nederlands.nl
Gebruikersnaam of e-mail:  Wachtwoord:    Registreren
Top-5 beschouwingen:

1.
2.
3.
4.
5.


Categorieën:

actualiteit (99)
adel (1)
afscheid (4)
algemeen (19)
bedankt (3)
dieren (8)
discriminatie (8)
drank (6)
economie (11)
eenzaamheid (13)
emoties (17)
erotiek (2)
ex-liefde (1)
familie (8)
feest (6)
film (20)
filosofie (115)
fotografie (6)
geld (6)
geschiedenis (11)
geweld (3)
haiku (1)
heelal (22)
hobby (3)
humor (23)
huwelijk (1)
idool (1048)
individu (6)
internet (5)
jaargetijden (7)
kerstmis (8)
kinderen (20)
koningshuis (8)
kunst (39)
landschap (3)
lichaam (3)
liefde (32)
literatuur (497)
maatschappij (72)
mannen (2)
milieu (7)
misdaad (19)
moraal (18)
muziek (413)
natuur (20)
oorlog (16)
ouders (1)
overig (11)
overlijden (21)
partner (2)
pesten (4)
politiek (47)
psychologie (53)
rampen (7)
reizen (15)
religie (120)
schilderkunst (78)
school (5)
sinterklaas (4)
sms (1)
snelsonnet (1)
spijt (2)
sport (15)
taal (20)
tijd (26)
toneel (3)
vakantie (5)
verdriet (6)
verhuizen (1)
verkeer (6)
voedsel (3)
vrijheid (17)
vrouwen (11)
welzijn (13)
wereld (23)
werk (13)
wetenschap (25)
woede (4)
woonoord (5)
ziekte (31)


gedichten.nl


Garnier Projects

tabblad: beschouwingen

< vorige | alles | volgende >

beschouwing (nr. 2284):

Voor Jon van Eerd, Pilatus in The Passion 2015

Lieve Jon,

Wat heb je me weer diep geraakt! Deze keer door je optreden als 'Pilatus' in "The Passion' op Witte Donderdag, 2 april 2015 te Enschede. Weer een hoogtepunt in je succesvolle carrière als acteur, zeg maar gerust TOP-acteur! Man, wat was je goed!

Nu kan ik niet helemaal objectief zijn, jeugdvriend uit mijn geboortestad, maar de berichten op Twitter spraken duidelijke taal: Jon is de beste Pilatus van allemaal! En ik ben het natuurlijk roerend daarmee eens. Je passie, je invoelingsvermogen, je tranen, overtuigend en oprecht, zo kun jij alleen dit spelen, onnavolgbare Pilatus met dilemma en verdriet. Je hebt ons geraakt, ja, ik zeg dit namens velen, de berichten spreken boekdelen.

Ooit dansten we bij dezelfde school, ja ook samen, de dansvloer delen, idealen delen, en we vlogen beiden uit, zoals dat toen gebruikelijk was. Beiden vertrokken van onze geboortegrond, hielden brieven ons nog in contact voor even, maar zoals dat zo vaak gaat, verloren we elkaar uit het spreekwoordelijke oog, maar nooit uit het hart, zeker niet het mijne, want vriendschap eens gegeven, is vriendschap voor altijd.

Trots heb ik je successen gevolgd. Televisie, film, theater. Altijd even familie bellen: "Jon is op tv!" En de familie keek mee. Want zo zijn de 'Mestreechteneren', je bent en blijft 'eine vaan us'! En heel Maastricht geniet vol trots mee!

Je hebt vele prijzen mogen binnenhalen. Een terechte Award ook voor je uitmuntende en absoluut onnavolgbare rol in 'La Cage aux Folles'. Ook toen heb je heel het land diep ontroerd en geraakt, mij tot in het diepst van mijn hart en ziel, in wat wellicht het hoogtepunt was in je lange lijst van successen. Maar je blijft ons verrassen met nieuwe hoogtepunten, dat heb je met 'Pilatus' weer bewezen, en blijf dat alsjeblieft ook doen!

