Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Voor jou was Jiddu Krishnamurti de nieuwe Messias

(voor Annie Besant (1847 - 1933))

Je bent geboren als Annie Wood op 1 oktober 1847 in Clapham, Londen. Je was van Ierse afkomst.
Op je vijfde overleed je vader. Je moeder runde een jongensinternaat in Harrow School.
Je moeders vriendin Ellen Marryat zorgde voor jou en door haar kreeg je een goede opleiding.
Als jonge vrouw reisde je door Europa. Op je twintigste trouwde je met de Anglicaanse predikant Frank Besant. Jullie verhuisden naar Sibsey en jullie kregen twee kinderen, Arthur en Mabel. Jullie huwelijk was slecht en jullie kregen ruzie over geld en onafhankelijkheid.
Je schreef korte verhalen, kinderboeken en artikelen.

Al het geld, dat jij verdiende, eiste Frank op en jij was voor de landarbeiders en hij voor de grootgrondbezitters. Jij weigerde de communie bij te wonen en in 1873 verliet je Frank en ging je met Mabel in Londen wonen. Je studeerde aan het Birkbeck Literary and Scientific Institution. Beide kinderen werden aan Frank toegewezen.
Je vocht voor vrijheid van denken, vrouwenrechten, secularisme, anticonceptie, socialisme en werknemersrechten. Je twijfelde aan je christelijke geloof en je schreef artikelen over de kerk en haar controlezucht.
Je kreeg een column in de National Reformer. En je ontmoette de atheïstische politiek activist Charles Bradlaugh van de National Secular Society. Je was zijn nauwe medewerkster.

In 1876 publiceerde je samen met Charles een boek over geboortebeperking, n.a.v. een pamflet van de Amerikaan Charles Knowlton. Jullie werden gearresteerd en schuldig bevonden. Jullie zouden een half jaar naar de gevangenis moeten, maar in hoger beroep werden jullie vrijgelaten vanwege een technische fout.
Charles werd lid van het parlement en jij werd als vrijmetselaarster lid van de Ordre Maçonnique Mixte International Le Droit Humain.
Je had ook contact met de Ierse nationalisten en je schreef columns voor hen. Je ontmoette de leider Michael Davitt. Je besloot om de politiek in te gaan en door je vriendschap met de toneelschrijver George Bernard Shaw koos je voor het socialisme. Je was net als George lid van de Fabian Society, waar men veel met spiritualiteit bezig was en waar naar alternatieven voor het kapitalistische systeem werd gezocht.
Je vriendschap met Charles was voorbij.

In 1887 sprak je op een protestmeeting op Trafalgar Square tegen de werkloosheid. De politie arresteerde honderden mensen en er viel één dode. In 1888 sprong je in de bres voor de Londen Match-girls strike. Deze jonge vrouwen werden zeer laag betaald en door chemische producten stonden ze bloot aan kwaadaardige ziekten. Jij leidde de demonstraties en met succes, want de firma ging akkoord met betere lonen en arbeidsomstandigheden.
Je was bevriend met de leraar Edward Aveling, die belangrijk werk van Karl Marx had vertaald. Edward ging met Karl's dochter Eleanor Marx samenwonen en dat verstoorde jouw verhouding met Edward.

Je was lid van de Theosophical Society en de Indian National Congress. In 1889 ontmoette je Helena Blavatsky in Parijs, je stapte uit de Fabian Society en je verbrak al je banden met de marxisten.
In 1891 was je een leidster binnen de Theosophical Society.
In 1893 ging je naar India en in 1895 woonde je in Benares.
In 1898 richtte je het Central Hindu College op. In 1907 werd je presidente van de Theosophical Society en dat bleef je de rest van je leven. Je was voor de onafhankelijkheid van India en in heel India ontstond belangstelling voor de theosofie. In 1924 werd er in Huizen een Spiritueel Centrum gesticht.

In Jiddu Krishnamurti zag je een nieuwe wereldleider. Jiddu werd opgevoed en onderwezen door theosofen en jij reisde met hem de wereld rond. In 1911 richtte je met hem de World Order of the Star in the East op. Jiddu, volgens jou de nieuwe Messias, was het hoofd van deze organisatie. In 1929 heeft hij tijdens het Sterkamp in Ommen de organisatie ontbonden, in 1933 maakte hij zichzelf los van de theosofie en ging hij geheel zijn eigen weg. Jullie bleven bevriend.

Op 20 september 1933 overleed jij in Madras. Je werd vijfentachtig jaar en je bent gecremeerd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 juli 2015


Geplaatst in de categorie: idool

4.0 met 3 stemmen 353



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
11 augustus 2015
Weer een heldin die de deur van de toekomst een stukje verder trachtte open te duwen, zodat generaties na haar van meer frisse lucht en open ruimte zouden kunnen genieten. De mensheid mag deze helden en heldinnen zeer dankbaar zijn voor hun strijdvaardigheid en moed. Dankbaarheid die ik met me meedraag en die versterkt wordt door jouw beschouwing. Dank!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
1 augustus 2015
Een interessante levenswandel van een opmerkelijke vrouw. Blijkbaar heeft zij ook de Engelse vertaling van de Bhagavad Gita voor haar rekening genomen. Dat is een bewonderenswaardige klus.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)