Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Jouw lange, poëtische wandelingen met Rimbaud...

(voor Ernest Delahaye (1853 - 1930))

Je bent geboren in 1853 en je zat samen met de beste vriend Arthur Rimbaud op het Collège de Charleville. Je ontmoette hem voor het eerst in april 1865. Jullie waren beiden volop geïnteresseerd in de poëzie. Jij hielp hem met het maken van mooie uitvoeringen van zijn gedichten, die dan naar zijn literaire vrienden werden gestuurd.

In het schooljaar 1868-1869 blonk Arthur al uit in het schrijven van Latijnse, Griekse en Franse gedichten. Wiskunde en natuurkunde verwaarloosde hij. Hij dreef al gauw de spot met oudbakken, gewichtige poëzie. In 1869-1870 kregen jullie les van de 22-jarige, briljante leraar Georges Izambard, die jullie Coppée en Glatigny liet lezen. Arthur schreef o.a. 'Sensation'', 'Ophelia' en 'Venus Anadymène', die hij met analytische uitleg aan Georges liet lezen. Andere vrienden van Arthur waren Louis Pierquin, Ernest Millot en Leon Deverriere. Hij las Bouilhet Daudet, Flaubert, Edgar A. Poe en vele anderen. Zijn grootste idolen waren destijds Leconte de Lisle, Banville en Gautier.

In Parijs zei de cartoonist André Gill tegen Arthur, dat hij nog te jong voor de poëzie was. In het nieuwe schooljaar rookt Arthur tijdens de lunch met een omgekeerde pijp en droeg hij lange, vervuilde haren. Voor het geld van zijn moeder voor de kapper kocht hij tabak. Hij weigerde nog langer de saaie studie te volgen. Jij maakte lange wandelingen met hem door de bossen rondom de steengroeven, waar een mijnexplosie een soort grot had gemaakt. Daar sliep hij overdag en in de nachtelijke uren zat hij in het huis van de steendragers, waar hun gereedschappen lagen. Jij woonde in een nabijgelegen dorp en je bracht hem overdag zijn boterhammen. Arthur gaf zich daar in alle stilte over aan de inspirerende muzen, als een voorbereiding van wat er aan tumult en vuurwerk zou komen.

Jij was één van de zeven bofkonten, die van Arthur een eerste druk van 'Une Saison en Enfer' ontvingen. Op 14 oktober 1875 ontving jij in een brief van Arthur zijn allerlaatste gedicht, getiteld 'Droom', waarin hij zichzelf vergelijkt met Gruère, brie en Roquefort. En de walmen daarvan. Mager, onsamenhangend en duidelijk een laatste stuiptrekking van het gedreven genie, wat hij ooit was, wat hij tragisch genoeg maar al te zeer besefte. Via Arthur kwam jij in 1871, tijdens een bezoek aan Parijs, in contact met Paul Verlaine, met wie je ook bevriend raakte. Paul schreef het gedicht 'Sonnet Boiteux' voor jou. Je was ambtenaar bij het ministerie van Onderwijs en universiteitsprofessor. Daarnaast was je schrijver en essayist.

Je zag Arthur voor het allerlaatst in een klein café aan de Place Ducale in Charleville. Louis Pierquin was er ook bij. Hij had een gloednieuw maatpak gekocht en tegen de kledingmaker had hij gezegd, dat hij de rekening maar naar zijn moeder moest sturen. Rond elf uur 's avonds ging hij al weg om de volgende dag zo goed als voorgoed naar Cyprus, Jemen en Ethiopië te gaan. Louis en jij keken elkaar hoogst bezorgd en diepbedroefd aan. Hij liet een enorme leegte na.

Je schreef een biografie over zowel Rimbaud als Verlaine en verder diverse boeken over Rimbaud en jouw herinneringen aan hem. Je schreef ook over Germain Nouveau. De niet volkomen uitgeleefde, zuivere homoseksualiteit tussen Arthur en jou vormde een groot deel van de basis van Arthur's poëtische diepgang en spankracht. Hij vergeestelijkte de pure passie tussen jullie. Wat hij fysiek met Paul had gehad, maakte jou jaloers, maar dat smeedde je om tot vergeestelijkte passie in de vorm van literaire toewijding aan Arthur en Paul. Je verdiepte je geestelijk in je homoseksuele vrienden. Het leeuwendeel van je correspondentie met Arthur en Paul is bewaard gebleven. Je was de oudste en trouwste vriend van Arthur.

Je hebt het verschrikkelijk erg gevonden, dat je dierbaarste vriend door zijn geniale waanzin meer en meer te gronde ging. Ogenschijnlijk dan, want hij had zijn wereldberoemde stempel allang gedrukt. Jij bent in 1930 overleden en je bent 77 jaar geworden, ruim dubbel zo oud als je eeuwige zielsvriend Arthur. Je schreef dat Arthur zowel het Westen als Afrika bekritiseerde. Hij vond zijn afkeer van de burgerlijkheid terug in de zogenaamd onbeschaafde landen. Democratie vernietigt de wereld, die het creëert en de echte wereld, zoals in het barre Afrika, doet dat eveneens. Hij was dubbel gedesillusioneerd.

Schrijver: Joanan Rutgers, 13 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.7 met 3 stemmen 273



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)