Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Contrast

(Peervormig, deel II en slot)

't Is geen lijvige pil, maar ook zeker niet een kattebelletje. Niet eens een verzameling van krabbeltjes en briefjes. 'The Cat's Table' is een roman die verhaalt. Een auteur, Ondaatje, die betoverend vertelt en vastlegt; over een elfjarig jochie, begin jaren '50 van de vorige eeuw. Hij stapt aan boord van het schip dat als eindbestemming Engeland heeft. Tijdens de maaltijden zit het jochie aan The Cat's Table. Zover mogelijk van de tafel van de kapitein. Samen met tuig van de richel, dus 'minder belangrijke' volwassenen. Overigens eveneens gezamenlijk met twee andere jongens, Cassius en Ramadhin. Tijdens de oversteek van de Indische Oceaan tuimelt het jonge(ns)trio van het ene avontuur in het andere. Buiten zichzelf tredend en snel als kwik. De hechte vriendschap doet het drietal besluiten dagelijks iets te doen dat verboden is. Zo nemen zij gedrieën dagelijks voor zonsopkomst een duik in het zwembad van de Eerste Klas en smokkelen bij een tussenstop in Aden stiekem een hondje aan boord. Waarmee de drie zich tijdens de lange zeereis het meest vermaken, is hun verwondering over die keur aan volwassen medereizigers, met wie zij tijdens de overtocht in contact komen.

Als het ergens niet aan ontbreekt, is dat excentriciteit.

In de ogen van de drie, veelal zonderlingen. Tegelijkertijd vreemdelingen die zonder enige persoonlijke betrokkenheid passeerden... .

Aan boord van het schip genaamd ORONSAY dat van Sri Lanka naar Engeland vaart, bevinden zich eveneens Flavia Prins, een kennis van de jongen zijn oom, die, weliswaar op enige afstand, toezicht houdt. Zij reist echter niet 'Cat's Table', maar Eerste Klasse. Naast Flavia is er de onrustige pianist Mazappa; deze musicus leert de jongens ontuchtige liederen en brengt het trio tegelijkertijd feiten bij. Ook kruist Nevil, een schipsloper, hun pad.

Op zeker moment komt Michael erachter dat een 17-jarig familielid zich ook op de ORONSAY bevindt. De snel gesloten, gezworen vriendschap met zowel de stille Ramadhin als de uitbundige Cassius zorgt er samen met Flavia wel voor dat 'de anonieme gevangene' eigenlijk, vooralsnog zonder hard bewijs, wordt ontmaskerd als de moordenaar van een niet-anonieme rechter. Volgens Flavia althans heeft deze naamloze gevangene een magistraat om het leven gebracht...!

De volgende ochtend voor zonsopgang, zwemt het drietal alweer in het bad van de Eerste Klasse. Nadien doen zij zich tegoed aan het 'first class-breakfast'. Niet geoorloofd, daardoor dubbel zo lekker... . Tijdens de laatste sessie ochtendzwemmen, is Michael opnieuw slachtoffer van een flashback, waarin hij van de verdrinkingsdood wordt gered. In diezelfde fase worden wij als lezers met Emily en de botanicus Daniels geconfronteerd, waarbij het niemand ontgaat dat de plantkundige een oogje op haar heeft laten vallen. Emily houdt van theater. Via dit podium ontmoet zij Sunil die aan de 'Jankla troupe', een groep acrobaten en illusionisten, is gerelateerd.

Dit feit verandert Emily's lot.

Na het delen van een beedi, een Indische sigaret, beter gezegd: een ongewone beedi, met het trio, wordt een ravage in het zwembad aangericht... . Michael en zijn maten worden door de geleerde Mr. Fonseka onderwezen in het vertellen van verhalen. De geur van brandend henneptouw leidde Michael naar de cabine van de geleerde... . De filantroop, dus weldoener Sir Hector de Silva is door een priester vervloekt en reist met twee artsen en een ayurvedische, in de hoop van rabiës te genezen. Mejuffrouw Lasqueti, eveneens aan de cat's table zittend, slaapt veel, terwijl zij de zon zoveel mogelijk uit de weg gaat, dus vermijdt. Ondertussen voert zij de 20+-duiven in een jas met gewatteerde zakken.

Asuntha is de dove passagier, bovendien 'machteloos'. Daarnaast wordt zij door de jongens geplaagd, maar gaat Sunil verzorgen, terwijl zij met Emily bevriend raakt.

Lichamen worden op de ORONSAY met olie ingesmeerd en dus glad. Hoewel het contrast, de tegenstelling tussen de buste van een ridder en de comateuze man op bed liggend, best groot is, proberen, nee, moeten tijdens een filmvertoning aan dek gedurende een hevige storm, Cassius en Michael Ramadhin zien te overtuigen...van het feit dat je laten vastbinden op het dek om de inmiddels woedende orkaan in het oog te kunnen kijken...!, achteraf toch niet zo'n goed plan is eigenlijk...

Schrijver: Annejan Kuperus, 24 februari 2015


Geplaatst in de categorie: literatuur

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 108



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)