Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hommage

Geïnspireerd op het schilderij 'Femmes d' Alger dans leur appartement' uit 1834 van Eugène Delacroix, schilderde Picasso als eerbetoon aan Delacroix deze exotische vrouwen. De Spaanse kubistische kunstenaar heeft een serie van 15 schilderijen en tekeningen geproduceerd. 'Version O', het laatste stuk uit deze serie, dat in 1955 subliem door Picasso op doek is vastgelegd, werd in mei van dit jaar, wij schrijven 2015, voor het absolute recordbedrag van 179.000.000,00 Dollar bij Christie's geveild. Omgerekend is dit de lieve som van maar liefst 160.000.000,00 Euro.

DEZE VROUWEN, EERDER DOOR DE ROMANTISCHE KUNSTSCHILDER EUGÈNE DELACROIX DUS VEREEUWIGD, ZIJN HIERMEE METEEN EN MET STIP RECORDHOUDER, DAAR VOOR DIT EXORBITANT HOOG BEDRAG NOOIT EERDER EEN SCHILDERIJ IS GEVEILD.

Daar smaken verschillen, spreek ik hier als bescheiden kunstkenner, maar zeker liefhebber, mijn voorkeur uit voor het origineel van Delacroix. Picasso's FEMMES d' ALGER is een olieverfschilderij, het laatste doek uit een serie van vijftien, over de 19de-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Het felgekleurde kunstwerk is dus op een schilderij van Delacroix, een werk van zijn hand met dezelfde titel, bezield. Qua stijl is het werk een hommage van Picasso aan vriend en tegelijkertijd 'concollega' Henri Matisse. Dit kubistisch meesterwerk van deze veelzijdige kunstenaar kan wat mij betreft niet tippen aan het origineel van Delacroix. Zoals ik eerder al schreef: kwestie van smaak.

Zoals ik eerder al liet weten, is Picasso's FEMMES d' ALGER onderdeel van een serie van 15 schilderijen over 19de-eeuwse schilder Eugène Delacroix. Deze Franse kunstschilder uit de Romantische periode die in 1798 ter wereld kwam en 65 jaar later in Parijs is gestorven, was een zogenoemde literaire schilder die zijn thema's vaak aan Shakespeare en Dante heeft ontleend; hij nam deze over om ze in een zogezegd nieuw, modern jasje te steken. Deze manier van gebruiken zag en ziet men door de eeuwen heen.

Typerende kenmerken van de Romantiek zijn bijvoorbeeld dat in werken uit die periode de nadruk op zowel het oriëntalisme als het exotisme ligt. De kleding van deze Vrouwen is wat dit betreft alleszeggend. Eveneens kenmerkend zijn het erotisme en de strijd, altijd een bijzondere, tussen het wilde primitieve dier en de mens...! Een gevecht dat altijd moet en zal worden aangegaan. Wat dat betreft, is het schilderij DE VRIJHEID LEIDT HET VOLK uit 1830 een geheel andere strijd die ook moest worden gevoerd. Dit werk laat de net verworven vrijheid op een bijzondere manier zien. Marianne, het nationale symbool van Frankrijk, geflankeerd door revolutionairen aan het einde van de strijd; met de vlag gehesen en de wapens op de grond (gericht).

De Britse band Coldplay heeft 'De vrijheid...' als voorkant van de cd-hoes van hun album 'Viva la Vida or Death and All His Friends' uit 2008 gebruikt!

Eveneens een hulde!

Schrijver: Annejan Kuperus, 22 november 2015


Geplaatst in de categorie: kunst

4.0 met 1 stemmen 67



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)