Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Wim De Craene - Rozane

Je bent geboren als Willem Marcel (Wim) De Craene op 30 juli 1950 in Gent. Je was zanger, tekstschrijver en componist. Je groeide op in een rooms-katholiek gezin met zeven kinderen. Vanaf je zestiende begon je te zwerven. Je studeerde verpleegkunde en toneel, al stopte je daar voortijdig mee. Je werkte als schoorsteenveger en biertapper en van de centen kocht je jouw eerste gitaar.

Eind jaren zestig was je lid van de Vlaamse folkgroep Ja, waardoor de zanger/kleinkunstenaar Miel Cools (1935 - 2013, Hasselt) jou heeft ontdekt. Miel wordt de 'Nestor van de kleinkunst' genoemd. Op je 18-de ging je naar Amsterdam om dicht bij je mentor Ramses Shaffy te wonen. Ramses liet je optreden in het café chantant 't Cloppertjen. In 1974 noemde je jouw eigen zoon Ramses, uit diep respect voor Ramses. Het jaar 1975 was je meest succesvolle jaar als artiest. Na je albums 'Wim De Craene' (1973) en 'Brussel' (1975) verscheen in 1975 'Alles is nog bij het oude', met de hit 'Tim'. 'Tim' gaat over jouw pasgeboren zoon Ramses, maar voor de melodie koos je de voornaam van de zoon van een beste vriend.

'Rozane' van het album 'Brussel' was/is ook een grote hit. Je schreef dit lied voor je ex-vriendin Chris Thys (1954, Zonhoven), die nu een bekende actrice is. Ze speelde ooit de ex-vrouw van Witse in 'Witse'. Ze was lange tijd dramadocente. Tot 2005 was ze verbonden met de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Haar oudere zus Leah is ook actrice. Op je album '...Is ook nooit weg' uit 1977 staat de hit 'Mensen van achttien', een duet met Della Bosiers (1946, Mortsel), die was opgemerkt door Shaffy en Thijs van Leer. Je schreef meestal liedjes over mensen die je kende, wat resulteerde in titels als 'Tim', 'Marieke', 'Kristien', 'Elke', 'Rikky' en 'Marcellino'.

In 1977 verscheen je eerste musical 'Help, ik win een miljoen'. In de tweede helft van de jaren zeventig kelderde je populariteit. In 1978 gaf je in Wetteren een promotie-concert voor je album '...Is ook nooit weg', waar maar een kleine 70 mensen bij aanwezig waren. Je verliet het stigma 'kleinkunst' en je probeerde het met pop, rock, klassiek en disco. Op het album 'Perte Totale' mixte je rock, ballads en electronische muziek. Later werd je door newwave geïnspireerd. Het grootste deel van deze experimenten werden mislukkingen. Je voelde je miskend en in 1981 scheidde je van je vrouw. Met de nummers 'Compagnie verliefd' (samen met de band Perte Totale) en 'Kristien' deed je twee keer mee met de preselectie van het Eurovisiesongfestival. In 1983 werd je derde en je album 'Kraaknet' verscheen.

In 1987 had je nog een hit met 'Breek uit jezelf' en in 1988 verscheen je tweede musical 'Jan de Lichte' en je laatste album 'Via Dolorosa'. Op 14 september 1990 pleegde je in Gent zelfdoding door een overdosis antidepressiva. Waarschijnlijk omwille van een opnieuw verbroken liefdesrelatie. Je werd 40 jaar en je bent begraven op de begraafplaats bij de Sint-Martinuskerk in Melle, met een grote muzieksleutel op je sobere grafplaat.

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 augustus 2016


Geplaatst in de categorie: idool

3.4 met 9 stemmen 73



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)