Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De zomerjurken waaien godlof nog steeds omhoog

(voor Oek de Jong)

Je bent geboren op 4 oktober 1952 in Breda. Je vader was de politicus en voormalig staatssecretaris Klaas de Jong Ozn. (Oebeles zoon). Je gereformeerde vader is op 27 februari 1926 in Drachten geboren. Hij studeerde Nederlands en geschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij was staatssecretaris van Onderwijs en Wetenschappen in het kabinet-Den Uyl en in het kabinet-Van Agt/Wiegel. Hij was lid van de redactiecommissie van het Friesch Dagblad en hij schreef dichtbundels en novellen. Hij overleed op 28 februari 2011 in Sneek. Je moeder was Dies Windig.

In je jeugd woonde je in Dokkum en in Goes, waar je vader rector van het Christelijk Lyceum was. Je studeerde kunstgeschiedenis in Amsterdam. In 1975 debuteerde je in het Hollands Maandblad met 'De onbeweeglijke Tze'. In 1976 kreeg je de Reina Prinsen Geerligsprijs voor 'De handen van Moeskops', terwijl Jotie T'Hooft diezelfde prijs voor 'Junkieverdriet' kreeg. In 1977 verscheen de verhalenbundel 'De hemelvaart van Massimo'. In 1978 stopte met je studie. Je reisde door Italië en Egypte. Je belangrijkste leermeesters waren De Stijl-kenner H.L.C. Jaffé en de architectuurhistoricus C.A. van Swigchem.

Na je novelle uit 1979 'Lui oog' verscheen in september 1979 je meesterlijke, psychologische roman 'Opwaaiende zomerjurken' bij uitgeverij Meulenhoff. In 1980 werd deze roman met de Ferdinand Bordewijk Prijs beloond. In 1985 verscheen je ideeënroman 'Cirkel in het gras' en in 1993 de novellenbundel 'De inktvis', waarin je jouw beïnvloeding door het taoïsme en de mysticus Meister Eckhart verwerkte. De tijd tussen 1985 en 1995 noemde je een 'donkere tijd'. Je zat in een persoonlijke en spirituele crisis. Je schreef weinig en je leefde als een kluizenaar.

Je was lid van de 'Platoclub', een kring rond de schrijfster Andreas Burnier, oftewel Catharina Irma Dessaur (1931 - 2002), hooglerares criminologie. Andere leden waren de criminoloog Chris Rutenfrans, de journalist Youri Albrecht, René van Hezewijk, hoogleraar Psychologie en onderwijswetenschappen, Peter Nelissen, Joost Vroege en Jaap Verraes.

Je gaf wel gastcolleges aan de universiteiten van Amsterdam en Leiden. Je gaf les in prozaschrijven, o.a. aan de nog niet gedebuteerde Joost Zwagerman en Marcel Möring. Je hield een dagboek bij en je deed vrijwilligerswerk bij geestelijk gehandicapten. In 1997 verscheen je essaybundel 'Een man die in de toekomst springt', waarvoor je in 1998 de Busken Huetprijs ontving. Van 1998 tot 2000 was je redacteur van 'De Revisor'. In 2000 gaf je gastcolleges aan de Universiteit van Berlijn. In 2000 reisde je ook door India en publiceerde je het reisverhaal 'Een geur van afval en jasmijn', wat doet denken aan 'De geur van India' van Pier Paolo Passolini.

In oktober 2002 verscheen je roman 'Hokwerda's kind', wat in 2006 een bewerkte toneeluitvoering van het Productiehuis Brabant kreeg. De regie was van Madeleine Jutten-Matzer en Wendell Jaspers speelde de hoofdrol. In 2009 schreef je een onthullend, autobiografisch essay over 'Opwaaiende zomerjurken', getiteld 'De roman als oerschreeuw', refererend naar Arthur Janov.

In oktober 2012 verscheen je Bildungsroman 'Pier en oceaan' bij uitgeverij Augustus, waarin je de periode van 1944 tot 1972 beschrijft, bekeken door de ogen van een gereformeerde jongen en zijn moeder. Het verhaal is veelal autobiografisch. Je werkte ruim acht jaar aan deze roman en je noemt het zelf je magnum opus. Voor deze roman ontving je de F. Bordewijkprijs 2013, de Zeeuwse Boekenprijs en de Gouden Uil 2013. In 2015 was je samen met de neerlandicus/literatuurcriticus Jaap Goedegebuure de bezorger van 'De brieven' van Frans Kellendonk, die op zijn 39-ste door Aids overleed.
In het najaar van 2016 verschijnt je essaybundel 'Het visioen aan de binnenbaai' bij uitgeverij Atlas Contact.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 september 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 392



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)