Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Baarden verbroederen

'Allen die willen te kaap'ren varen, moeten mannen met baarden zijn, Jan, Piet, Joris en Korneel, die hebben baarden, die hebben baarden, Jan, Piet, Joris en Korneel, die hebben baarden, zij varen mee!', zongen mijn vader, mijn broers en ik, toen we tijdens een vakantie het Noordzeestrand naderden. Het lied zegt het al, als je bebaard bent, dan ben je stoer genoeg om de woeste zeeën te bevaren. Zeelieden hebben vaak baarden. Baarden staan voor ruwheid en het zeeleven is immers een ruw gebeuren. Neptunus is ook een grote baardaap met wier, verroeste colablikjes, halfvergane AH-plastictassen en schelpen in zijn baard. Of wat te denken van de vader van Captain Jack Sparrow en een piratenhoofdman in 'Pirates of the Caribbean', die baarden van grote, levende wormen dragen. Grote maden, die de vergankelijkheid symboliseren, een supereng effect, wat de baarddrachten niet ten goede komt. Bud Spencer heeft een zwarte, dikbehaarde baard en hij kan met zijn vuisten iedere tegenstander knock-out slaan. De piratenvader van Pippi Langkous heeft ook een vorse baard en hij is eveneens onoverwinnelijk. Baarden staan niet alleen voor mannelijkheid en de oerman in de mannen, maar ook voor onverslaanbaarheid. Obelix heeft geen baard, maar inplaats daarvan een toverdrank. Plus hij eet met gemak een everzwijn op, wat hem ook sterk maakt. Echte mannen en veel vleesgebruik is ook een masculien koppel van jewelste. Alle barbecue-reclames gaan steevast over mannen en hun voorliefde voor veel vlees. Het beeld van de jagende mannen wordt gek genoeg over geslagen, wat het manbeeld weer verzwakt, want wat hen enigszins tot consumerende watjes maakt, die daarnaast dagelijks naar kratjes Jupiler smachten.

Sinterklaas heeft een lange, witte baard, die vertedering en geruststelling oproept. De Kerstman idem dito. Osama Bin Laden had ook een baard, maar dat is een ander verhaal, die in de categorie 'Haatbaarden' thuis hoort. Het baardharige erfgoed van Mohammed en de zijnen heeft ook meer slechts dan goeds gebracht. Er zijn dus ook veel valse baarden in de omloop. Zeg maar nepbaarden of schijnheilige schuilbaarden. Heel veel schrijvers, componisten en kunstschilders hadden ook baarden, o.a. Walt Whitman, Ernest Hemingway, William Shakespeare, Frederik van Eeden, Paul Verlaine, Vincent van Gogh, Monet, Manet, Paul Cézanne, Tjaikovski, Dosjtojevski en die Franse schrijver, die 'De Ellendigen' schreef, ik kom er even niet op. Korsakov, ja, ook erg hip vandaag de dag. En Jan-Jacob Slauerhoff op zijn sterfbed. Een beetje mosterd na de maaltijd, een beetje al te laat voor je oerwoeste mannelijkeheid uitkomen. In de vorige eeuwen was baardgroei in Nederland zelfs in de mode. Onze zeehelden zoals Michiel de Ruyter droegen allemaal keurig geknipte baarden als een soort statussymbool op zich. In de VOC-periode was een stijlvolle baard een must, want dat straalde gezag en doorleefdheid uit. Koningen droegen ook vaak imposante baarden, maar Louis Couperus en koning Willem uiteraard niet. Baardloosheid wordt vaak geassociëerd met maagdelijkheid en vrouwelijke verlegenheid. Vlijmscherp gladgeschoren softy's kunnen in het algemeen rekenen op de buitensluiting van de meer dierlijke en woeste mensen, die met hun wortels in de oerbodem van de aarde staan. Zelfs een gekunstelde begin-baardgroei is voor hen not-done.

Zelf ben ik inmiddels al een half jaar een baard aan het kweken en dat gaat op rolletjes, want mijn witgrijze-donkerbruine baard roept op magische wijze overal respect op, waar ik ook ga. Vooral bij Marokkaanse en Turkse medemannen klikt het nu automatisch en groeten wij elkaar supervriendelijk en zonder een zweem van achterdochtige vooroordelen. Baardmannen zijn een slag apart, maar ze weten wel heel goed hoe het met saamhorigheid en gelijkwaardigheid moet. Er zijn nu zelfs blanke, luxe barbershops, die de baardmode op sublieme wijze cultiveren, een hype voor rijke dandy's. De tijd dat baarden werden geassociëerd met laveloze en onverzorgde zwervers is voorgoed voorbij, het is juist high chic om je baard te laten staan, al was het alleen al om de wereldwijde verbroedering van ingebeelde tegenstand te bevrijden.

Schrijver: Joanan Rutgers, 31 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: lichaam

4.5 met 2 stemmen 603



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
31 oktober 2015
Je bedoelt het boek Les Misérables van Victor Hugo.

Met die heel lange baarden en geitensikjes heb ik niet zoveel. Maar een stoere, verzorgde korte baard is vaak wel sexy. Sean Connery heeft dat op latere leeftijd ook heel goed begrepen!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)