Zelfs onze Koningin heeft het behaagd je te onderscheiden. Moet ik nu 'Sir Jon' zeggen, of is dat alleen in Engeland? Eindelijk passen de zes voornamen, je door je ouders gegeven, bij je 'adellijke' stand! Ridder Jon. Dat klinkt toch prachtig! En prachtig ben je, samen met je eveneens mooie man, met wie je al zolang samen bent. Wat stralen jullie veel liefde uit, en wat geef je daarmee veel aan mensen, door die liefde te delen met ons allemaal. Het geeft zovelen hoop, want het laat zo duidelijk zien dat echte liefde wel degelijk bestaat!

Hoe trots ik ook ben op wat je in Enschede deze week presteerde, ik ben toch zeker zo trots op je optreden bij 'Pauw' twee dagen daarvoor. Hoe onverschrokken je antwoordde op de vraag van Jeroen: "Ben jij daar (RK internaat in Kerkrade) slachtoffer geweest van seksueel misbruik of van machtsmisbruik?" Jij:"Beide."

Wat je op dat moment hebt betekent voor zoveel mannen en vrouwen in Nederland die ook misbruikt zijn als kind, dat is niet te beschrijven. Juist door je successen ben je een voorbeeld voor velen, dat werkt nu eenmaal zo als je een publiek figuur bent, en dan hierover zo open te spreken, dat is méér helend dan menig gesprek in therapeutische setting kan bewerkstelligen!

Waar voor vrouwen in de jaren zeventig en tachtig het zwijgen over dit onderwerp werd doorbroken, onder het adagium 'Het Persoonlijke is Politiek', zo geldt dat nog steeds, nu ook voor zovele mannen die pas voor het eerst de afgelopen jaren zijn gaan spreken. Wat raakte je me ook hiermee weer diep.

En dan denk ik: wat ben je toch een mooi mens. Dat zag ik ook aan je glimlach waarmee je naar Shirma keek, toen zij sprak, toen zij zong. Die glimlach die ik nog ken van die lieve, gevoelige jongen van vroeger, die nu een lieve, gevoelige man geworden is. De keiharde wereld van glitter en glamour heeft jouw wezen, jouw authentieke zelf, niet veranderd. Jij bent jezelf gebleven, en misschien is dat wel hetgeen waar je nog het meest trots op mag zijn.

Blijf alsjeblieft gelukkig, blijf alsjeblieft gezond, blijf alsjeblieft altijd jezelf, want je bent mooi zoals je bent, van binnen en van buiten, op de bühne èn daarbuiten.

Ook al is het lang geleden dat we elkaar zagen of spraken, een toevallige ontmoeting een keer in de trein aan het begin van je carrière, zolang nu alweer geleden, en ook al zijn we beiden al een jaar of vijfendertig weg uit onze geboortestad, wil ik toch graag deze brief aan jou ondertekenen, als oude jeugdvriendin, in 'mien mojertaol - en die lierste neet op sjaol!'

Väöl leefs,

en drei Mestreechter Steerkes,

XXX

Vaan un aw jäögvründin oet Mestreech,

Gabriëla.


... The Passion 2015 wordt herhaald op Zaterdag 4 april 2015 om 13.50 uur op NPO1 en om 22.30 uur op NPO3 ...


Zie ook: http://www.thepassion.nl/

Illustratie: Jon van Eerd - Bron: ANP, Sander Koning

schrijver

Schrijver: Gabriëla Mommers, 04-04-2015

gabrielamommersatyahoo.combalBiografie van deze schrijver

Geplaatst in de categorie: actualiteit

Deze inzending is 570 keer bekeken

5/5 sterren met 3 stemmen.


Print   |   E-kaart   |  Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

Naam:       E-mail:  

Bericht:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)

vragen  |   links  |   zoek  |   contact  |   disclaimer  |   inhoud  |   rijmwoordenboek  |   gedichten.nl