Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Pluto in Vogelvlucht

Toen Gustav Holst in 1914 begon met het componeren van zijn symfonische meesterwerk 'The Planets', was de Astroloog Percival Lowell al 9 jaar op zoek naar een mysterieus 9-de familielid van ons Zonnestelsel (die hij Planeet X noemde) die volgens zijn berekeningen verder dan de verste planeten Uranus en Neptunus op de rand van de familiekring zou moeten rondzweven. Maar misschien was de telescoop die hij tot z'n beschikking had niet sterk genoeg, want na zijn dood (in 1916) besloot het observatorium, speciaal voor het zoeken naar Planeet X een grotere te laten bouwen. Die was klaar in 1929 en werd onmiddellijk intensief gebruikt door de 23 jarige Clyde Tombaugh.
Door met precieze tussenpozen foto's te maken van zeer kleine ruimtegebiedjes waar de kans op aanwezigheid en dus ontdekking van Planeet X groot was, slaagde deze Clyde erin om binnen een jaar na zijn aanstelling deze hoofdpijnklus te klaren. Op 18 februari 1930 wist hij zeker dat het lichtpuntje op de ene foto zich verplaatst had op de volgende foto die hij een week erna had gemaakt.
Er werd een oproep in de Engelse dagbladen geplaatst wie een passende naam kon bedenken en de 11 jarige Venetia Burney bedacht dat PLUTO het beste zou passen. P en L voor de initialen van de ontdekker, en de naam van de god der onderwereld vanwege de enorme afstand (5 lichturen) tot de Zon.
Componist Gustav Holst (die zeer gefascineerd was door de Astrologie) (en die in een geluidsdichte kamer zich concentreerde op alles wat hij wist en probeerde te voelen van deze planeten) was dus nog niet op de hoogte van het bestaan van deze dwergplaneet toen hij zijn orkestwerk schreef, dat bestaat uit 7 delen voor de Planeten Mars, Venus, Mercurius, Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus.

Na jarenlange voorbereidingen en met een budget van 700 miljoen Dollar werd pas in Januari 2006 een zeer krachtige raket gelanceerd om daadwerkelijk van dichtbij (10.000 km) close-ups te maken van deze planeet die iets kleiner is dan onze Maan zonder naam.

Groot was de anticipatie van alle betrokkenen toen de 'New Horizon' op 14 Juli 2015 precies op tijd zijn 'window' had bereikt. Enthousiast gejuich klonk in de controlekamers van het spacecentre.
Misschien klonk dit tegelijk met het gejuich van vele Fransen die op deze quatorze Juillet naar het gigantische vuurwerk op de Eiffeltoren zat te kijken.
Want alles was goed gegaan: de camera moet wel naar de goede kant gericht staan, aangezet zijn, scherpstellen, foto's maken, opslaan op schijf, doorsturen over een afstand van 4,5 miljard kilometer in plm 4 en een half uur, want je kunt zo'n apparaat niet even snel op afstand bedienen...

In de loop van de komende 16 maanden(!) worden de foto's en andere gegevens naar de Aarde gestuurd en hier ontvangen. De afstand is immers 32 keer zo ver als de afstand van de Aarde tot de Zon, en de high resolution foto's worden met een upload-snelheid van 600 tot 1200 bits per seconde (bits!) doorgestuurd. Dat is 50 tot 100 keer LANGZAMER dan je eigen computerverbinding.
Het kan dus nog even duren voordat de echte high definition foto's op het web verschijnen.

Maar intussen kunnen we alvast kijken naar de sepia-kleurige dwergplaneet en zijn/haar compagnon Charon en kijken, zoals ik vandaag een uur lang intensief deed, of we kunnen ZIEN wat er te zien is, waarvan we niet weten of het iets heel anders is dan datgene wat we denken te zien, of wat ons straks verteld wordt wat het zou moeten zijn, en wat het misschien helemaal niet is...

En, Holst zou gecharmeerd zijn om te horen dat het instrument (met alle metertjes, camera's, generator, aandrijving, schotelantenne, spectrometers, atmosfeermeters, ultravioletcamera, hitteschild etcetera) dat na de lancering richting Pluto vertrok en daar 9 en een half jaar later aankwam, ongeveer zo groot was als de vleugel waarop hij zijn muziek componeerde.

En waardoor werd de satelliet (New Horizon) aangedreven?

Door 11 kilo radioactief materiaal....

PLUTONIUM!

Schrijver: Ton Hettema, 8 september 2015


Geplaatst in de categorie: heelal

3.0 met 2 stemmen 107



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
9 september 2015
Hai Joanan, beste, onvolprezen spirituele nurks :)
mag het allebei?
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
8 september 2015
Wetenschap voegt niets toe aan ware mystiek.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)