Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

De onvolprezen keizerin van Rome

(voor Rosita Steenbeek)

Je bent geboren op 25 mei 1957 in Utrecht. We zijn op dezelfde dag jarig. Je bent de oudste dochter van de neerlandicus Jan Steenbeek en Margreeth Hugenholtz. Je vader was altijd onvoorspelbaar en veeleisend. Hij eiste al jouw aandacht op. Veel voorouders en familieleden van jou waren dominee. Je studeerde aan het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, in 1376 opgericht als de Latijnse school en in jouw tijd aan de Groen van Prinstererlaan gelegen. Herman Gorter zat ook op dit gymnasium. Na deze school begon je een studie Klassieke talen en theologie aan de Universiteit van Utrecht. Je deed jouw propedeuse theologie en daarna studeerde je moderne letterkunde in Amsterdam.

Je was eerst van plan om dominee te worden om deze familietraditie voort te zetten. In Amsterdam ontmoette je o.a. Arthur Japin, met wie je bevriend raakte. Hij studeerde twee jaar Nederlandse taal- en letterkunde en daarna ging hij naar de Kleinkunstacademie. In zijn roman 'De droom van de leeuw' beschreef hij een fictieve versie van jullie vriendschap. Tijdens je studie in Amsterdam acteerde je geregeld op het toneel en in de film. In 1986 speelde je in de film 'Charley' van Theo van Gogh en in de dramafilm 'Maria' van Peter Jan Rens. In 1989 speelde je een prostituée in 'Wilde harten' van Jindra Markus.

Na je doctoraal ging je naar Rome om als filmactrice aan de slag te gaan. Verder wilde je iets inhalen, omdat je op je dertiende een hersenbloeding hebt gekregen, waardoor je niet mee mocht met een reis naar Rome. Sindsdien heb je epilepsie. Je grootste angst was om in een gesticht te worden gestopt, terwijl je niet gek bent. Tijdens je epilepsie-aanvallen kreeg je de gekste, LSD-achtige visioenen. Daarna was alles weer als nieuw. Je slikt medicijnen en je bent matig met alcohol. Je schreef artikelen voor o.a. 'Vrij Nederland' en je vertaalde boeken uit het Italiaans van Alberto Moravia en Susanna Tamaro.

Je was o.a. de minnares van Alberto Moravia en Federico Fellini, terwijl beiden op kuise afstand van hun echtgenotes leefden. Dat ze beroemd waren, deed er niet toe, je valt nu eenmaal op oudere, intellectuele kunstenaars. Je wilt mannen gelukkig maken en je bent zeker geen mannenverslindster en femme fatale.

In 1994 verscheen je debuutroman 'De laatste vrouw' bij uitgeverij Prometheus, opgericht door de excentrieke Mai Spijkers. In dit boek dient je zo geliefde Rome en Sicilië als decor, waarin je jouw relatie met drie oude mannen beschrijft; Moravia, Fellini en een Siciliaanse psychiater. Je valt op intellectuele artiesten, provocerend en kleurrijk. Na het overlijden van Fellini was je erg depressief en ging je in therapie. Je gaat nog geregeld naar de kerk om die vertrouwde veiligheid van vroeger weer te voelen. Je hebt de neiging tot het avontuurlijke en je manoeuvreert je steeds in extreme situaties. Je passie voor de letteren deelde je met je vader, door wie je vooral gezien wilde worden. Dat is de drijfveer van je schrijfwerk.

In een driftbui heb je eens een laptop naar een Siciliaanse ex-vriend gegooid. Ooit heb je een Etruskische drinkbeker uit de vijfde eeuw voor Christus uit een graftombe gestolen. Je bent geen roddeltante en je bent niet rancuneus. Je hecht niet aan spullen of het najagen van meer weelde. Je woont het grootste deel van je leven in Rome, in een schattig huis, een palazzo uit de achtste eeuw, die in de binnentuin uitziet op het glas-in-lood-raam van een kerk. Je woning ligt bovenop de restanten van het roemruchte theater van Pompejus. Rome inspireerde je tot de boeken 'Thuis in Rome', 'Terug in Rome', 'Kleuren van Rome' en 'Parels van Rome'.

In 2015 verscheen je dertiende boek 'Rose', waarin je het leven van je oma van moederszijde, Rose Lehmkuhl, beschrijft, de dochter van een Joodse moeder en een niet-Joodse vader. Rose trouwde in 1930 met de Nederlandse dominee Gerhard Hugenholtz, met wie ze in Ransdorp en Klaaswaal woonde. Het is vooral een boek over de historie van diverse mensen in en rondom de Tweede Wereldoorlog. In 2015 verscheen ook je kinderboek 'De triomfboog' bij de expositie 'Rome. De droom van keizer Constantijn' in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Schrijver: Joanan Rutgers, 1 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: idool

4.5 met 2 stemmen 1.736



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)