Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

In jouw eigen tranen verdronken

(voor Herman Brood (1946 - 2001))

Je bent geboren op 5 november 1946 in Zwolle. Je kreeg je eerste pianolessen in 1959. Je was zeer intelligent/hoogbegaafd, maar op de gewone school vond je geen aansluiting. Je was een non-conformist pur sang en op school klom je via een ruit naar buiten, naar de vrijheid. Je speelde liever op de piano in de woonkamer, die grensde aan de machinefabriek van je vader. Nachtenlang, het liefst in het donker, oefende je op de piano, terwijl de hond Pat meejankte. In die tijd begon je ook veel te tekenen. In 1964 ging je naar de Kunstacademie in Arnhem en richtte je de band The Moans op. Je deed veel optredens voor Amerikaanse soldaten in West-Duitsland en zij gaven je pillen om wakker te blijven, waarmee je verslaving begon.

In 1967 werd je lid van Cuby and the Blizzards. Je had een korte relatie met Miss Groningen Tekie Buissink en op 24 mei 1968 werd jullie zoon Marcel geboren. Toen de platenbazen je betrapten op drugsgebruik werd je uit de band gezet. Daarna zat je geregeld in de gevangenis vanwege inbraken en drugshandel. Begin 1974 deed je mee aan een Cuby and the Blizzards-reünie voor het VARA-programma 'Nederpopzien' en dat was meteen een ommekeer, want je pakte je muzikale carrière weer op. Je speelde bij de band Stud en je nam samen met Jan Akkerman een album op. Je was lid van de band Vitesse, die je na hun debuutalbum in 1975 verliet. In 1976 speelde je met Cuby and the Blizzards in café 't Pleintje in Winschoten, waar je de naald van je injectiespuit in een prullenmand liet vallen. Café-eigenaar Koos van Dijk hielp onbevooroordeeld mee met zoeken en mede daardoor werd hij jou manager.

Je vormde Herman Brood & His Wild Romance en in 1977 verscheen het debuutalbum 'Street', in 1978 opgevolgd door 'Shpritsz', met je tophit 'Saterday Night', en 'Cha Cha', met 'Still Believe', ook geschreven door Bertus Borgers. In 1979 verscheen de film 'Cha Cha', met o.a. Nina Hagen, Lene Lovich, Ramses Shaffy en Simon Vinkenoog. In de film trouwde je met Nina Hagen om de film extra te promoten. Met de Breedbekkikkers maakte je de carnavalshit 'Maak van uw scheet een donderslag'. Je vertrok naar Amerika en het album 'Go Nutz' uit 1980 bezorgde je een diepe afgang. Je album 'The Brood' uit 1984 richtte je weer op en het lied 'Als je wint' met Henny Vrienten gaf de extra boost.

In 1985 trouwde je met je grootste geliefde Alexandra (Xandra) Jansen, die op 8 augustus 1958 in Breda is geboren en een nicht van de homoseksuele, overleden Gert-Jan Dröge is. Xandra werkte als barkeepster in de Amsterdamse discotheek '36 op de Schaal van Richter' van haar oom Dröge, waar ze jou ontmoette. Xandra en jij kregen twee kinderen; in 1985 dochter Lola en in 1994 dochter Holly Mae. Verder hebben jullie de aangenomen dochter Brenda, die in 1979 is geboren. Samen met Bart Chabot en Jules Deelder verzorgde je theatervoorstellingen en je werd steeds fanatieker als kunstschilder in de Cobra-traditie. Je kleurenblindheid hinderde je niet. Je muziekwerk was nog maar matig en in feite het hoogtepunt ver voorbij. Je dweepte nog wat met oude successen en niet in te vullen beloften.

Als een edele clochard en een doorleefde piratenkapitein liet je je geliefde papegaai los en sprong je na wat slokken rum, vroeg oud, van de dwaze hoogte, die jou op wrede wijze scheidde van de liefdesvloed, die je ziel ver voor, ver in en ver na dit bestaan zozeer heeft gemeden. Je ging bungyjumpen zonder elastiek, zoals je schreef. In jouw gekte huisde meer waarheid, dan in welke maatschappijslaaf ook. Dat je kierewiet werd, sierde je, zeker na al die broodeerlijke rockhits. Op 11 juli 2001 pleegde je zelfdoding door van het Amsterdamse Hilton te springen. Je werd 54 jaar. Je bent gecremeerd en je as is begraven in een urnengraf op Zorgvlied, waarop een megagrote engel staat.

Schrijver: Joanan Rutgers, 25 februari 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.7 met 3 stemmen 91



Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
26 februari 2016
Mooie beschouwing over een van de meest markante zangers die ons land gekend heeft. 'Brood' heeft in onze taal meer betekenissen gekregen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)