Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Ghazal in Verbonden Geest

Soms, in tijd en altijd op een verkeerd moment, zijn vlekkeloos gesproken woorden schaars goed. Echter nooit bij mensen met een verbonden geest. Ook zonder woorden voelen zij elkaar aan. Het kan soms even duren, hoewel de lengte van een lichtjaar in het donker geenszins overeenkomt. Uiteindelijk is en blijft veel een geheimenis, een absoluut raadsel.

De 14de-eeuwse Perzische dichter en mysticus in de soefitraditie -een mystieke adat die haar oorsprong heeft in de vroege islam- Hafez of Hafiz, was een begenadigde dichter. Hafiz is een Arabisch woord voor iemand die iets uit zijn hoofd kent. Deze naam werd door hem als pseudoniem, als schuilnaam gebruikt. Ghazal, letterlijk gazelle, laat zich het beste als een uitdrukking van pijn en verlies, maar tegelijkertijd als de schone kanten van het leven en de liefde die men ondanks deze pijn kan ervaren, beschrijven. Ghazal wordt in zowel gesproken gedichten als ook in zang toegepast. Hafez' lyrische gedichten staan bekend om hun schoonheid van én klank én vorm. In Hafez' ingenieus opgebouwde en affectieve, lees: gevoelige gedichten, is de thematiek van liefde en wanhoop het noodlot, mystiek en vroege soefistische thema's waar de Perzische dichtkunst al tijden lang mee was begiftigd, tot volle bloei gekomen. In zowel zijn vernuftig opgezet als emotioneel aansprekend werk.

Hafez schreef dus lyrische gedichten, zogenaamde ghazals die bekendheid genieten vanwege hun schoonheid van zowel klank als vorm. De thema's zijn gevarieerd en verschillen van liefde, wanhoop en noodlot tot mystiek en vroege soefistische onderwerpen. De Perzische dichtkunst is hiermee tijdenlang van doordrongen geweest. Hierdoor tot volle bloei gekomen die in vernuftig geconstrueerde en emotioneel aansprekende gedichten is te lezen. Rond Hafez' persoon blijven veel onopgeloste mysteries en literaire werken hangen:

BEN IK EEN ZONDAAR OF EEN HEILIGE
WAT MAG HET ZIJN?
HAFIZ BEWAART HET GEHEIM VAN ZIJN EIGEN
MYSTERIE IN DIT REFREIN... .

De typische beeldspraak van Hafez is door Pete Townshend, de Engelse rockgitarist, -zanger, -songwriter en -componist gebruikt. Zowel op zijn soloplaat EMPTY GLASS als de ballade THE SEA REFUSES.

Hafez' DIVAN, een verzamelde collectie gedichten, geldt als een orakel, een godsspraak die zijn weerga niet kent. Hafez of Hafiz is een Arabisch woord voor iemand die iets uit zijn hoofd kent. Tevens dient het als pseudoniem voor Khwajeh Shams Al-din Muhammad Hafez-e Shiraz. Hierbij eindig ik deze beschouwing met een fragment uit Ghazal 47:

Wie eenmaal zijn weg vond naar de steeg van de kroeg
zou wel dwaas zijn als hij naar een ander vroeg
Het Lot kroont geen drinker met dronkenschap
behalve geluksvogel aangeschoten door de hoogste roes
Wie eenmaal zijn weg vindt tot de deur van de kroeg
ziet door de gulheid der wijn het tempelgeheim ontsloten
Wie nu doorgrondt het geheim van die wijn
vindt het verborgene in het stof onzer zolen?

Schrijver: Annejan Kuperus, 12 februari 2016


Geplaatst in de categorie: wereld

4.0 met 6 stemmen 212



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 februari 2016
Mooi dat je de soefie-mystiek onder de aandacht brengt, want juist de Soefies zijn het die de islam nog enigszins weten op te heffen. Hun dronken-makende ronddraaidans is nog steeds van grote waarde. Zij beamen daarmee ook dat de Eenwording met God/Allah/Jahweh mogelijk is, wat louter Liefde oplevert en niet al die beestachtige, moorddadige ellende van de van Allah losgeslagen, zwaarontspoorde 'islamieten'. Ook Gurdjieff is door Soefie-meesters opgeleid.
Naam:
Ton Hettema
Datum:
13 februari 2016
mooi, informatief artikel,beste Annejan
hierbij van mij een kleine bijdrage:

wie ooit aan het spoor van de Waard heeft geroken
die blijft heel zijn zoekende leven lang spoken
en hoopt dat hij eens op een dag hem ontmoet
als hij uitgeput stopt, van illusies verstoken
wie ooit aan het spoor van de Waard heeft geroken
die weet dat de bloem van zijn ziel is ontloken
als de hemelse geur heel zijn wezen doortrekt
wordt zijn aardse bestaan tot nieuw leven gewekt..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)