Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Mooi warm weer

Een hogedrukgebied brengt meestal mooi weer, maar het centrum lag dit jaar in april en mei vaak ten westen van ons, dus boven Engeland en dat is voor ons land ongunstig, want dan komt er een koude noordelijke wind naar ons toe.
Hoe ontstaat een hogedrukgebied? Dat gebeurt als ergens op onze aarde boven in de atmosfeer meer lucht wordt aangevoerd dan er verdwijnt met het gevolg, dat de druk op de aarde hoger wordt.

Vaak komen deze gebieden van hoge druk voor tussen twee lagedrukgebieden (depressies) en brengen rustig droog weer met veel zon. Wanneer een hogedrukgebied een langere tijd op dezelfde plaats blijft liggen, dan blijft het weer langdurig mooi, vooral in de zomer. In de winter wil het wel eens tegenvallen door de aanwezigheid van mist en motregen.

Het mooiste weer krijg je in de zomer als de luchtdruk hoog is boven Scandinavië, want dan stroomt lucht uit het oosten, zeg maar uit Rusland, waar een landklimaat heerst. Zomers is het daar erg warm en in de winter vreselijk koud. Dus kan je hier in de zomer in je blootje zitten en in de winter schaatsen.

Verteld heb ik al hoe een hogedrukgebied ontstaat, maar er is nog meer aan de hand, want in een hogedrukgebied daalt de lucht en door de samendrukking (compressie) wordt de lucht warmer en lost de bewolking op. Denk maar aan een fietspomp, die wordt ook warm als je een band vol pompt met lucht.

In een depressie, dus in een lagedrukgebied, is het anders, want daar stijgt de lucht, waardoor op de grond de druk daalt, dus staat de barometer vaak op regen. De opstijgende lucht koelt af en condenseert, immers koude lucht kan minder waterdamp bevatten. Er ontstaan dus heel veel kleine druppeltjes en dat is samen de bewolking, die je ziet.

De plaats waar een hogedrukgebied ligt is van groot belang voor het weer bij ons. Ligt zo'n gebied boven Engeland, dan hebben wij een noordelijke wind, dus kouder, maar ligt dit gebied boven Scandinavië, dan hebben wij een oostelijke wind en dat betekent in de winter vorst en in de zomer warmte, maar ligt het ten zuiden van ons, dan hebben wij een westelijke stroming met aanvoer van vochtige lucht vanaf de Oceaan. Dan is het in de winter zacht en in de zomer koel.

Ik heb nog een paar weerspreuken.

* Een noordwestenwind in de zomer duurt vaak lang en brengt koel bewolkt weer, zoals in mei dit jaar.
* Neemt de wind bij regen toe dan volgt spoedig droger weer.

Voorboden van onweer zijn :
Bij warm zomerweer dalende barometer en meer wind uit het zuidoosten en bepaalde vormen van wolken, zoals torentjes, grove schapenwolken en een bleke zon bij een onbewolkte hemel, ook storingen op de middengolf van de radio.
Ook dieren voelen onweer naderen, want de katten gaan zich verschuilen, de vliegen steken meer en honden kauwen gras.

Schrijver: kees niesse, 2 juni 2015


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

4.0 met 2 stemmen 196



Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
kees niesse
Datum:
5 juni 2015
Geachte Ton en Joanan, ik ben al jaren geen weeramateur meer, omdat alles wat in de tuin stond is vernield door vandalen, maar de interesse is er nog steeds. Hoe hogedrukgebieden ontstaan is volgens mij als volg: De zon is de weermaker, maar hij verwarmt de aarde niet overal gelijk. Hij staat loodrecht boven de evenaar en daar wordt de lucht het sterkst verwarmd. Deze lucht zet uit en wordt lichter en stijgt omhoog. Op een zekere hoogte buigt een deel naar het zuiden en een deel naar het noorden. Hoe het komt weet ik niet, maar de stroming naar het noorden daalt bij het Azorengebied en daar ontstaat een hogedrukgebied, dat zich kan verplaatsen naar Europa en beter weer brengt. Zie mijn verhaal.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
5 juni 2015
als ik een weerpraatje hoor
dan dringt het besef tot me door
dat ik er geen jota van snap
nog minder dan lammetjespap
het mag dan wel simpel schijnen
maar hoe kan die lucht verdwijnen
die eerder werd aangevoerd
de logica wordt gevloerd
er is maar één verklaring voor het weer:
dat wat omhoog gaat, valt vanzelf weer neer
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 juni 2015
Er is niets zo saai als weerverhaaltjes.
Het toppunt van brave burgerlijkheid is wel de weerman Gerrit Hiemstra, die magere hark met zijn softe gebral. Weerverhaaltjes publiceren is op safe spelen en de intellectuele lezers grofweg beduvelen.
Men slaapt in, men durft niet meer extreme kunstuitingen te publiceren, omdat men voorzichtig is geworden, de algehele sfeer vandaag de dag. Laffe angsthazerij. Wat zijn de weersverwachtingen? Zwaar kloten!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)