Inloggen
voeg je beschouwing toe

Beschouwingen

Je collaboratie was niet zwart-wit negatief

(voor Pierre Eugène Drieu La Rochelle (1893 - 1945))

Je bent geboren op 3 januari 1893 in Parijs. Je ouders kwamen uit Normandië en jullie woonden in het 9-de arrondissement van Parijs, in cité Malesherbes. Je vader was een mislukte advocaat/zakenman, die met je moeder Eugénie-Marie Lefevre trouwde om haar bruidsschat. Zij was de dochter van een architect. Na het opmaken van de bruidsschat keerde je vader naar zijn oude minnares terug. Je was een briljante student, maar je eindexamen aan de École Libre des Sciences Politiques mislukte. Je overwoog zelfdoding. Als soldaat in de Eerste Wereldoorlog raakte je drie keer gewond. Je oorlogservaringen hebben de rest van jouw leven getekend.

In 1917 trouwde je met Colette Jéramec, de zus van een Joodse vriend. Jullie kregen twee zonen. Je tweede zoon stierf in 1943, in het kamp Drancy. In 1925 zijn Colette en jij gescheiden. Je was de neef van de kunstenaar/dichter Maurice Dumont, die in 1899 op zijn 29-ste door tuberculose overleed. Je las Stendhal, Maurice Barres en Nietzsche. In 1917 verscheen je eerste dichtbundel 'Ondervraging' en in 1920 'Achtergrond kantine'. Via Colette kreeg je een hechte vriendschap met Louis Aragon. Via Aragon werd je lid van de Dada beweging en je zag eruit als een helderziende slaapwandelaar. Je ontmoette Maurice Barras, André Breton, Georges Ribemont-Dessaignes, Tristan Tzara, Giuseppe Ungaretti en François Mauriac.

In 1921 verscheen jouw autobiografische roman 'Burgerlijke staat' en in 1925 jouw roman 'Man bedekt met vrouwen'. Je was bevriend met André Malraux en de historicus Daniel Halévy. Je geloofde dat het Europese socialisme alleen door het fascisme kon komen. Je twijfelde tussen de Franse Action, de socialistische Leon Blum en de modernistische republikein Joseph Caillaux. Je was ook verbonden met de surrealisten. In 1927 hertrouwde je met Olesia Sienkiewicz, de dochter van een Poolse, geruïneerde bankier. In 1929 zijn Olesia en jij gescheiden en in 1933 opnieuw gescheiden. Met je maîtresse, de gravin Isabel Dato, bezocht je de salons.

Je had vele minnaressen, o.a. de Argentijnse uitgeefster/brievenschrijfster Victoria Ocampo, met wie je na de breuk een lange correspondentie hebt gevoerd. In het midden van de jaren dertig werd je de minnaar van Christiane Renault, de vrouw van de auto-industrieel Louis Renault en de zus van de schrijver/kunstenaar Jacques Boullaire. Eind 1944 werd Louis beschuldigd van de economische samenwerking met de Duitse bezetter. Hij overleed in de Fresnes gevangenis door een combinatie van ziekte en mishandeling. De zoon van Christiane en Louis was Jean-Louis. Je schreef de roman 'Béloukia' over je relatie met Christiane.

Je werd een fascist, een antisemiet en een aanhanger van nazi-Duitsland, dat je in september 1935 bezocht. Je had je essay 'Socialisme Fascisme' geschreven en in 1936 werd je lid van de Parti Populaire Français van de fascistische politicus Jacques Doriot. In 1939 verliet je deze partij en pleitte je voor een specifiek Frans fascisme.
In 1939 verscheen jouw beroemdste roman 'Gilles' bij éditions Gallimard. Zelf vond je het ook je beste boek. Tijdens de bezetting heb je de schrijver/uitgever Jean Paulhan twee keer uit de klauwen van de Gestapo gered. Je redde de levens van meerdere schrijvers, zoals Jean-Paul Sartre, André Malraux en Jean-Robert Ragache. Je was bevriend met de Duitse ambassadeur/vrijmetselaar Otto Abetz, waar je van profiteerde.

Op 11 augustus 1944 probeerde je met fenobarbital zelfdoding te plegen. Olesia regelde een ambulance en in het Necker Hospital kreeg je een maagspoeling. Vier dagen later sneed je in het American Hospital je aderen open. Op 15 maart 1945 las je in de krant een arrestatiebevel tegen jou. Op 16 maart 1945 heb je in je huis aan de Rue Saint Ferdinand zelfdoding gepleegd met drie buisjes fenobarbital en gas, terwijl je op een stoel nabij het aanrecht zat.
Je werd 52 jaar en je bent begraven op het oude kerkhof van Neuilly-sur-Seine.

Schrijver: Joanan Rutgers, 30 oktober 2016


Geplaatst in de categorie: literatuur

5.0 met 2 stemmen 74



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)