma, Mimi Kok, Henk van Ulsen en Donald Jones, die mij ooit vrolijk groette op het Harderwijkse strand.
In 1970 verscheen je kinderboek 'Minoes'. In 1971 verscheen het kinderboek 'Pluk van de Petteflet', opnieuw met tekeningen van Westendorp, en je musical 'En nu naar bed', met Mary Dresselhuys, Conny Stuart, Jenny Arean en Frans Halsema.
Vanaf 1972 woonde je aanhoudend in Beaumêles. In 1977 verscheen je musical 'Foxtrot', met Willem Nijholt in de hoofdrol. In 1980 verscheen je toneelstuk 'Er valt een traan op de tompoes'.

Op 1 januari 1981 heeft Dick een einde aan zijn leven gemaakt en verhuisde jij naar een dubbel benedenhuis aan de Vossiusstraat in Amsterdam. Je relatie met Dick duurde 34 jaar.
Je schreef o.a. het beroemde kindervers 'Het Beertje Pippeloentje'. In Egmond-aan-den-Hoef staat een standbeeld van Het Schaap Veronica, gemaakt door Frank Rosen. Voor de bibliotheek in Kapelle staat een beeld van Dikkertje Dap op de nek van een giraffe, gemaakt door Hans Bayens.

In januari 1994 viel je en kreeg je een heupoperatie. Daarna besprak je met je huisarts je visie over euthanasie. Je vroeg Harry Bannink om de begrafenismuziek te verzorgen. Op 21 mei 1995 pleegde je in Amsterdam zelfdoding met wijn en slaappillen.
Je werd vierentachtig jaar en je bent begraven op Zorgvlied.

Schrijver: Joanan Rutgers, 17 januari 2015


Geplaatst in de categorie: idool

3.8 met 4 stemmen 137



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
18 januari 2015
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Dank voor dit mooie eerbetoon aan een schrijfster die ik zeer hoog acht. Als kind vond ik haar gedicht over de sproetenfee zo mooi, dat ik het helemaal uit mijn hoofd leerde. Een vrij lang gedicht, en ik ken het nog steeds!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)