Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Hugo Raspoet - Helena

Je bent geboren op 2 november 1940 in Ganshoren. Je bent een Vlaamse kleinkunstzanger en een gitarist. Je studeerde Romaanse filologie aan de Katholieke Universiteit van Leuven. Daarna werd je vertaler van de Romaanse talen bij de publieke omroep BRT. In 1962 brak je door via de televisiewedstrijd 'Ontdek de ster', een muzikale talentenjacht, toen je de winnaar werd. Je zong het lied 'Mijn koningslied'. Je vond jezelf gewoon het kleine broertje dat in het voorprogramma een paar liedjes mocht zingen.

In 1963 kreeg je een slechte recensie in de Humo over een optreden op het Leuvense Kleinkunsteiland. Het werd een afgang genoemd en dat kwam misschien omdat je voor het optreden door de kazerne gebeld werd, met de mededeling dat je nachtvergunning werd ingetrokken. Behalve 'Heer Rolof' was het echt niet veel zaaks en vooral door en door versleten. Op het platenlabel van de televisie-maker Jo Van Eetvelde 'De Nederlandse Pocketplaat' bracht je enkele EP's uit; 'Mijn koningskind', 'Korenbloem' en 'Zoals ik eenmaal beminde'.

Eind jaren zestig brak je bij een groter publiek door en met name door je lied 'Evviva Il Papa', een anti-pauslied, dat een flinke rel veroorzaakte. In 1969 werd het programma 'Stellig Stelling Nemen' door de toenmalige administrateur-generaal van de BRT Vandenbussche, die het programma verving door 'Freddy Quinn in Mexico', omdat hij de tekst van jouw anti-pauslied te kwetsend vond of zeg maar te confronterend. Het lied werd niet alleen op de televisie geboycot, maar ook bij optredens in het Davidsfonds-circuit en in Borgerhout werd jij zelfs door de politie van het podium gehaald.

In 1970 verscheen jouw elpee 'Raspoet' bij Disques Vogue, met o.a. 'Helena', 'Evviva Il Papa', 'Oost, West', 'Hoe Durven Ze', 'Spuitje Op, Laat Je Rijden', 'Eens Komt De Dag' en 'Een Nieuwe Lente, Een Nieuw Geluid'. Andere kleinkunstkunstenaars brachten ook hun elpees uit; Zjef Vanuytsel, Jan de Wilde, Walter de Buck en Miek & Roel. In 1971 verscheen jouw single 'Dag Lief/De Zon' en later nog de dubbel-elpee 'Alles van Hugo Raspoet'. In 1973 hing je al vrij snel je gitaar aan de wilgen, zodat je carrière een snelle dood was beschoren. Je zei: 'Het was frustrerend om bij elk optreden te merken, dat ze op die ene klassieker zaten te wachten... Op den duur stond ik als 30-jarige voor bakvisjes van 15 te zingen. Toen ben ik eruit gestapt. Ik was trouwens ongeschikt om op te treden. Ik deed dat nooit graag. Bij mij was het klaar, als het liedje klaar was...'.

'Helena' is een fictieve naam. In dit lied verwerkte je jouw ervaringen met drie vaste geliefden. Het gaat een beetje over een man en een vrouw, die elkaar graag zien, maar die in totaal verschillende werelden leven. Samen met Kor van der Goten en Miel Gools ben je de grondlegger van de kleinkunst in Vlaanderen. Je troubadour-uiterlijk was je handelsmerk. Je bent sterk beïnvloed door je idool Georges Brassens (1921 - 1981), een Franse chansonnier, die door de hulp van vrienden geen clochard werd, want hij leefde vrijwel zonder inkomsten. Hij werd door de zangeres Patachou in het zadel geholpen. Zij kocht chansons van hem, maar ze vond wel dat hij ze beter zelf kon zingen. Hij werd bemind om zijn non-conformistische liederen en zijn directe visverkoopvrouwtaal, die door de Franse en Zwitserse radio verboden of gekuist werd.


Zie ook: https://www.youtube.com/watch?v=jZO_D35vdc4

Schrijver: Joanan Rutgers, 28 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: muziek

4.3 met 3 stemmen 161



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)